[]

Sermaye Birikimi İçin Meta Tercihi

Pek bol gelirli bi aile değiliz fakat çocuğun geleceği için ufak ufak birikim yapıyoruz. Bu işlerden pek anlamadığımız için de bildiğimiz ve geleneksel olan şeyleri tercih ederek birikimi altın, gümüş, dolar, euro olarak dağıtıyoruz. Hatta Türkiye'de devlete ve özel kurumlara zerre güvenmediğimiz için bunları da toptan bankada değil; bir kısmını yastık altında, bir kısmını bankada tutuyoruz. Bankada tutmanın sebebi örneğin altını, gümüşü ufak miktarlarda satın alabilmek ve anında nakde çevirebilmek. Altın yükselince elimde çeyrekle kuyumcu kuyumcu dolaştığımı bilirim. Yok param gelmedi, yok ödemem var, yok bozarım ama seni enayi yerine koyarak bozarım diyebiliyorlar. Yani birikim konusunda bilgim ve yaklaşımım bu şekilde, büyükanne stilinde.

Bu çocuk ve ailemiz için olan birikimin yanında, sermaye biriktirmeye çalışıyorum. Bir atölyem vardı kapattım fakat makinelerim, hammaddelerim, sarf malzemelerim vs depomda duruyor. Gömülü yatırımım elimde yani. Şu an maaşlı bir işte çalışıyorum fakat kendi işime dönmek istiyorum bir noktada. Maaşlı çalışırken de ek iş olarak yapabileceğim bir iş.

Gömülü yatırımım mevcut olsa da dükkan kiralamak, 5-6 aylık kirayı cepte tutup kendimi garantiye almak, muhasebe, vergi, cart curt, akla gelen gelmeyen masraflar için sermaye şart.

Birikim konusunda meselenin neresinde olduğumu, hedeflerimi özetlemeye çalıştım. Bu çerçevede, siz olsanız parayı nasıl biriktirir, hangi metalarda tutardınız?

 
çocuk için yoksa bireysel emeklilik hesabı açın, ama fonlarını güzel yönetin.
misal şu fona bakın;
www.tefas.gov.tr
son 1 senede
Altın: %105
Bist 100: %88
Qnb fonu (linkteki yani): %150 den fazla getirmiş

fonları iyi yönetirseniz dolar, altın, gümüş ve borsadan çok daha iyi getiri elde edebilirsiniz.
tabi ben çok iyi bir trader’ım borsayı çok iyi biliyorum al/sat ın kralıyım vs gibi iddialarınız varsa o ayrı:)
Ama bu soruyu sorduğunuza göre öyle bir iddianız yok diye anlıyorum:)

Kendi yatırımlarınız içinse Cihat dedeyi mutlaka takip edin;
www.youtube.com

Piyasadaki en iyi isim olabilir yatırım konusunda.

Cihat Çiçek’in dediği gibi fiziki altın ve gümüş alın.

Dünyada fiziki altına şu an inanılmaz bir talep var.
Özellikle Çin de hem küçük yatırımcı hem bankalar harıl harıl altın topluyor.
  • rentts  (20.04.24 10:00:26) 
bes yapacaksanız eğer kararınızı vermeden önce etraflıca düşünün.
-size ait bir parayı istediğiniz zaman çekememeniz, çektiğinizde ise kesintiye uğraması gibi senaryo yaşama ihtimaliniz var mı yok mu. türkiye'de uzun vadeli plan yapabilme olanağı yok bence.
-fon seçiminde borsa istanbul'a ağırlık verir iseniz bist100'ün dolar bazında grafiğine 10-20 yıl ölçeğinde bakmanızı öneririm. paranız yok yere değerini kaybetmesin.
  • ben de hayal kurmak istiyorum  (20.04.24 18:13:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.