[]

İkigai kavramı

Varlık nedeni diye çevrilse de genel olarak bizi sabah uyanmamıza ve hayatı yaşamaya başlama sebebimiz diye düşünülüyor. Her sabah ben böyle hayatın ….. diye başlıyorum bu aralar hayata.
Aileden zenginliği gelen insanları görüyorum her şey daha kolay hayatlarında ve daha fazla imkana sahipler haliyle, benimse işim olmasına rağmen şuan öyle bir zenginliğim yok ayrıca öyle bir zengin olma hırsımda yok.
Ama benim mutluluğum hep ufak şeylerle olmak zorundayken , zenginler çok daha canlı ve güzel bşr hayat yaşıyoe , bunları gördükçe daha çok çöküyorum.
Nasıl hayattan daha fazla keyif alıcam bilemiyorum , sizin ikigainiz var mı ?

 
Zengin olup basit yaşayan, basit şeylerden zevk alan insanlar da var ancak ikigai nin çalışmadığı hatta problemin zenginlikle de çözülemeyeceği birkaç örnek verebilirim ve böylelikle belki kafanda bir yere oturtabilirsin :

Ateşli silahlar ile ilgil yeteneği ve ilgisi olan bir kişi İngiltere'de yaşıyor ancak regülasyonlar sebebiyle bu alana yatırım yapamıyor.

Helikopter sürme konusunda yetenekli ve bundan çok mutlu olan biri Almanya'da yaşıyor. Almanya'da paranız dahi olsa bireysel helikopter sahibi olup helipad ve uçuş izinlerini ayarlamak çok fazla iş.

Benzeri örnekler çoğaltılabilir. Örn. jeologsunuz Kuzey Amerika'da araştırmalar yapmak istiyorsunuz. Grand Canyon'a gidip bizzat gözlemler yapmak istiyorsunuz çok da zenginsiniz ancak Amerika turist vizesi verirken ne gelirinize bakar ne zenginliğinize. Tamamen oradaki memurla olan iletişiminiz, dürüstlüğünüz ve sizin elinizde olmayan başka değişkenler devreye girer vize alamayabilirsiniz.

Ancak bunların hiçbiri bir engel değil. İkigai aslında Mutluluğunuzu ve hayattaki amacınızı dış etkenler üzerine kurmamanızı öğütlüyor. Hayatta biraz oportünist olmak gerek. R. Heinlein çok sevdiğim bir tespiti var: Böcekler uzmanlaşır. İnsanlar her şeyi aynı anda çok iyi yapabilirler.
  • ThomasJefferson  (12.05.24 01:15:51) 
İkigai (felsefesini) beğendiyseniz, Wabi Sabi (felsefesine) de bakmalısınız.

Her ikisi de yaşam şeklinizi ve hayatınızı düzenlemenize yardımcı olur. İkisi de Japon :) Birbirini tamamlar diye düşünüyorum. Amacım sizi telkin etmek değil, yanlış anlaşılmasın.
  • alfired  (12.05.24 01:24:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.