[]

Tasavvuf öğrenmek

Arkadaşlar merhaba.
Epeydir tasavvufa merak sardım. Tasavvuf öğreneceğim güvenilir işi şarlatanlığa dökmemiş kaynak arayışım var.
Youtube, kitap, ya da ders alabileceğim bir platform arıyorum.

Youtubedan bir iki sufizm hesabına baktım katıl, abone ol vs.
Mesele bu değil tabii ama işi ticarete döküp kazanç sağlamak amaçlı trend kovalıyorlar gibi geldi bana samimi bulmadım.

Gönülden anlatacak bu işi özümsemiş insanlar arıyorum.

 
Ben hiç ilgilenmedim ama ilgilenen arkadaşlar cemalnur sargut’tan besleniyordu. Bir bakın isterseniz.


  • Kediyi üzdün  (07.05.24 11:39:15) 
Selam hocam, aynı meraka ben de daldım, duyuruyu okuyunca şaşırdım ben yazmışım gibi. Ahmet yaşar ocak ın kitapları özellikle zındıklar ve mülhidler ilk aşama için bnce çok ilgili olacaktır. Anadoluda heterodoks islam yorumlarını yani bildiğimiz anlamda ilk tasavvuf denemelerini konu ediyor. Devamında şu sıra ibn arabi gibi bu işi başlatan yapı taşlarını araştırmaya koyuldum. Bir yandan da tarihselci kuran bakış açısıyla mustafa öztürk ün kuran mealinden ve youtubeda ankara palas buluşmalarındaki konuşmasını çok etkileyici buldum.

Bütün bunları, belki fikir verir diye bahsediyorum. Tasavvuf neticede bir yolda olma hali ve herkes kendine göre şekillendiriyor. Youtubedan ders alınacak kadaar teorize edilmesini olayın esprisine aykırı buluyorum, neticede sözlü geelenek ve bir şeylere muhalefet etmekten doğan bir durumu konuşuyoruz.


İşin diğer yanında, çevrem dümdüz seküler ve bu tür merakları paylaşabileceğim, al-ver yapabileceğim kimse de yok. Eğer özelden yazarsanız, belki bu yolculukta birbirimizi etkileme fırsatı doğabilir
  • kel aynak kusu  (07.05.24 11:56:05) 
Cemalnur Sargut bir çok yönden problemli görüşleri olan birisi.
İtalyadaki o meydanda yaptığı dans tarzı şeyler tasaabufla da uyuşmuyor.

Günümüzde de sorunlu tarikatların olduğu ortada. En azından selçuklu ve osmanlıdan beri gelen kaynak, arayışına girmek önemli.

Ayrıca kitap olarak imam birgivi - tarikatı muhammediyeye bakabilirsiniz.

Ama dikkat edin ki başta,itikad, fıkıh vs bakmadan tasavvuf yoluna doğrudan asla girilmez. Hata olur.
  • diyecevaplandı  (07.05.24 11:57:53) 
ben devam edemedim korktum gerçekten tuhaf şeyler hissediyor ve yaşıyorsun. marifatname yi önerebilirim erzurumlu ibrahim hakkı'dan.
mevla görelim neyler neylerse güzel eyler

ve kafayı bozanlar var dikkatli olun. başka bir arkadaşta açıldı saçıldı kocayı boşadı.

bence çok okumak iyi değil ya. ben hamurum kabarmış mı bakim bi.
  • geveze yazar  (07.05.24 12:00:32 ~ 12:24:48) 
cemalnur sargut nöööö


  • gurur  (07.05.24 12:13:33) 
Cemalnur Sargut öneren arkadaşlara teşekkür ederim ama onu da araştırıp bayağı okuyup dinledim.
Samimi gelmedi bana. Bir şey var kadında olmamış. Aradığım onda yok.

  • kirmizipilotkalem  (07.05.24 12:24:42) 
Naçizane önerim direk kaynağına bakmanız. Uzakdoğu hindu ve budist pagan inançlar bu "tasavvuf" denen şeyin temeli. Neden bir şeyin kaynağı dururken suyunun suyu ile vakit harcayasınız? İslam tasavvufu denen şey peygamber tarafında anlatılmamış bir şey. Peygamberden sonraki ve sonraki nesillerde de görülmemiş bir ayinler, ritüeller, inançlar kümesi. Ancak islam devletinin sınırları hint altkıtasına ulaşınca oralardaki inançlar islama karışmış. Mesela bugün bir futbol maçı öncesi "totem yapan" taraftarlar bundan bir süre sonra totemli islam inancına temel olacaklar. Tasavvuf da bu gibi. Eski dinlerini islama karıştıran hinduların ürettiği bir islam versiyonu. O yüzden türeme ile vakit kaybetmek yerine direk hinduismden yürümek bence daha mantıklı.


  • mesuta  (08.05.24 05:19:53) 
uzakdoğu, pagan vs. orijinali demiş olan arkadaşa sorum, kaynak?

yok öyle bişi.

yahudi dese ha ok diyebilirim.

tarih iteratif ilerleyen bir birikim. köken bnzr olan olabilir. ancak tasavvufun kökeni ile doğu öğretileri alakasız.
  • gurur  (10.05.24 22:03:46) 
@gurur vahdet-i vücut islamla ilgisi olmayan bir hindu inancıdır. Bu sadece biri. Mevlevi dönmeli ritüelini islam kaynaklarında bulabilir misin? Veya bıçak saplamalı kadiri ayinlerinin? Diğer tariklerin -yolların- fiziksel dansa kadar giden ayinleri var mı islam kaynaklarında? Peygamber böyle mi ibadet edermiş? Ve bütün diğer şeyler. İslam kaynaklarında olmayacak, hindu pratikte ve inanç da olacak. Ben bu ilişki için sana kaynak bulacağım? Sen islam kaynaklarında -kitap ve sünnet- de kurumsal tarikatların inanç veya fiziksel ritüelleri için kaynak getir. Ama emin ol, yüzlerce yıldır kendileri de bulamıyor. Tek getirebildikler bir kaç anlam kaydırması, çocuk mantığı seviyesinde te'viller.

Ek olarak; tarih iteratif ilerlesin de din iteratif ilerlemesin bi zahmet.

2. ek; yukarıda bir arkadaşın soruya cevap olarak önerdiği "Ahmet yaşar ocak" ismini tanımıyordum. Üstteki cevabımı yazdıktan sonra ismi googleladım. Gelen ilk video çok güzel bence; www.youtube.com
Tasavvuf daki "rical-ül gayb" -gaybubette olan üstün insanlar- konusu işlenmiş. İlk 10 dk'sında konunun çerçevesini çizerken zaten kendi veriyor kaynağı. Ya eski pagan inançlardan kalma bir inançtır ya da zorlama bir teville kurandan delil uydurulmuştur diyor kendisi. Bence yeterince dürüst konuşmuş hoca.

Bunun gibi bütün bu tasavvuf dini -ki ayrı bir dindir bence- peygamberden çok çok sonra başka inançların harmanlanmasıyla üretilmiş yapay dinlerdendir. Bir şeyin de aslı varken türeviyle oyalanmamalı insan. Gidip direkt hindu olmalı bence. Ki sosyal medyada bu konuları takip edenler bilirler, insanlar kitleler halinde hindu-budist oluyorlar. İnanarak bu dinlerin ibadetlerini yapıyorlar. Evlerinde tütsüler yakıp, manifestler yazıyorlar. Mantralar tekrarlıyorlar. Hindu tanrıları derilerine dövme yapıyorlar. Varenasilere gidip kutsal sularda yıkanıyorlar. vs vs. Bu yolu da tasavvuf denen şey döşüyor.

Bu da bonus; www.instagram.com

2. bonus; www.instagram.com Ki bu enerji konsepti bütünüyle budist-hindu kırması bir inanç. İslamda yok, tasavvufta var.

3. bonus; www.youtube.com Biorezonans uzmanı(!) abla şifa dağıtıyor. pseudo science eksisozluk.com olması bir tarafa bu rezonans, titreşim konsepti direkt budizmin tanımlaması. Müslüman olduğuna vehmedebileceğimiz birinin budist jargonla, budist şifa ritüllerini önermesini nereye koyacağız? Tasavvuf aynı şarlatanlığın yüzyıllar önce yapılmasının sonucu sadece.
  • mesuta  (13.05.24 04:13:15 ~ 06:25:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.