[]

fm verici evde yapılabilir mi?

merhaba,
evde gerekli componentleri bulursam bir fm verici yapabilir miyim ? suç mudur? boş bir frekans bulabilir miyim? yayın kalitem ne kadar düzgün olur?



 
yapılabilir ama tecrüben yoksa kendin uğraşmak yerine hazır kitlerden al. Şehrin göbeğinde boş bant bulamazsın, gidip bir kanalın bandını işgal edersen de suç. Şikayet olursa seni neredeyse elleriyle koymuşlar kadar rahat bulurlar.

En temizi halk bandında çalışan bir fm verici kiti al.
  • kimlanbu  (21.07.10 10:48:21) 
izmir'de oturuyorum. amacım transmitter kavramının ve rf sinyallerinin kafamda daha net oturması. başka bir projeye mi yönlenmeliyim bilemiyorum.


  • portakal  (21.07.10 12:42:17 ~ 12:42:31) 
açıkcası rf sinyallerin ve transmitter olaylarının pratik anlamda oturması için verici-alıcı yapmanın çok faydalı olacağını düşünmüyorum.
Fm verici devrenin misal internette devresini bulsak içinde bir sürü transistör, bilmem kaç tane R-L-C falan görürüz. Hangisi ne iş yapıyor, görevi ne tarzı bir devre analizi yapılması bence güç. Onları akışına bırakmak gerekiyor kanaatimce :)

Ama ne olur, pcb basma, devreyi proteus'dan veya başka programlardan çizme gibi pratik şeylerde tecrübe kazanırsın ki hoş olur.

Tam bilgim yok ancak MATLAB bu konuda yardımcı olabilir mi acaba? Help'i bir karıştırsan belki simülasyonlu receiver/transmitter'in input-output vs tarzı dalga biçimlerini gösteren programcıklar olabilir. Çok gayri-ihtiyari konuşuyorum ama "füze güdümü" olayını Help'e koyan adam muhtemelen yapmıştır onu da :)

İyi çalışmalar, kolay gelsin..
  • maresaldesaxe  (21.07.10 14:32:11) 
kafana göre fm bandında yayın yapamazsın. radyonun birine ya da başka bir data gönderilen frekansa enterfere yaparsın, yayının sarkar, BTK'nın kestirme araçları yerini koordinat bazında tespit eder ciddi uğraşırsın.
Bunun yerine madem RF'e meraklısın o vakit amatör telsizcilerle görüşmen, bu konudaki hobin veya kafandaki projeni icra etmende faydalı olur.
hem RF konusunda da ciddi deneyimli insanlarla tanışmış olmak işini kolaylaştırır.
ama şunu da sölemeden geçmiim, süper telsizin olabilir, 100W basacak transreciever'ın olur ama iyi anten yoksa tüm gücün sıfırdır.
süper antenin olur, dandik bir transreciever dahi olsa uzaklara sesini duyurabilir, uzakların sesini alabilirsin.
herşey antende bitiyor aslında ;)

izmir'de kurabileceğin kontaklar: ta3km (izmir trac şubesi)
İZMİR
Serdar GÜMÜŞ
İzmir İl Sivil Savunma Müdürlüğü Binası 1440 Sk. No:5 Doğanlar Mah.Bornova-İZMİR PK.68 35251 Konak-İZMİR
0532 3244363

ayrıca
www.ta3km.org

adresi de işini görebilir.
  • icemanr  (21.07.10 14:43:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.