[]

Yurtdışında çalışan Türkler birikimlerini ne yapıyor?

Genelde birikimlerini nerede tutuyor, nasıl değerlendiriyorlar?
Türkiye'ye para getirmek veya yurtdışına geri götürmek zor ve pahalı mı?
Türkiye'deki varlıkları ve bunlardan elde ettikleri gelirler yurtdışındaki vergilerini etkiliyor mu?


 
Ülkesine göre değişir. Eu içinde bile değişiyor. Genel olarak eu’ya para getirince kaynak sorar açıklama ister, miktara bağlı olarak belge ister. Tr den elde ettiğin gelirleri de beyan etmen gerekiyor buna göre vergi oranı çıkıyor. Tr, eu sistemine entegre değil o yüzden takibi zor. Eu’daki beyax yaka uçuk maaşlar almıyor, aldığını da harcıyor. Eskinin alamancısı gibi dişinden tırnağından artırmaya çalışmıyor. Benim gördğklerim max. yaşadığı ülkede ev almaya çabalıyor.


  • ya volna  (16.04.24 18:32:48) 
Yani kendim örnek verirsem ben etflere yatırıyorum, amacım da ev almak tabi.
Onun dışında yatırım yapilabilecek scpi denilen bina/ofis vs yatırımı olan şeyler var.
Onun dışında bazi sirketlerde sirket hissesi alirsan o kadar da sirket senin adına alıyor misal (5 sene satamama falan gibi şeyleri vardi).

Ben Türkiye'de bir yatırım yapmıyorum dönme gibi bir planim olmadığı için.

Cevremde aldığını harcayan herhangi bir milletten pek tanıdığım yok. Herkes bir şekilde yatırım peşinde, ilk evini alma pesinde. Tabi yasanilan ülkeye, şehre göre çok değişir. Paris'teki kişi ile beziers'de yaşayan kişinin ev alma hızı arasında deli fark var misal.

Türkiye'ye para getirmek (banka üzerinden) kolaydir ama gene bati Avrupa'ya Türkiye'den ya da benzer ülkelerden para getirmek kolay değil. Getirdiği paralarin bankalar tarafindan reddedildiği arkadaşlarım oldu. O konuda sıkı.

Vergileri etkiliyor mu; yani Fransa'da Türkiye'den gelirin varsa soylemezsen ve ileride sistem birleşimi ile ortaya çıkarsa opebilirler. Genelde opulenler fakirim diyip Türkiye'de evi, kira geliri falan olanlar.
  • logisticsmanager  (16.04.24 18:46:00) 
Kendim dahil cevremde gordugum ornekler:

1. Yasadigi ulkede en az 1 ev almayan yok gibi
2. Yurtdisinda ETF'ler (satistan elde edilen kar yasanilan ulkede vergiye tabi)
3. Turkiye'de fonlar (satistan elde edilen parayi yasanilan ulkeye transfer etmezsen, Turkiye'de tutarsan vergiden kaciniyorsun)
4. Turkiye'de evler (genelde bir tane Istanbul'da, digerleri Ege sahil boyunca)
  • sertac akin  (16.04.24 19:45:11) 
Hazineye ait Eurobondlar'da. ikamet yurtdışı ise vergiden muaflar. bu yüzden müko bi yatırım aracı gurbetçiler için.


  • zeleno  (16.04.24 20:06:36) 
Kazandigimin ciddi bir kismi mortgage odemesine gidiyor, 25.5 senesi var. Onun haricinde yasam giderlerim dusuk, maasin geri kalaniyla genelde sp500 veya benzer sekilde Kanada borsa endeks fonlari ariyorum genelde her ay. Abim Turkiye'den ev al arsa al falan dedi ama pek guvenmiyorum o ise, zaten takibini yapamam buradan agri.


  • hot potato  (16.04.24 20:25:58) 
benimki borasada.
banka araciligiyla pahali. fiziksel olarak cikardigin ya da getirdigin paranin da kaynagini aciklamak zorundasin. yoksa cezasi var. sinir 10k€ idi galiba ama emin degilim.

tr'deki gelirin zaten tr'de vergileniyor. genelde ülkelerin double taxation anlasmasi vardir. eger kira vergisi türkiye'de %25 x ülkesinde 30% ise 25ini tr 5ini x ülkesi alir. y ülkesinde 20 ise, y ülkesi büyük ihtimal bir sey almaz ama beyan etmek gerek her seyi.
  • robert bosch  (16.04.24 21:30:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.