[]

Açlık ve tokluk şeker ölçümlerinde teknik fark var mı?

Demek istediğim şeker ölçümü hiç hesapta yokken yanlışlıkla teste eklendiğinde ve açlık şeker ölçümü tok karnına yapıldığında absürt bir değer çıkması olası mı?

Daha detaylı olarak demek istediğim, açlık şekeri ölçümüyle tokluk şekeri ölçümünde tek değişken süre mi? Örneğin yanlışlıkla açlık şekeri olarak ölçülen x miktarındaki değer "ama siz tokmuşsunuz, bunu tokluk şekeri olarak düşünelim" denebilecek bir şey mi?

esasen demek istediğim, çıkan şeker değeri hem açlık hem de tokluk standartlarına göre yüksek bir değer. ancak test tok karnına açlık şekerini ölçmüş. bu durumda bu değer tokluk şekeri olarak mı değerlendirilir yoksa alakasız olarak mı?

 
yapılan ölçüm aynı. kandaki glikoz miktarı ölçülüyor.

ama tokluk şekeri olarak elde edilen verinin anlam ifade edebilmesi için, yemek yedikten tam 2 saat sonra ölçülüyor olması gerekli.

yani açlık kan şekeri yerine yemekten örneğin yarım saat sonra ölçülen değere "o zaman bari bunu tokluk şekeri gibi düşünelim" diyemeyiz. açken yenilen yemeğin üstüne, salgılanan insülinin, 2 saatte şekeri ne kadar düşürdüğüne bakıyorlar. 2 saat dolmadan yapılan ölçüm, açlığa göre de, tokluğa göre de yüksek olabilir. anlamlı bir veri değil.
  • kibritsuyu  (22.04.24 17:07:32 ~ 17:10:30) 
Aslolan her zaman açlik sekeridir.

15 saatlik açlikta kan sekerin 150 ise alarm zilleri çalar. 200 ve üstüyse durumun kritik.
  • Yourcousinmarvinberry  (22.04.24 17:48:29) 
tok karnına açlık şekeri ölçmüş diye bir şey yok.
şekeri ölçmüş işte ama sen tokmuşsun. demek ki tokluk kan şekerini ölçmüş.

  • jelly bear  (22.04.24 17:57:04) 
Hastanede istenen glukoz testi, direkt venöz damardan alınan kanda spot glukoz düzeyi bakar. Sabah aç karnına verdiğiniz ve aç olduğunuz varsayılır (aksi istenmediği sürece). Açlıktan kasıt da 8 saat net açlıktır (en alt sınır, daha uzun olabilir). Gece 12de uyuyup sabah uyanıp 8-9 arası kan verdiğiniz varsayılır.

Tokluk şekerine gelince, bazen diyabetli hastalarda açlık ve tokluk şekeri arasında fark olduğunu düşündürecek klinik semptomlar olur. Bu durumda doktor iki testi bir arada isteyebilir. Genel usulü şöyledir;

“Git sabah aç karnına bu testi ver. Sonra kahvaltı yap (rutinde ne yiyorsan onu ye) ilk lokmayı ağzına attıktan tam 2 saat sonra git diğer kanı ver”

Böylece postprandiyal hipoglisemi denilen durum başta olmak üzere ek anomaliler taranır.

Son not: sağlam (ya da en azından diyabetik semptomu olmayan) birinde rutin istenen glukoz düzeyi 125’in üzerinde ise doktor ilk etapta bunun yeterli ve uygun açlık durumunda verilmediğini düşünür (en sık karşılaşılan senaryo). Bu yüzden de hastaya sorar.

Teknik olarak kanda ikisi de glukoz ölçer. Biri en az 8 saat açlıkla, biri de tokken 2 saat sonraki glukoz olduğu bilinerek yorumlanır.

Geçmiş olsun.
  • cervuetta  (22.04.24 19:08:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.