[]

Genetik ve çocuk sahibi olmak

Sizde ya da partnerinizde/eşinizde ne gibi bir kalıtsal hastalık olsa çocuk sahibi olmaktan vazgeçersiniz? Bir arkadaşım yeni görüşmeye başladığı kadının ailesinde birden çok kanser vakası olduğunu duyunca ilişkiyi devam ettirmediğini söyledi. Kendi ailesinde böyle bir hastalık geçmişi yokmuş, çocuğunda olma ihtimalini azaltmak istediğini söyledi. Bana tuhaf geldi, sadece akıl hastalığı olsa tereddüt ederdim diyr düşündüm ama bilmiyorum. Masadaki diğer arkadaşımız ise hayatta her şey risk, bu hesapları yapmak komik dedi. Doğrusu yanlışı yok sanırım, herkesin kendi hayatı, tercihi. Yine de merak ettim, siz ne düşünüyorsunuz?




 
Hayatta her şey risk+1

Belki kanser ön planda fakat bunun yanında kalıtsal bir sürü hastalık var, hangi birini hesaplayacan

Kalıtsalın yanında hem kanser hem kalp damar hastalıklarına çevrenin yaşam tarzının etkisi de çok
  • grimavi  (09.08.25 13:10:02) 
Beraber olduğum kişinin ailesinde kanser vakası var diye ilişki bitirmezdim. Çok bencilce bence. Ve karşı taraf için çok kötü bir his. Bilemedim.

Ben öncelikle sevmediğim biriyle birlikte olmam. Yani sırf çocuk yapayım diye biriyle olmam. O sebeple, benim için önce beraber olduğum kişi önemli. Çocuk kararı verilir verilmez onu zaman ve şartlar gösterir.

Zaten çocuk öncesi genel sağlık testleri vs yaptırılabilir şeyler. Beni caydıram tek şey, engelli bir çocuk olma ihtimali olurdu. Böyle bir ihtimal varsa çocuk yapmaz ve eşimle hayatıma devam ederdim.
  • sorularimicinfeykhesap  (09.08.25 13:11:48) 
çok yerinde karar vermiş arkadaşın. bende olsam aynı şeyi yaparım.

kanser konusunda tek bir kanser vakasıyla bitirmek belki çok ekstrem olur ama bazı aileler var ailede kanser olmayan kalmamış. babası amcası kanser, anne tarafında dayı teyze kanser aynı anda 2-3 kanser vakası var böyle aileler. bu riski almamak en mantıklısı.

ama biriyle evlenmek illede çocuk yapmayı gerektirmiyor. eğer seviyorsa çocuk yapmamak kaydıyla evlenilir.

bazı hastalıklar (sma gibi) tüp bebekle riski minimuma indirebiliyorsun ama bunun dışında 21ci yüzyılda hala hasta çocuk doğurmak en hafif tabirle bencillik. hele ki bebeğin hastalıklı olacağı gebelikte belliyken bile yinede doğuranlar var.

ailede sma geçmişi, dowm sendromu veya başka zihinsel hastalıklar, yada psikolojik rahatsızlıklar( bence bu daha da önemli) varsa hiç o aileye bulaşmadan uzaklaşmak lazım.

aslında devlet bunun önüne geçip hastalıklı çocuk doğumuna izin vermemeli. en büyük halk sağlığı sorunu bu tarz hastalıklı kişilerin üremesi.
  • my fault  (09.08.25 13:47:08 ~ 13:49:12) 
'en büyük halk sağlığı sorunu bu tarz hastalıklı kişilerin üremesi' mi?

Konu nerelere gitmiş böyle? Biraz daha devam etse Holokost'a kadar gidecek.

encyclopedia.ushmm.org
  • Mirket  (09.08.25 14:14:38) 
o isin bahanesi,
sevseydi kim bakar genetiğe.

akraba evliliği tam bir kumar,ülkemizde ciddi bir sorun.
  • designer  (09.08.25 15:17:47) 
Ailesinde 1 otizmli 1 şizofren olan bir arkadaşımı i, onu sevdiğini söyleyen adamın ailesi istemedi. Haksızlar diyemiyorum haklılar da diyemiyorum çünkü evlenecek olan oğullarıydı, kendileri değildi. Haksız sayılmazlar çünkü çocuk olsaydı hayatının herhangi bir anında şizofren olmayacağının garantisi hiç yok, olma ihtimali diğerlerine göre daha yüksek.

Fakat konu kanser gibi gayet tedavi edilebilen ve herkeste geninin gayet de bulunduğu bir hastalık olunca arkadaşını biraz haksız buldum, çünkü sadece kötü beslenme ve yüksek stresle de kanser tetiklenebiliyor. Alkol sigara ile de tetiklenebiliyor. Çocuk için bence alkolü sigarayı daha fazla gözetmeli, ailede şu bu olması çok bişey ifade etmez. Ayrıca çocuğun kendi yapısının yüksek stresli olmayacağı ve kendi hayatında da çok yüksek stres altında yaşamayacağı da belli değil, stres en büyük etken iken karşıdakinin ailesideki hastalıklardan ötürü vatandaşı elemesi acımasızlık bence. O kişi ola ki güzel ahlaklı biriyse, insan ilişkileri güzelse, parayı harcamayı da tutmayı da bilen ve kul hakkına sadık biriyse, Alkol sigara madde vs kullanmıyorsa ve hele ki güzel anlaştılarsa o kişiyi harcamış demektir bana göre.
  • muhayyer divan  (09.08.25 16:48:40) 
Yani biraz risk management yapmanin zarari olmaz ama ailesindeki kanser hastalari yuzunden sevilen insan da terkedilmez.

Sizofreni genetik. Bazilari ilac ya da uzun sure etkili igne kullanarak %100 regule ediliyor. Senin benim kadar normal bir hayat surebiliyorlar. Ailesinde sizofreni olanlar cocuk yaptiklarinda cocuklarinin sizofreni olma riski bazi kaynakalrda %10-15 olarak belirtilmis. Sizofreni olmayanlarda bu risk %1.

Otizm de genetik, yalniz spektrumu cok genis. Ben Kuzey Amerika ise girilmesi cok zor bir devlet kurumunda senior muhendisim. 4-5 sen once bir projede beraber is yaptigim Japon muhendis otistikti mesela. Goz temasi, sosyallik konularinda biraz zayifti ama uyumlu, caliskan, becerikli bir arkadasti. Adam boyle bir yerde (%100 liyakatli) ise girebilmis. Tabi her otistik boyle degil, hayatlari boyunca tek kelime konusamayanlar var. Gercekten cok zor bir durum. Insanin hayatini degistirir.

Kanser geni hepimizde var. Yasam tarzi, beslenme tarzimiz, cevrede maruz kaldigimiz seyler bu geni aktive ediyor.

Ben Ailesinde otizmli ya da ailesinde sizofren olan biriyle evlenebilirdim ama cocuk yapmama konusunda %100 hemfikir olmamiz gerek.

Kanser'i hic dert etmem, gormezden gelirim.
  • thetruenorthstrongandfree1  (09.08.25 18:02:01 ~ 18:05:20) 
Arkadaş sevecek süreyi vermemiş kendine. Birkaç görüşme sonrası konu ortaya çıkınca pek uyamadık birbirimize deyip kızla ilişkisini bitirmiş. Biz de iki kadın olarak arkadaşa yüklendik biraz, ailesinde kanser olmayan mı var, her kanser de aynı değil vs diye. O da kendine dikkat ettiğini, bu yaştan sonra da mantıkla hareket edeceğini söyledi. Sporunu yapan, iyi beslenen, içki sigara kullanmayan biri.

Dediğiniz gibi bazı hastalıklar anne karnında belli oluyor. Down sendrom, sma öyle diye biliyorum. Ama otizm, şizofreni gibi hastalıkların şu an için bir testi yok. Öte yandan bir dakika sonramız belli değil. Benim bir tanıdığımın annesi emekli olduktan sonra şizofreni teşhisi aldı. Hayatın ne getireceği belli olmuyor.
  • asteriks  (09.08.25 18:30:07 ~ 18:31:28) 
arkadaşınız iyi yapmiş. hastalıklı çocuk doğurma meraklısı ülke standartlarının üstünde bi karar. önlem denen şey "çocuk asla hasta olamaz" demek değil göz göre göre olmasınbazı şeyler de. kanser umrumda olurdu. allah kimseye yasatmasin


  • ala09  (09.08.25 23:02:28) 
Bir bina dikmeyi düşünüyorsun diyelim. Elinde zeminin sağlam olmadığını bildiğin bir yer var. Oraya dikilen bina depremin şiddetine göre belki yıkılır, belki yıkılmaz. O zeminde yıkılmayacağına güvenmeyi seçmektense binayı baştan sağlam zemine dikmek daha mantıklı. 9 şiddetinde deprem olur, tsunami olur...sağlam zemindeki bina da yıkılır. En azından ben gerekli önlemleri elimden geldiğince aldim dersin.
Ben de tam da bu sebepten evlenmek istemiyorum. Bizim ailenin hastalık geçmişi kabarık. Evlenince çocuk baskısı olacak. Eşinle çocuk yapmama konusunda anlaşsan da ailelerin ve çevrenin baskısı bitmiyor.

  • gnosis  (10.08.25 10:14:30) 
Kanser cidden genetik yatkinlikla birebir ilintili. Ben, benim ailemde kanser hastasi çikmadi diye kanseri bize uzak zannederdim ta ki bizden bir can alincaya kadar.


  • feastofthedamned  (10.08.25 11:03:33) 
Allah gerçekten iyi insanlarla karşılaştırsın. Olmadan olabilme ihtimalini düşünüp vazgeçmek akıl işi değil. Bir arkadaşımın abisi lösemi olduğunu öğrendiği kız arkadaşını yarı yolda bırakmadı ve evlendi. İkisi de kısa süre mutlu oldular ve kadıncagız birkaç yıl sonra vefat etti. Zaman geçti abisi evlendi çocukları oldu. Şimdiki eşinin bile gözünde ilah gibi. Çünkü yaptığı çok büyük bir kalp ister. Herkes beceremez.


  • hepimizkediyiz  (10.08.25 12:19:55) 
@hepimizkediyiz, kalmış mı öyle insanlar, hele ki erkekler? adam mutluluğu fazlasıyla hak etmiş.


  • asteriks  (10.08.25 14:35:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.