[]

Telif Hakkı

telif hakkı almak için neler yapmam gerekiyor,öncelikle noteremi gitmem gerekiyor yada notere gitmeme gerek var mı?detaylı olarak bana bilgi verene teşekkür ederim




 
emin olmamakla birlikte birkaç bilgi vereyim. eğer eserin müzikse, notaya dökülmüş halini notere naylatabilirsin. müzisyen arkadaşları öyle yapıyorlardı en azından. sayfası 15-20 lira gibi bi ücretti fiyatı da. eğer öykü roman tarzındaysa, kelime başına ücretlendirme yapılıyordu. tabi bu işin doğru yolu noter midir bilemiyorum. duyduğumu söylüyorum sana. bir de kendi kendine yapabileceğin bir yöntem var. o da şu ki eserini bir zarfa koyup ptt den kendi adresine yolluyorsun. ancak mührü zarfın tam ağzına vurmaları gerekiyor. yarın öbür gün mahkemelik bir işin olduğunda bu kapalı zarfı veriyorsun ve ne zaman mühürlendiği ispatlanabiliyor. bi de www.tasdix.com diye bi site var ama nedir ne değildir pek bilmiyorum. zaten bu bilgilerin hiçbirinden de emin değilim :))


  • ruhibirbanyo  (18.07.10 00:12:37) 
telif hakkında esas olan yaratıcının kim olduğunun belirlenmesidir. dolayısıyla notere tasdik ettirmeniz aslında yapıtınızı bir zarfa koyup kendi adresinize postaladıktan sonra olası bir hukuki uyuşmazlık doğana kadar açmadan saklayamanızdan pek bir fark doğurmaz. bu açıdan internette mevcut tasdix benzeri siteler de daha iyisini sağlamadıkları için açıkçası para tuzağı olarak değerlendiriliyor.

eğer söz konusu olan şarkı sözü gibi kısa bir şeyse notere gidebilirsiniz, tasdix benzeri siteleri kullanabilirsiniz veya bir zarfa koyup kendinize ptt yoluyla postalayabilir ve hiç açmadan bir köşede tutabilirsiniz. ancak bütün bunların ispat edeceği tek şey ilgili tarihte yapıtın sizde olduğu ve sizin tarafınızdan yaratıldığına dair bir karine teşkil edeceğidir. eğer sizden önce birisi yapıtın daha önceki bir tarihte kendisinin elinde olduğunu ispat ederse sizin bu karineniz de çöker. bu yüzden bütün bunları da aklınızda bulunudurun. yani yapıtı tasdik ettirmek yerine doğrudan doğruya yayımlamak da aynı işlevi görür. bu yöntemleri, yapıtınızı bir süre yayımlamadan elinizde tutacaksanız düşünmelisiniz.

ancak şunu da söyleyeyim. eğer söz konusu olan öykü(ler), roman vb. ise size hukukçuluğum yanında edebiyat ve yayın dünyasının çok uzağında olmayan birisi olarak bir tavsiyem olacak. notermiş, tasdixmiş hiç uğraşmayın bile. hatta bir yayınevine, bir dergiye sakın ola noter mühürlü bir öykü, roman vb. göndermeye kalkmayın hem sizi ciddiye almaz, ânında yapıtınızı çöpe atarlar. yayın dünyasında işler böyler yürümez. akademide millet birbirinden kaynak araklamaya meraklıdır ama bir dergiye, bir yayınevine gönderdiğiniz bir işinizin araklandığı duyulmuş şey değil. belki bunun sebebi yazarların egolarıdır. herkes kendi yapıtını değerli bulur, başkalarınınkinden araklanmış şeyleri değil. eğer söz konusu olan bir edebiyat yapıtıysa telif hakkı için boşuna dert yapmayın. kimse yapıtınızı çalmaz, noter tasdiği vb. ile ilgili uğraştığınızı görürlerse sizi küçümser ve ciddiye almazlar. çünkü bu, yayın dünyası hakkında hiçbir fikriniz olmadığına delalet eder.
  • microfiction  (18.07.10 00:52:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.