[]

Faydalı veya ilginç bir şey söyleyin/öğretin

sizi etkileyen, ilginç ya da faydalı bulduğunuz bir bilgi söyleyin/öğretin.

- okuduğunuz bir kitap, makale ya da izlediğiniz belgesel veya yapımlardan olabilir,

- kendi alanınıza dair ilginç bir bilgi olabilir,

- pratik bir püf noktası (life hack), tavsiye, diy vs.

- ya da küçük ama anlamlı bir hayat dersi olabilir.

her konudan olabilir. ev, uzay, seyahat, yurtiçi, yurtdışı, sağlık, gastronomi, psikoloji, teknoloji, biyoloji, filoloji, tarih, finans vs.

ben başlayım:

ilginç bilgi:
Mesela bi kitap 'İnsan beyni karar verirken çoğu zaman önce duygusal tepki verir, mantıklı kısmı sonradan devreye girer' demişti. ilginç gelmişti bana.

faydalı bilgi:
Bir şeyi başkasına anlatır gibi tekrar etmek, öğrenmeyi %90'a kadar artırabilir (Feynman tekniği)

 
Uzay zaman bükülmesi

encrypted-tbn0.gstatic.com

Uzay çarşaf gibi bir yapıda.

İşimde şuna çok şaşırmıştım. Konteyner gemilerini hep dışarıdan gördüğümüz için sadece üst bölümde konteyner var sanıyordum. Ambarda da konteyner varmış. Ambar kapakları açılıyor.

encrypted-tbn0.gstatic.com

Kuşların dinozor olması ve timsahların dinozorların soyundan gelmesi.

Çok var ama hepsini yazamam.
  • arbre  (26.06.25 16:52:59) 
Bilimkurgu yazari james tiptree, aslinda bir kadindi ve abd de istihbarat servisinde gorevliydi. Gercekte kim oldugu cok sonralari ogrenildi.

John le carre bir MI6 ajaniydi.

George orwell sosyalist arkadaslarini gizli servise gammazlayan bir muhbirdi.
  • deckard  (26.06.25 16:53:19) 
*Sürüngenler sınıfında yer alan dinozordan, kuşlar sınıfına geçişin bir örneği olarak karşımıza çıkan Archaeopteryx aynı zamanda “ara form yok” iddiasına da tek başına darbe vuran bir canlı.
Üç parmaklı pençeleri ve bir kuşta görmeye alışık olmadığımız diş yapısıyla tam anlamıyla dinozorlar ile kuşlar arasındaki geçişi simgeleyen bu canlı, bu yönüyle bilim dünyasında oldukça önemli bir yere sahip.

**Einstein, uzay ve mekânın, birbirine bağlı olduğunu söylediği zaman, dünya hayret etmişti. Bohm bu görüşü bir basamak daha ilerletti ve, “evrende her şey, birbirinin devamı olarak süreklilik arz etmektedir” dedi. Bunu göz önüne alınca, her şey, aynı şeydir; “Som, Bölünmez, Tek”

***Beynin tamamını kullanıyoruz ama bazılarımız öğrenerek, gelişerek, sinir hücreleri arasındaki bağlantıları arttırıyor ve böylece daha hızlı ve etkin düşünüp davranabiliyor.
  • bahçedekisandal  (26.06.25 18:35:10 ~ 18:35:49) 
En yırtıcı canlı çeşidi kuşlar sanırım.
Bakamayacakları sayıda yumurtaya kuluçkaya yatıyorlar.
Sonra kardeşler arası bir mücadele başlıyor. İlk çıkanın diğer yumurtaları, bu süreci başaramayıp kardeşleri de çıktıysa kardeşini yuvadan atma durumu var.
Yırtıcı kuşlarda süreç, yuvadan atma şeklinde değil de döve döve öldürme şeklinde ilerliyor. Anne kuş olayı bir köşeden izlemekle yetiniyor.
En zayıf yavruyu kendisi yuvadan atanlar var. Leylekler buna en güzel örnek.
Kimsesiz insanlara Anadolu'da 'Leyleğin yuvadan attığı' denmesinin sebebi bu.
Bazı anne kuşlar zayıf yavruyu yuvadan atıp ziyan etmiyor. Düpedüz yiyor.

zayıf yavrunun yuvadan atılması kedilerde de var.
  • Mirket  (26.06.25 19:33:53) 
@arbre

Uzak bir galakside kara deliğin uzay-zamanı bükerek dev enerji jetleri fırlattığı gözlemlenmiş; benzeri bir şey Samanyolu’nda olursa Dünya tehlikeye girebilirmiş:
www.thebrighterside.news
  • ermanen  (26.06.25 19:55:07) 
@Mirket

Tavuklar bile yavrusunu veya yumurtasini yiyebiliyormus. tabii insanlariun yarattigi stresli ortamlar yuzunden oluyor genelde.
marti, karga, baykus vs. de yavrularini bazen yiyor heralde.
  • ermanen  (26.06.25 20:04:08) 
@bahçedekisandal

Archaeopteryx'tan daha eski olabilecek bazı potansiyel kuş ataları (avialanlar) da sonradan tanımlanmış: Anchiornis, Xiaotingia, Aurornis, Baminornis

wikipedia'da ayrintilari var: en.wikipedia.org
  • ermanen  (26.06.25 20:14:25 ~ 20:22:01) 
paslanmaz çeliklerin dış yüzeyi oksitlenerek bir tabaka oluşturur bu sayede içeriye doğru paslanma ilerlemez


  • bir soru sorcam  (26.06.25 21:42:36) 
meat ve meet ayni okunuyor. bu tarz ayni okunan seylere homofon deniyor.


  • sonsuz  (26.06.25 21:45:58) 
Annem dahil Herkesin yaz meyvesi diye bildiği çilek bulunduğum yerde (Akdeniz) kışın yetişir. Eylül başında tüplü fide ekimi yapılır. Hasadı en geç Kasım ortası başlar. Ekim başı gibi de şoklu denilen fideleri ekilir. Hasadı şubat - mart civarı başlar. Her iki gidenin de hasadı haziran başında biter. Kalanlar artık reçellik çilektir. Temmuz başı itibariyle tarlada çilek kalmaz. Temmuz-ağustos ayı fide üretimi ve tarla bakım zamanıdır.


  • strawberry first  (26.06.25 23:40:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.