[]

Tanıdığım her yazılımcının altında porsche var

Bugün bir esnaf söyledi. Ve genelde karşılaştığım insanlar böyle diyor. Ne yapıyor abi bu yazılımcılar?

Benim tanıdıklarım 30-120 arası kazanıyor kim bu "her" yazılımcı?

Ciddi soruyorum vardır elbet 150k üstü kazanan da...

Örnek verir misiniz bu arkadaşların ürettiği şey nedir, hangi dili kullanıyor, hizmet verdiği sektör neresi vs.

Çok mu zeki herkes yani literatüre yeni şeyler kazandıran tipte insanlar mı, expert mi bu adamlar, yoksa sıradan işler yapıyorlar ama bir şekilde ticarete mi atılıyorlar?

 
valla ben de it sektöründeyim. okulunu okumadan sonradan itci olanlardanım çevremde de hem bilgisayar mühendisliği mezunu hem de benim gibi sonradan olanlar var en az 2 yıllık tecrübeli hepsi. tanıdıklarımdan 2'si 35k alıyor, 1'i asgariye yakın aldığı işten ayrıldı 40k aldığı bir işe geçti, 1'i 40k aldığı işinden kovuldu, 1'i 60 alıyor, diğeri biraz daha iyi tam bilmemekle birlikte 80 falan olabilir. yani 10-20 yıllıklar mı bu korkunç paraları kazananlar ya da odtü, boğaziçi mezunları mı sadece ben de anlamadım.


  • semaforo de medianoche  (08.05.24 00:42:49) 
200 de kazansan parayla porsche alamazsin.
Baktim ortalama 8-10 milyon lira civarı. Kredi cekemezsin zaten. 260 bin euro civarında. Kişi her ay kenara 10 bin euro koysa 2 sene sonra alır.
Bu mantıkla ayda 350 bin lira üstü kazanan yazılımcı alabilir. Peki ayda 350 bin üstü kazanan kaç yazılımci var? Senin tanidiklarin etrafini dolduracak kadar yok.

Bana acayip boş muhabbet, goygoy geldi. Insanlar atmayı çok sever, bir tane örnek gördü mu ilk anlatimda bir olur sonra iki olur sonra herkeste porsche var olur.
  • logisticsmanager  (08.05.24 00:48:15) 
Anne tarafında çok zengin bir yazılımcı var. Bodrum'da ev almıştı en son. Türkiye'de bilgisayar yokken Hyundai gibi büyük şirketlere SAP sistemiyle çalışmalar yapmış. En son CV'sine baktığımda SAP Business Partner yazıyordu. Yani burada yaş faktörü birinci sırada. Rakip azlığının avantajı.

Aynı şekilde bir işimde ERP programcısı kaç ay önce 100 bin alıyorum demişti. Şimdi geçmiştir. Ama tecrübesi çok fazla. En az 20 yıl.

Porsche konusu maaşla değil, satışla mümkün olabilir. İyi bir fabrikaya ERP anlaşması yaptığında parayı basıyorlar.

Bir de işin yetenek tarafı var. Şimdi web sitesi tasarlayan insanla gelişmiş bilgisayar oyunu tasarlayan insan aynı olmuyor. Deveden büyük bir fil var.

Mesela fabrika sana şunu diyor. Benim 10 tane makinem var. Anlık bilgi akışı istiyorum. Yazılım mimarisinin dışında bir de elektronik kısmı işin içine giriyor. Belki de bilgisayar mühendislerinin en çok ihmal ettiği şey. O sistemi tasarlayan biri şu paraya bu iş olur deyip milyon lirayı kapıyor.

Ek olarak büyük düşünmek gerekiyor. Bu dünyada birileri Airbus için, Boeing için, F16 için uçuş kontrol yazılımını yazıyor. James Webb teleskopunun, Mars'a gönderilen aracın yazılımını tasarlıyor. Türkiye'de maalesef olaya Trendyol olarak bakıyorlar.
  • dissendium  (08.05.24 00:53:34 ~ 00:59:51) 
Ben bir tanesini taniyorum. Zamaninda laboratuvar test sonuclarinin girilidigi bu sonuclari gonerilmesi gereken yerlere gonderen, siradisi sonuclari bulan bir program yazmis. Tehlikeli durumlarda saglik, cevre otoritelerine uyari gonderen bir program: Bu sudaki bakteri sayisi olabiliyor, toprak analizi sonucu olabiliyor. vb.

Bu programi adam 20 sene once devlete satiyor. O gun bugundur herkes bu programi kullaniyor. Aylik yattigi yerden ciddei para aliyor. Bugun bir suru laboratuvar bu programa bagimli. Adam bu program sayesinde koseyi donmus.
  • thetruenorthstrongandfree  (08.05.24 01:13:15) 
3-5 yazilimci taniyorum, ortalama para kazaniyorlar abartacak bisey yok.

ama bir tanesi her ay kilciksiz $15-20bin dolar ve uzeri para yapiyor yurtdisina is yaptigini biliyorum ama ne yaptigini cozemedim. turkiye'de dandik bir vakif universitesinden mezun.

her meslekte saglam para yapabilirsin, hem exper olacaksin hem de isin ticaret kismini yurutebileceksin. experlerin zaten genel olarak sikintisi isin ticaret kismini becerememeleri, becerdigin zaman koseyi donersin.
  • cooperr  (08.05.24 01:19:34) 
Tanıdığım her travesdinin altında audi r8 var


  • ferenc  (08.05.24 01:42:49) 
Porsche deyip çok büyütmemek lazım. Al bak orta segment suv fiyatına çıkan araçlar

shbd.io
  • numlock  (08.05.24 02:53:50) 
abi 94 dogumlu yillik bonus+stock 210 bin $ kazanan da var, 90 dogumlu 50 bin lira kazanan da var.

turkiye'de akademisyenlik yaparken 5 bin eur kazanirken, ayni kisi munih'te(avrupa'da olmasina ragmen) intelde 15 bin eur kazaniyor.

thy'nin ceo'sunun maasi 45 bin $ bile degil, ki bu duyuldugunda yandasliktan bagimsiz sadece maasa ne yaygaralar koptu. bu capta sirketin ceo'su bu parayi kazanmamaliymis..bunu da gectim turkiye'de teknoloji sirketi deyince akla yemeksepeti, trendyol falan geliyor(yavas yavas degisiyor en azindan) bu sirketteki adam isini yaparak maasla ne kazanabilir en fazla.. ki bunlar ortalamanin uzeri kazanan yerler.

bu yuzden turkiye'de herkeste porsche var lafi cok komik.

yukaridaki yazdigim kisiler bayagi ucuk ama salliyorum polonya'da amazon'da calismak zor bir sey degil, porsche olmasa da guzel bir araca binersin maasinla.

ne is yapiyorlar?
intel -> www.youtube.com
210k$ -> vmware mts 3
  • gule gule  (08.05.24 03:02:33 ~ 06:02:23) 
"Bugün bir esnaf söyledi. Ve genelde karşılaştığım insanlar böyle diyor. "
yalan söyleyene herhangi bir yaptırım olmamasındna kaynaklanıyor

  • bir soru sorcam  (08.05.24 07:33:40) 
bizim yöneticilerde bile porshe yok. hatta olan insan sayısı belki 100 binde bir falandır.
adam bariz yalan söylüyor sen de inanıyorsun.

500 bin de kazansan porsche almak kolay bi şey değil.
150-200le alınmaz zaten.
  • jelly bear  (08.05.24 09:30:09) 
yazılım sektöründe değilim ama bana bile çok mantıksız geldi bu önerme.

Bi arada yine böyle milletin ağzında "İngilizce yetmez artık, MİLLET 4-5 dil biliyor da öyle iş yapıyor" geyiği vardı. O 4-5 dil bilen millet kim hiç göremedim yani benzer bir sallamasyon işte
  • nundu  (08.05.24 09:32:42 ~ 09:32:51) 
ekşisözlük yazarı olabilir o esnaf:) aklıma bütün gün sözlükte kendini öven, maaşıyla hava atan tipler geldi. yok bütün mühendisler en az 100 bin alıyormuş da bilmem neymiş. inanmayın hocam o tiplere. @nundu'nun dediği gibi böyle geyikler her dönem var.


  • nothing in my way  (08.05.24 10:18:22) 
yıllardır sektördeyim.
aileden durumu iyi olanlar, üst düzey yöneticiler de dahi porsche duymadım görmedim.

en fazla olanda bmw 4, mercedes e kasa fln var.
bu aralar tesla çok, o da 1.8 milyon :)
  • nuisance2  (08.05.24 10:29:25) 
adam yazılımcı değil sadece her ne iş yapıyorsa yazılımcıyım cevabını veriyor olsa gerek.


  • neira  (08.05.24 11:12:41) 
turkiyede esnaflik = yalan, dolan, abartma, bos, beles

cok ciddiye alma.
  • buenosdias  (08.05.24 11:43:32 ~ 11:44:34) 
Yazılım işi ölmek üzere. Vur deyince öldüren Türk halkı, burda da limite dayandı. Herkes yazılımcı olma peşinde. Kendini çok yetiştirmeyenler, vasat maaşlara razı olacak.

İyi paralar kazanmak istiyorsanız, mavi yakalı işler peşinde koşun. Araba tamirciliği, elektronik eşya tamirciliği, elektrikçilik, vinç operatörü, ev temizliği vs. vs. Bu tarz meslekler şu an bile çok para kazanıyor, yakında daha da popüler olacak.


.
  • kartallar yuksek ucar  (08.05.24 11:56:26) 
cahille sohbeti kesin.


  • adivar  (08.05.24 14:43:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.