[]

Birikim Yapmak İmkansız Gibi Geliyor

Maaştan bağımsız olarak, alacak bir sürü yeni şey buluyorum.
Almak istediğim saatler, parfümler, kıyafetler...
Arabayı yükseltmek istiyorum.
Dişlerimi yaptırma fikri de aklımın bir köşesinde duruyor.
Bitmek bilmiyor.

yeni dünya böyle mi artık? yoksa kişisel bir durum mu?

 
Evet, yeni dünya böyle. Birikimsiz, kıt kanaat geçinen insan modeline doğru hızla evriliyoruz ama bunu bahane etmemek lazım.

Bir bankada bir yatırım hesabı aç. Kazandığım her kuruşun yüzde şu kadarı de. Buna yolda bulduğun parayı bile dahil edip ne kadarı olduğuna sen karar ver. O kadar para kaç kuruş ya da kaç lira ediyorsa eline geçtiği anda gidip o yatırım hesabına aktarıp TMG kodlu fondan al ve unut.

İnan bir gün iyi ki yapmışım diyeceksin.
  • Mirket  (04.05.24 15:37:00) 
Kişisel. Bunların hiçbirini yapmak istemeyenler var.
Tabiki günümüzde alacak daha fazla şey var buna karşı çıkmıyorum ama kimse zorlamiyor bizi almaya. Misal araba yani, millet 5-6 yıllık arabaya eski diyor.

Hobiyse bir şey diyemem misal parfüm benim hobim. Ama sizde hobi değil daha çok tüketim var gibi.
  • logisticsmanager  (04.05.24 15:39:03) 
İmkansız değil, ben kazandığım paranın neredeyse tamamını biriktiriyorum. Bunda kendi işimi yapıyor olmanın da faydası var ama durumun olduğu halde biriktirmiyorsan, birikim yapmamak için bahane olmaz. Ayda hobilerime 10 bin tl harcıyorum.

Maaşlı maaşsız, her ay %10-15 biriktirme hedefi olan birisi ileride çok rahat eder.
  • hayirsiz  (04.05.24 15:45:09 ~ 15:59:12) 
Sağlığınız için olanı hariç gereksiz harcamaları bırakmanızı öneriyorum. Gösterici tüketimin sonu yok. Ülkenin sosyal güvenlik sistemi çöktü yatırım yapın. Yarın ne olacağı belli olmaz.


  • anon1m  (04.05.24 16:16:47) 
ben neredeyse senelerdir doktora gitmiyor ve ilaç kullanmıyorum hele özelleri görünce bile kumarhane görmüş gibi hissediyorum. ve günaşırı dr kapısı aşındırdığım yıllardakinden çok daha sağlıklıyım. tabiki yaşam tarzımı düzeltiyorum. mideme girenlere aşırı dikkat ediyorum, uyku, maneviyat, pozitif düşünce şu bu inanın hayat öyle tatlı geçiyor ki? eşim izin verse bahçemi kendim yapcam ama bana kıyamıyor. o da benim dediğime gelecek.

gezip tozmayı seviyorum. bizde bir tek ona para gidiyor. onu da şöyle düşünüyorum esnaf evine ekmek götürcek gibi.

yaşlanmaktan bile korkmuyorum artık. çünkü kendimle olmak yalnız olmanın hazzı da başka. hem yaşlılık yalnızlık değil ki, her an insanın içini sevinçle dolduracak şeyler çıkıyor. bence bu hangi yaşta olursak olalım karşımıza çıkacak böyle hazlar.

modern dünya insana hava atmayı öğretti. buna ulaşamak isteyen insanlar tuhaf ihtiyaçlar üretti. bu sonlanacak. neyse öyle işte.

ölüm bile iyiler için çok güzel olacak. ölürken insanlar ne güzel öldü diyecekler kaplleri mutlulukla dolacak. kibir budalaları onları çok acı bir son bekliyor.
bence insan sevmeyi öğrenmeli. ibrahim hakkının dediği gibi viranelrde gizli hazineleri keşfedebilmeli.
  • geveze yazar  (04.05.24 16:26:47 ~ 16:32:38) 
Dünya bu hale getirildi.
Kişisel durum mu? dediğin ise her şeyi ihtiyaç olarak gösteren veya hissettiren uygulamalara karşı olan zaafiyetlerimizle başlıyor.

Dünya ekonomisi şu an bir ihtiyaç olmamasına rağmen kişiye harcatma veya kişiyi borçlandırma üzerine kurulu.
Reklamlara dikkatli bakın hedef kitle bellidir.
Çocuklar mesela. "Yok veya olmaz kelimelerine yabancıdırlar. Anne baba da onlara karşı bir yere kadar direnir sonunda isyenileni satın alırlar.

Gençler,kendini birey olarak görenler ve özellikle bekarlar.
Bunlar da bakacak bir aileleri olmadığı için harcama yapmaya evli olanlara göre daha çok meyillidir.
Bireyselliğe tutulan, aslında yalnızdır. O yalnızlığı giderecek şeyler çoğunlukla yine harcamaya dayalıdır.

Dünü (hatta tarihi) unut, bugüne bak.. diye güzel bir şeymiş gibi önümüze sürülen "trend " kavramı bunun için var.
Neyin eskidiği veya yeni sayıldığını bile belirleyen şeyi, ona olan ihtiyacımız değil piyasayı elinde tutanlar belirliyor.

Zaruri ihtiyaçlarını sırala ona göre harcama yap istersen.
Eve kapanmak sadece salgın için değil tasarruf için de söz konusu
  • diyecevaplandı  (04.05.24 16:44:11) 
Boyle satin almalarin altin kurali var:

"Bir şeyi iki kez satın almaya gücünüz yetmiyorsa, muhtemelen o sey sizin icin pahalidir. Yani, gözünüz 2000 dolarlık yeni bir dizüstü bilgisayardaysa, eğer bütçenizi zorlamadan ya da birikimlerinizi tüketmeden rahatça iki tane alabiliyorsanız, devam edin yoksa almayin."

Sizin yazdiginiz problem tam olarak bu degil. Sizin ihtiyac ve istekleri ayirmaniz ve para harcarken neyin gercekten onemli olduguna karar vermeniz gerekiyor.

Mesela ben su an evden ciksam, 1 saat sonra su anki arabami satmis yerine 2024 model $130.000'lik elektrikli bir Hummer ile eve gelebilirim. Mantikli mi? Tabi ki degil.

Parfume, kiyafete, saate cok fazla para vermiyorum. (Eskiden veriyordum) simdi Low profil takilmak daha cok hosuma gidiyor.

Disleri yaptir. Dis onemli. Geri kalanini bosver.
  • thetruenorthstrongandfree  (04.05.24 17:12:29) 
bu hep olacak. villa alsan yanındaki daha büyük villaya gözün kayacak. keep grinding.


  • gabe h coud  (04.05.24 17:20:47) 
Merhaba

Bence bu bir tüketim dünyası. Listenizdeki "saatler, parfümler, kıyafetler"in bir sınırı var. Kollarınızı saatler ile kaplayamaz, parfümleri üzerinize boca edemezsiniz. Dişleriniz ise sizin sağlığınızdır, bu ayrı bir harcama kalemi.

Dünya insanlara herşeyi tüketmesini salık veriyor. Maddiyatın, kültürlerin, bilginin bile. Sosyal medyada olanı biteni kaçırdığınızda (tüketemediğinizde) kendinizi kötü hissettiriyor. Oysa bu bana hastalıklı bir ilüzyon gibi geliyor.

Kendi adıma elimdekileri gitgide azaltan bir tavır izliyorum. Bana armağan gelen, giymediğim kıyafetleri veriyorum. Kitaplarımı 2. el alıyor, değiş-tokuş ediyor ya da armağan ediyorum. Örnekler çoğaltılabilir. Her ne kadar Fight Club filmi bence toplumun gazını almak için kurgulandıysa da şu sözüne hak veriyorum, diyordu ki:
"İhtiyacımız olmayan şeyler sahip olmak için gece gündüz çalışıyoruz. Sonra sahip olduğumuz şeyler bize sahip olmaya başlıyorlar". Bence basit, sade bir yaşamın dinginlik ve zenginliği çok değerli birşey. Parayla satın alınamayacak değerlerden.

Sizin durumunuz mevcut dünyanın akışına kapılmanız. Başınızı kaldırıp etrafınızın farkına varırsanız buna mecbur olmadığınızı görürsünüz. Bu duyuruyu açtığınıza göre bu gidişatı sorgulamaya başladınız diye yorumluyorum ben.
  • burka  (04.05.24 17:25:10) 
Tüketm dünyasında yaşamamız ve sürekli tüketerek yaşamamız bize tellin edilse de, insan ğsikolojisinde şöyle bir durum var, 100 bin lira maaş ta alsan, insan 100 binlik biri oluyor ve bütn kişisel ihtiyaç gibi gözüken şeyler seni 100 bine fitliyor, yyici birysen ay sonunda 100 bin de sana yetmiyor. O yüzden yediğin kadwr da biriktir, gün sonunda karşına çıktığında acayp mutlu eden bir para olur.


  • love and trust  (04.05.24 18:13:35) 
Yeni dünya böyle değil şahsi bir durum. Yazınızda sorunuzun cevabıda var kıta kanaat etmeyen çoğu bulamaz.


  • doharkoman  (04.05.24 20:20:27) 
dostum seni tanimiyoruz elbette ama girdigin duyurulardan yola cikarak bence tuketim ve alisveris bagimliligin var. elbette ki bir tek sen tek degilsin, bircok kisi bu oyunlara geliyor ama aklini kullanip onceliklerini netlestirmen lazim. bu gidisatla iki kati kazansan gene birikim yapamazsin. senin kadar kazanan birinin dis yaptirmasi gerekiyorsa tak diye cekip nakit verip yaptirabilmesi gerekiyor.


  • hot potato  (04.05.24 22:45:34) 
Orta sınıfın erimesi de bu aslında; eskiden çalışırken hem yaşanabiliyor hem birikim yapılabilen insanlar artık birikim yapamıyor. Fakat gözlemim şu: çevremdeki ortayaş ve üstü orta sınıf, birikimini borsa, coin vb yatırım araçlarıyla yapmaya başladı


  • gadlemler  (05.05.24 13:51:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.