[]

Aşırı sıcak su önce soğuk etkisi yapar ya ona ne deniyor?

mesela banyo yaparken aşırı sıcak suyu dökündünüz, acıtmadan önce soğuk hissedersiniz ya. onun bir adı var mı?




 
Chat GPT

Evet, bu ilginç fenomenin bilimsel bir açıklaması var, ancak halk arasında bilinen özel bir adı pek yok. Tıbbi veya bilimsel terim olarak da doğrudan bir isimle anılmaz, ama bu olay şu şekilde açıklanıyor:

Fenomenin Açıklaması:

Aşırı sıcak suyun ilk anda soğukmuş gibi hissedilmesi, termal reseptörlerin ve sinir uçlarının tepkisiyle ilgilidir. Buna:

Termal illüzyon (ya da termal adaptasyon) denebilir.

Özellikle "paradoksal soğukluk hissi" (paradoxical cold sensation) olarak da literatürde geçer.

Nasıl Oluyor?

Cildimizde:

Soğuk reseptörleri (A-delta sinirleri) ve

Sıcak reseptörleri (C-lifleri) bulunur.

Aşırı sıcak su (>45–50°C) deriye temas ettiğinde, bazen soğuk reseptörleri de aktive olur. Çünkü:

Ani, yoğun bir uyarım sinir sistemini şaşırtır.

Beyin bu sinyalleri yanlış yorumlayarak "soğuk" gibi algılar.

Bu da kısa süreli bir soğukluk hissine yol açar — ardından acı ve yanma hissi gelir.

Özetle:

Bu olaya özel halk arasında bilinen bir isim olmasa da bilimsel bağlamda:

Paradoxical cold sensation

Thermal illusion

ya da sensory confusion gibi terimlerle açıklanır.

İstersen bu konunun sinir sistemiyle ilgili daha teknik yönlerine de girebilirim.
  • ananiyimioguz  (18.07.25 21:07:56) 
Bizim hissettiğimiz, bedensel olanın mi adını soruyorsunuz, yoksa orada olana yol açan fiziksel/kimyasal/biyolojik olgunun adını mı?


  • encokbenisevinnolur  (18.07.25 22:27:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.