[]

iyi bir yatırım mı? ev alıp kiraya verme

merhaba. fikri olan ve paylaşan herkese şimdiden teşekkürler.

şu anda yatırımlık olarak ev alma sürecindeyim.
evin satın alım bedeli 1.650.000
sıfır bir ev.
büyük bir şehrin güzide bir ilçesi.
1+1 ve 50 metrekare falan. balkonu var.
içine 100-150 bin liralık eşya koyacağız.

yani emlakçı komisyonu, eşya, tapu masrafı derken toplamda yaklaşık 1.800.000'e mal olacak.

bölgedeki herkes eşyalı evin 15-16 ya rahatlıkla kiraya verileceğini söylüyor.

sizce kira ve satın alma değeri düşünüldüğünde nasıl bir yatırım?
aynı bölgeden bir tane daha alasım var :) ama abartıya kaçmak istemiyorum.
bilemedim.... teşekkürler herkese, iyi bayramlar.


ekleme: arkadaşlar faiz ihtimal dışı. bugün 70 verir yarın bi bakmışsın kuş olup uçup gitmiş.

 
Bugün facebookta bi reklamda alanyada denize yakın bahsettiğiniz gibi evler aynı fiyattaydı orası mı acaba?

Ben şahsen şu dönemde parayı vadeli mevduata bağlarım, eğer ki paradan para kazanmak istiyorsam. Kiracı ile de uğraşmamış olurum ama bu kişinin risk algısı ile alakalı bir karar. Yatırımlık ev devri bir süre kapandı gibi, arsaya ise her zaman açığım.
  • thesomberlain  (09.04.24 16:47:05) 
ev alıp kiraya vermek değil airbnb yapmak mantıklı.
kiradan size o ev max 20k getirir.
Airbnb yaparsanız 20k yı 1 haftada bile çıkarabilirsiniz.
  • rentts  (09.04.24 17:14:21) 
Bu soru şaka mı. 1 milyon 650 bin faizi 32 gün 70 bin.


  • dissendium  (09.04.24 17:44:30 ~ 17:44:44) 
@dissendium kacirdigin kisim ev fiyatlari genelde artar. 1 milyon 650 bin ana para enflasyonla 10 seneye kus kadar kalabilir.


  • hot potato  (09.04.24 19:56:09) 
Eger krediyle alabiliyorsaniz cok mantikli, imkaniniz varsa 2 tane alin.

Pesin alacaksaniz kredi kadar olmasa da gene faizden cok daha mantikli. Faize yatirmak zaten her ay kafadan zarar etmek demek.
  • sertac akin  (09.04.24 20:17:40) 
ev alip kiraya vermek mantikli degil, evi su anda piyasa fiyatinin altina alabiliyorsaniz mantikli. 1650 liralik bir evi 1200-1250 liraya kapatabiliyorsaniz iyi bir yatirim yapmis olursunuz. secim sonrasi izlenecek yol hala belli degil, biraz bekleyip ona gore aksiyon alinabilir. emlak piyasasi zaten durgun. elinizde nakitiniz varsa daha iyi firsat emlaklari kovalayabilirsiniz.

faiz opsiyon disi dediginiz icin hic o muhabbetlere girmeyecem ama faiz indirimleri eylul gibi baslasa bilesik olarak 400k gibi bir paradan vazgeciyorsunuz hatirlatayim dedim.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (09.04.24 20:25:06) 
Faizler uçup düşebilir demişsin de 365 gün vadeli faize yatırırsan bir yıl sonra paran 2.575.000 oluyor hem de düşme ihtimali olmadan.

Daha fazla getirisi olan yatırım yöntemleri illaki vardır fakat garanticiyim dersen de faiz en mantıklısı. Ve hatta dolarda kalsın dersen de aktifbank %4 civarı dolara da faiz veriyor. Doların da bu saatten sonra yükseleceğini düşünürsen bu da mantıklı.
  • robin one persie  (09.04.24 23:14:04) 
burada genel konusmak biraz zor, evin muhiti cok onemli. ileride degerlenecek prim yapacak bir konumdaysa bu aralar ev almak icin iyi bir donem. Ne zaman olur bilmem ama 2-3-5 sene sonra krediler acildiginda ev fiyatlari ziplayacaktir. Su anda krediler faizler yuksek, kredi mumkun oldugunca kullanmamak lazim. Faize yatirmak da kotu bir secenek degil ama uzun vadeli dusunuyorsaniz ev daha mantikli olur diyorlar genelde.


  • The_Lollok  (10.04.24 00:56:36) 
Mulk doviz olarak parasini 10 senede cikartiyorsa iyi bir mulktur.AMA bence Turkiye'de boyle bir mulk sayisi oldukca az. Cunku satis fiyatlari ucuk, kiralar yaninda fistirik kaliyor. Sikinti kiracilarin alim gucunun cok dusuk olmasi.

Bir de sunu hatirlatayim, ev sahibi olmak vicdanli adam isi degil, bela. Bunu goze alarak girmenizde fayda var.
  • cooperr  (10.04.24 01:32:04) 
Mantikli olmasi icin goz onunde bulundurulmasi gereken bir suru parametre var;

*Dairenin fiyati: Kiraci 6 ay kirayi odemezse ev kredisini odemeye devam edebilecek misin? En onemli parametre bu.

*Lokasyonu: etraftaki kiralik dairelerin bosluk orani?, Ne tur insanlarin bu lokasyondan daire talep ettigi? (aile mi, ogrenci mi vs.) Binanin yanindaki buyuk is yerleri, okullar vs. Ek olarak bina gurultulu bi yerde mi sakin mi vs.

*Binanin yasi: Yeni yonetmelige gore yapilip yapilmadigi?, yapan insaat sirketinin reputasyonu? bunlar onemli.

*Alan cok onemli. 1+1'e talep var mi? Evde yeterince depo alani, garaj var mi?

Mesela su an universite'nin karsisinda bir evim var, 4 buyuk odasi var. Bu odalara dus ve mutfak ekleyerek minik dairelere donusturdum. Oda basina $950 kira aliyorum. Hic kiraci aramadim. Surekli dolu. Odemelerde hic sorun yok. Altin yumurtlayan tavuga dondu. Buraya odedigim mortgage aylik $1200 burdan gelirim $3800.

Baska bir 4 daireli binam var. Burasi buyuk bir supermarketin tam karsisinda. Bahceli. Otoparki var. Surekli yaslilar oturuyor. Daire basi $1200 aliyorum. Super problemsiz bir yer. Son iki senedir tek sikayet almadim kiracilardan. Buranin odemesi aylik $1700. Getirisi $4800.

Bu binalari ilk aldigimda durumlari kotuydu. Binalari uygun hale getirmek icin $150.000 harcadim. Bu $150.000 mortgage odemelerinin icinde.

Bence bir yerdeki potansiyeli gormek cok onemli. Bence kotu durumdaki yerler daha iyi nakit getiriyor ama genellikle dusuk profilli kiraciyla ugrasiyorsun. Bu da cok zor. Orta halli yerlerin nakit akisi daha az oluyor ama kiraci ile problemin pek olmuyor buralarda.

Uzun vadede satmayi planliyorsaniz 2+1 1+1'den daha cok degerlenir. 1+1 surekli kirada tutmak icin mantikli. Ayrica 1+1'i kiraya verecekseniz mumkun oldugunca basit ve ucuz beyaz esya alin. Yenilemekte zorlanacaginiz pahali bir sey almayin.

Emlak cok uzun sureli bir yatirim. Sabirli olmak gerek.

1.650.000'lik evi aylik 20.000'e kiraya verebiliyorsaniz bence sadece fiyat acisindan mantikli bir yatirim.
  • thetruenorthstrongandfree  (10.04.24 02:42:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.