firefox 3 ile 4'ün kurulduğu yerlerin farklı olması bir şey değiştirmez. kurduğunuz tüm eklentiler, bookmark'larınız, geçmişiniz program kurulum klasöründen farklı bir yerde, c:\users\kullanıcı\appdata\roaming\mozilla\firefox\profiles\profil-adı altında saklanır. eğer bir değişiklik yapmadan firefox 3 ile 4'ü (farklı yerlere kursanız bile) çalıştırırsanız aynı profili kullanır, firefox 4 de bazı durumlarda bu profil üzerinde değişiklik yapacaktır, mesela bookmark/geçmiş veritabanının şemasını değiştirmek gibi. bu değişiklikler çoğu zaman geriye uyumlu olsa bile bazı durumlarda sorunlar çıkabilir, çıkacaktır da.
yapılması gereken, firefox 4 için yeni bir kullanıcı profili açmak olacak. şu şekilde yapılabilir:
- çalışan tüm firefox uygulamalarını kapayın.
- başlat - çalıştır - cmd ile komut satırı açılıp firefox 4'ün kurulduğu klasöre gidin.
- tırnaksız olarak "firefox -profilemanager" yazın, enter'a basın
- açılan pencerede create profile'ı tıklayın, profil ismi olarak 4 girin ve finish'e basın.
- choose user profile penceresinde exit'e basarak çıkın.
- bundan sonra firefox 4'ü çalıştırmak istediğiniz zaman yine komut satırından tırnaksız olarak şunu gireceksiniz: "firefox -P 4". bu şekilde 4 isimli profili kullanmış olacaksınız. isterseniz masaüstündeki kısayolun özelliklerinden target'ı değiştirebilirsiniz (sonu "firefox.exe -P 4" olmak üzere).
tabi portable olarak kurmak biraz daha kolay olacak, bunlarla uğraşmayacaksınız, onu da deneyebilirsiniz.
eğer iki firefox'u (3 ve 4) aynı anda çalıştırmak istiyorsanız önce 3'ü çalıştırın, sonra 4'ü çalıştırırken yukarıda belirttiğim komut satırının sonuna " -no-remote" eklemeniz yeterlidir.
ha, tabi farkında olmadığım bir şey daha olabilir, ben beta kurulumunu kullanmadım hiç, nightly build'leri kullanıyorum, eğer beta kurulumu kendisi yeni profil oluşturup masaüstündeki kısayola yukarıdaki parametreleri ekliyorsa onu bilemem.
saygılar.
0