[]

Yurtdışındaki banka hesabımdan türkiye'deki bankama para transferi hakkında

Merhabalar, şu an bulunduğum ülkedeki bankayı aradım ve avrupa dışı transferlerde minimum 25 euro, 25k üzeri için %0.01 kesinti olduğunu söyledi. Ben bu transferi gerçekleştirirsem türkiye tarafı ekstra kesinti yapıyor mu ? Ayrıca türkiye tarafı bana gelip hadi bize de vergisini öde diyor mu ?

Kısaca bu transferde total bana ne kadar masraf cıkacak ?


 
Ben olsam wise kullanırım. Ben her ay yolluyorum Türkiye'ye para. 50€ 2-2.5€ mu ne masraf alıyor totalde.

Türkiye'de masraf alinmiyor. Vergi falan da olmuyor. Bu sekilde daha fazla para da attim (3 bin euro vs ama baya oldu)
  • logisticsmanager  (08.04.24 20:12:09) 
enpara epey düşük ücret alıyor, kuveyt yüksek alıyordu. her banka az çok alır. wise dan da kur farkından dolayı kaybedersin. ama bulunduğun ülkede wise açar, burada da wise açarsan, o 25 euro yu vermezsin.


  • fistikthecat  (08.04.24 22:55:28) 
Wise şimdi yaptim misal;
1000€ yollamanin kuru şu anda (anlik değişiyor) 34.7679
Total maliyeti 12.2€
Bloombergte o anda kur 34.8
Arada 0.24 fark var. Banka kuru ne bilemem tabi.
  • logisticsmanager  (08.04.24 23:10:22) 
para miktarina gore transfer masrafinin degismemesi lazim, sacmalik. Baska bankaya sormani tavsiye ederim.

ben wire yaptigimda $20 civari benden kesiyorlar, $20 civari da turkiye'deki banka kesiyor, artik hangi bankaya gidiyorsa. 100 dolar da yollasam boyle, 25k dolar da yollasam boyle.
  • cooperr  (08.04.24 23:16:43) 
@logisticsmanager, çevirip TL olarak alıyorsun değil mi? Ben wise'a geçen baktım, mesela euro atıp Türkiye'deki euro hesabına para alamıyorsun gibi gördüm. Türkiye'de euro tutmak isteyen için mantıklı değil o, geri alması gerekirse TR bankaları 1-2 lira yukarıdan satıyor.

@funl, birkaç kere swift yaptım iki yönlü de. Yüzde olayı tamamen senin bankanla ilgili, ama swift işleminde aracı banka işin içine girerse (bilemiyorsun) bir fee de o kesiyor, yatınca Türkiye'deki banka da fee kesebiliyor onu da o bankaya sormak lazım.

Ben Amerika'dan Garanti Bankasına bi transfer yaptığımda, en başta gelen paradan 11 dolar eksikti (aracı banka), sonra Garanti "gelen fon ücreti" diye 86 usd kesmişti. Ben o zamanlar varlık barışı muhabbetiyle %2 vergiyle para getirmiştim. Normalde paranın kaynağı ne diye belki sorabilirler ama Türkiye'de bunlar çok net de değil. Tabii kazanılmış paranın vergisini vermek gerekiyor ama çifte vergilendirmeyi engelleme anlaşmaları falan da var. Başka ülkede gelir vergisini ödediğin parayı beyan edip ödemeyebiliyorsun bildiğim kadarıyla. Büyük miktarlarda bi danışıp kuralına uygun yapmak lazım bence.

edit: diğer yandan, kriptopara kazancını direkt çekip araba alan falan birkaç arkadaşım var henüz devlet bişey sormadı.
  • nhk ni youkosu  (08.04.24 23:25:38 ~ 23:29:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.