[]

İstediğim Bölüm Hakkında Öneri

Merhabalar. Bu sene sınava girdim. En baştan beri istediğim bölüm için yeteri kadar puanı da aldım, ki bu bölüm klasik arkeoloji oluyor. Açıkçası benden başka mesleği yapan bir insan çıkmaz diye düşünürüm hep. Ama şu; (bkz: yapma demiyorum hobi olarak yine yap) konusuyla başım fena halde dertte.

Kısaca sizden istediğim, özellikle arkeologlar ve arkeoloji öğrencilerinden, istediğim yere mi gitmeliyim, yoksa 65 yaşına kadar bana hapis hayatı gibi gelecek bir mesleği mi seçmeliyim? (ki bu herhangi bir başka meslek oluyor.)

Eğer arkeolojiye gidersem, akademik kariyer düşünürüm; ancak bunu yapabilmek kolay olur mu? (derslere baktım ve hepsi de ilgi alanımda olan şeyler, yapabilirim diye düşünüyorum) ya da her neyse işte... şimdiden sağolun.

Edit: Hobi olarak uğraşmak bana kesinlikle yetmez, neredeyse ilgilendiğim her şey arkeolojiye dahil zaten ve takdir edersiniz ki etrafımda benim gibi insanlar olsun istiyorum zaten en çok da bu yüzden arkeolojiyi istiyorum.

 
geçen sene ben de aynı durumdaydım. burda önemli olan hobi olarak yaptığın zaman bu durum seni tatmin edecek mi? yani gidip araştırma yaparak bir şehiri ortaya çıkarmak mı yoksa bir çömlek bulmak yeter mi sana. ikincisiyse hobi olarak yapmalısın bence. severek yaptığı işin çok içinde olduğu için artık o işi sevmeyen de bir sürü insan da var.


  • sarper361  (15.07.10 19:37:36) 
Hangi okulu istiyorsun. Arkeoloji'de (klasik, prehistorya, protohistorya) Türkiye'nin tartışmasız en iyileri İstanbul üniversitesi hocalarıdır. Ayrıca diğer okullardan duyduğum kadarı ile kazılara en çok öğrenci götüren de yine burasıdır. Akademisyen olmak istiyorsan İstanbul üniversitesini tercih et, derslerini iyi tut (bak süper demedim, derslere ilgili olduğunu gösterecek bir ortalama bile yeterlidir), laboratuarın gediklisi ol. Laboratuar demişken, sanırım bölümler yine ayrılmış, 2 sene öncesine dek tüm anadallar birleşikti ve herbirinden ders almak mümkündü, Proto'nun ve Prehistorya'nın laboratuarı vardır ama klasik konusunda emin değilim. Onda farklı bir yol izlemen gerekebilir, ilgini yönlendireceğin.. Yani 1. sınıftan 4. sınıfa dek ilgili bir öğrenci olduğunu en başta kendine göstereceksin, kazılara sektirmeden her yaz katılacaksın. Gerisi gelir zaten.. Arkeoloji'de iş yok diyeni dinleme, akademik olarak birşeyler yapmak mümkün; yoksa Arkeoloji'den mezun olup mesleğini yapmazsan tabii ki işsizlik çok.

Ayrıca bir tüyo, Klasik biraz daha disiplinlidir. Dolayısıyla birleşikken pek kimse klasiğe yanaşmamıştı. Yani 50 kişi başlayacaksın belki ama sonunda rekabet 3-4 kişiye düşecek yüksek olaylarında..

Dersler ilgili isen zor değildir. Ama tüm hocaların da diyeceği gibi yabancı dil şarttır. Klasik için bu Almanca'dır ağırlıklı, onlar çok yayın yapıyorlar. Ama ingilizce ve mümkünse fransızca en azından çince gelmeyecek kadar bilsen artı puan yazılır hanene. Ayrıca klasik seçiyorsan latince öğrenmeye de hazırlıklı ol.
  • cinna monster  (15.07.10 19:41:00 ~ 19:46:26) 
@sarper361 bu işin "hobisi" falan yok. gidip öyle çömlek falan çıkaramazsınız


  • cinna monster  (15.07.10 19:45:45) 
Sevdiğin işten para kazanamazsın. Aaa yok ben parasız da yaşarım zaten kazılarda bana para lazım değil nerede harcıycam dersen bilemem tabiki. Ama materyalist dünya ne yazık ki. Zaten paran olduktan sonra hobi olarak istediğin herşeyi yapmak senin elinde. O yüzden önerim gelecegin mesleklerinden birini seçip once para kazan, sonra da hobi olarak istediğin herşeyi yap.


  • chance  (15.07.10 19:47:24) 
Dil konusunda sorunum olmaz sanırım. Aslında Ege Üniversitesi düşünüyordum; ama İstanbul üniversitesine de girebilirim. ve arkeolojiyle hobi olarak uğraşmak bana kesinlikle yetmez. Ege Üniversitesi hakkında fikirleriniz varsa öğrenmek isterim


  • akhenaten  (15.07.10 19:49:19) 
@cinna monster
o da doğru. kendi durumuma göre öyle düşünmüştüm düşündüğümü söyledim ama pek uymamış.
(bkz: sakin ol şampiyon)
  • sarper361  (15.07.10 20:00:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.