kötü biri kimdir? aslında sorunun cevabı basit: başkalarına zarar vermeyi umursamayan ya da bundan keyif alan kişi. bazen bunu doğrudan yapar, bazen de sadece kendi çıkarını düşündüğü için başkalarını hiçe sayar. ama işin kötüsü, kötülük her zaman siyah beyaz değildir.
mesela biri hırsızlık yapıyorsa kötüdür, değil mi? peki ya açlıktan ölmek üzereyken bir ekmek çalan biri? ya da sadece kendi rahatlığı için insanları manipüle eden ama bunu ‘iyi bir amaç için’ yaptığını söyleyen birisi? işte burada işler karışıyor.
bence kötülüğün en net hali, sadistçe ve bilinçli şekilde zarar vermek. empati sıfır, vicdan devre dışı. bu tip insanlar gerçekten kötü. ama bazen de insanlar kötülük yapar çünkü çaresizdir, korkuyordur ya da kendilerini haklı gördükleri bir savaşa girmişlerdir. burada kötülük biraz daha griye döner.
özetle, kötü biri ya zarar vermekten zevk alır ya da bunu önemsemez. ikisi de aynı kapıya çıkar: dünya biraz daha berbat bir yer olur.
0