[]

Yatırım fonlarından anlayanlar bakabilir mi?

Yatırım tavsiyesi istemiyorum, sadece bir yol gösterilmeye ihtiyacım var.

Uzun zamandır dolar sabit kaldığı için babam bugün 11.000 USD bozdurup bana gönderiyor, bunu yatırım fonlarına dağıtalım diyor.

Daha önce vergiler gelmeden 5 - 6 farklı yatırım fonu aldım, birkaç aydır Cihat Çiçek'i takip ediyorum.

Problem şurada başlıyor:

1. Dolar bozduğumuz için kur makasından dolayı ortalama 11.000 TL kadar zarara girdik. Bunu telafi etmek istiyoruz, uzun vadede yükselmesini bekliyoruz. En az 3 - 5 yıl kalacak. Bu telafi süreci iyi performans gösteren fonları seçersek ortalama kaç ay sürer?

2. Geçen hafta bazı fonlar vergilendirildi. Vergilendiren fonlardan uzak durmam mı gerekir? Yoksa vergisine rağmen iyi performansı olan, uzun vadede stabil bir şekilde enflasyona karşı yükselen fonları da seçmem mantıklı olur mu?

3. Orta vadede devalüasyon ihtimali var. Bu yüzden yatırım fonlarını yalnızca bir yere endeksli yapmak istemiyorum, riski dağıtmak için döviz bazlı (yurtdışı hisse senetleri vb.) ve Türk lirası bazlı (Türk borsası vb.) yapmalıyım, değil mi?

Bu konuda yeni olduğum için terimleri yanlış ifade etmiş olabilim, umarım sorularım anlaşılmıştır. Teşekkür ederim.

 
Sorularından bu konuyla hiç alakan olmadığı anlaşılıyor.

Çiçek Dedeyi falan seyretmeyi bırak bence. Sıfır bilgiyle çok kafa karışr orada.

Şu kanaldan 20-30 video seyretmeni öneririm.

www.youtube.com
  • Mirket  (07.05.24 15:22:11) 
1. 11.000 dolar kabaca 320.000 lira para. 11.000 lirası makastan gitti diyorsun. kabaca elinde 300.000 lira var diyelim. bunu günlük para piyasası fonlarına koysan 26-27 günde 11.000 zararı çıkarıyorsun zaten.

2. uzun vade için hisse senedi fonlarından başkasını aklının ucundan bile geçirmene gerek yok zaten. vergisi zartı zurtu da yok.

3. bence öyle bir ihtimal yok ama riski dağıtmak iyidir tabii ki. %50 türk hisse fonları %50 dolara endeksli fonlar (yay, aft) alabilirsin.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (07.05.24 15:44:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.