[]

Bağlama nasıl seçilir?

Merhaba,

Türk halk müziğini çok seviyorum. Uzun zamandır bağlama öğrenmek, kendi kendime de olsa tıngırdatabilmek istiyordum.

Bağlama hakkında hiçbir bilgim yok. Ailemde bağlama çalan ve bu müzik türüne aşina olan kimse de yok. Hatta açıkçası müzik hakkında bir bilgim yok. Nota okumayı bile bilmem.

İlk etapta internet videoları vs ile kendi kendime biraz öğreneyim,temel bilgilere hakim olduktan sonra belki bir kursa falan giderim diye düşündüm. Ama bunun için bir bağlamaya ihtiyacım var.

Bağlama nasıl seçilir, nelere dikkat edilir, kalitelisi nasıl anlaşılır vs zerrece bir şey bilmiyorum.

Tek bildiğim uzun sap bağlamada daha çok perde olduğu ve bu sayede daha çeşitli melodiler çalınabildiği. (Açıkçası perde nedir onu da bilmiyorum. Sadece daha çok ve çeşitli melodiye hakim olabilme düşüncesi cazip geldiği için uzun sap bağlamaya yönelmeye karar verdim. Uzun sap çalan kısa sap bağlamayı da her türlü çalar diye düşündüm.)

Kısacası bu konularda gerçekten hiç bilgisi olmayan biri olarak nasıl iyi bir uzun sap bağlama seçebilirim? Nereden alabilirim? Çevremde bu işlerden anlayan ve güvenebileceğim kimse yok.

Ankara'da oturuyorum. BUrada bağlama alabileceğim bildiğiniz güvenilir bir mağaza vs var mı? Ya da internetten alsam nasıl olur?

NOT: Yıllar önce özentilikten bir gitar kursuna gitmiştim. Kursa kuzenimin gitarıyla katılmıştım ama kurs hocası elimdeki gitarın çok kalitesiz olduğunu ve "teknesinin kayık" olduğunu söylemişti. Bunun ne demek olduğunu halen bilmiyorum.

İnternetten araştırmaya başladım ama size de danışayım istedim. Bana bağlama alırken kazıklanmamak için nelere dikkat etmem gerektiğini, nasıl seçmem gerektiğini, ortalama fiyatlarını ve nerelerden alabileceğimi söyleyebilir misiniz?

 
Baglamanin iyisini ve kotusunu anlayacak seviyeye gelmek icin sanirim epey (yillar yillar) bir tecrubeye ve yetiye sahip olmak gerekiyor. O yuzden ilk etapta cok da bir anlami yok aslinda.
Bence soyle yapin, internette yorumlari iyi olan, insanlarin samimiyetlerine inandigi bir baglama imalathanesine/ustasina gidin. Oradaki insanlarla sohbet edin. Onlar size gore bir baglama bulacaklardir. sizin onunuzde de calinca sesini tinisini begenirseniz alirsiniz. Oncesinde de belki birkac saticiya ve internet fiyatlarina bakarak kafanizda bir butce de olusmus olur.

Eger Orhan Gencebay'i, Neset Ertas'i dinlemeyi severseniz (ornek veriyorum) uzun alin. Eger Musa Eroglu vb. sanatcilarin sarkilarini seviyorsaniz kisa alin. Ikisinin de yeri ayri.

Amator biri kisa biri uzun iki baglama satin almis birisi olarak benim anlatabileceklerim bu kadar :)
  • va  (09.05.24 18:43:59) 
Ankara'da bu işin membaa hamamönü'dür. Gidin oraya, bağlama yapan ustalar, satan dükkanlar dizi dizi. Sorun anlatırlar, gösterirler.


  • kibritsuyu  (09.05.24 19:08:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.