[]

İdeal nasıl kilo hesaplanıyor, 100kg yaglı yada 100kg kaslı bir kişi mesela

sorum şu mesela boyun 180 ise kilo 80 olmalı fakat kimisi spor yapıp kas olarak agırlık alabiliyor kimisi ise full yaglı gobekli. bu ideal kiloyu nasıl hesaplıyacagız herkesin kas ölçümü yaptırması tam olsası değil. Yagıda diyetisyen ölçüyor cihazla.

bana bir insanın ortalama olarak boyuna oranla kilosu nasl olmalı söyler misiniz


 
vucut-yag-orani.hesaplama.net

Şu daha iyi. Sayfa altında da normali kaç olmalı var

www.formlakal.com

Şu fotoğrafta da göreceğin gibi kas yağdan daha ağırdır. Bu yüzden boya göre kilo hesabı yanıltıcı olabilir. Sadece vücut yağ oranına endekslenmek daha sağlıklı sonuç verir.

gucvefitness.com
  • Mirket  (07.04.24 16:10:40 ~ 16:17:26) 
Yani cevap size uygun mu bilemem ama ideal kg diye bir şey yok yani.
Şöyle ki çoğu sporcu ideal kilonun çok çok üstünde çünkü adamlar kaslı.

O sebepten ben hayatımı kgya göre değil yapabildiğim şeylere ve bel oranına göre gecirmeye çalışıyorum.

-belin cevresinin boyun yarısı civarında olmasi. Kısacası 180 cm birinde 90 cm bel gibi.

Onun dışında spor yapan birinin bence;
Kendi kgsunu Bench, kg*2 deadlift/squat
10 barfiks
30 sınav
1km kosabilmek
10-15 dips
Misal en az 0.5*kg military press (daha fazla da olabilir)

Benim için kişinin bunları yapabilmesi lazım. Zaten bunlari yapabilen kişinin kilosunun sorunlu olması imkansiz. Obez olup 10 barfiks cekebilecek biri yok. Ama sıska olup kgsunun iki katını deadlift yapacak da yok.

Sorunuza cevap mi bilemem ama bu benim kendi uzun yıllardır güç antrenmanı yapan ya da antrenörlerden okuduğum. Daha antrenör olup kgsunu onemseyen görmedim.
  • logisticsmanager  (07.04.24 16:39:29) 
Hemen örnek veriyorum;
Arnold peak off season
Boy 188
Kg 118

Sonuç; obez :) bmi 33.4. yani bu sonuçların spor yapan kişilerde kullanilmamasi gerektiğinin örneği. Hayatında sıfır spor olan, hiç kas vs olmayan birinde kullanilabilir belki.
  • logisticsmanager  (07.04.24 16:42:49) 
Ben bmi hesaplarını doğru buluyorum. Yukaridaki örnekte de yazmislar, kas kütlesi çok olan insanlar bmi hesabına gore fazla kilolu çıkıyorlar, bu elestiriliyor. Ancak bence asıl elestirilmesi gereken şey fazla kat kütlesi. Kısacası yağ oranim düşük diye fazla kilolu olmak doğru değil. Sürdürülebilir değil ve vücuda zararlı.

Arnold bmi 33 olabilir, o profesyonel birisi ve çok zengin birisi. Sıradan birisi için örnek teskil etmiyor. Sıradan 188 boyunda birisi 118 kg olmamali. İdeal kg aralığında kalmaya gayret etmeli.

Bunlar benim fikrim tabi. Vücut geliştirmeci arklar karsi çıkabilir. Ben de ağırlık kaldırıyorum ama dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.
  • benarrivo  (07.04.24 18:28:31) 
Hemen bmi eleştiren kaynak koyalım, herkes kendi fikrini cikarabilir;
obesitymedicine.org

www.hsph.harvard.edu

www.urmc.rochester.edu

www.bbc.com


Örneği arnold olarak verdim ama birazcık kası olan herkes bmida kötü çıkar, bütün sıskalar da iyi çıkar çünkü bilmem kaç yıl önce Belçika'da çıkan bir şey ve o zamanlar insanlar zayıf olmaliydi, kas falan yoktu. Değişti ama.

Benim kendi fikrimi göre de 180 cm bir kişinin bmi ideal kg'su 76 falan. Bmia göre bu sağlıklı ve kişinin yağı ne kadar kası ne kadar bakmıyor. Kişi koşabilir mi barfiks çekebilir mi bakmıyor ve otomatik sağlıklı oluyor. Ama hayatini spora harcamış adamlar matematiksel olarak sağlıksız oluyor. Açıkçası hangisinin mantıklı olmadığı çok açık ama Eğer son 15 yılda "bmi en ideal yöntem başka yönteme gerek yok. Kişinin kaslı olması da kötü. En önemli şey bmi" diyen bir çalışma varsa okumaktan memnun olurum.
  • logisticsmanager  (07.04.24 18:53:53) 
Bu arada tekrar diyorum; ben biraz spor yapan, kas yapan biri için diyorum. Kas kötü denilmiş ama bmi kişinin yağ oranına bakmıyor o zaman yağ kötü neden demiyoruz?

Bmi genel popülasyon için normal. Yani hiçbir spor yapmayan ya da spor olarak koşan falan kişiler için bir sıkıntısı yok. Misal anneme babama ne bileyim kuzenlerime falan ideal şey bmi.
Ama ağırlık kaldıran, kas yapan kişiler için kullanilamaz ve bir kişinin sağlıklı olup olmadığını belirleyen şey de bmi değil.

Zetnikov sorusu da spor yapan kişilerde nasıl olacağı olduğu için; bmi kullanilamaz çünkü ise yaramaz çünkü sadece matematiksel bir hesaplama.
  • logisticsmanager  (07.04.24 19:07:15) 
Yeri gelmişken şuna cevap vereyim: spor yapan insanlar için bmi yanlis çıkar demek doğru degil. Spor olarak sadece vücut geliştirme baz alınarak bu deniyor. Futbol, yüzme, tenis, atletizm gibi temel pek çok branş sporculari kilolari bmi degerleri içindedir. Vücut geliştirmeciler yoğun kas kutlesi sahibi olduklari için fazla kilolu olmayı normal buluyorlar ama yukarıda yazdığım gibi normal değil. Elbette bmi tek kriter değildir, yağ oranı da önemlidir.

Yukarıda 180 boyundaki bir kişi örnek verilmiş. Bu kişi 78 kg olup %10-15 yağ oranına sahip olursa muazzam olur.

Sıska diye tabir edilen insanlar gayet te saglikli fit ve atletik olabilirler. Bu şekilde pek çok sporcu var. Hatta sıska denilecek, kendi sikletindekilere göre uzun ve ince dövüş sporcuları dahi var.

Tekrar söylüyorum bu konu tartışmaya açık bir konu ama vücut geliştirmeciler kilo konusundan muaf olduklarini düşünmemeliler. Ne kadar kas o kadar iyi demek değildir.
  • benarrivo  (07.04.24 20:58:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.