[]

almanya'da ehliyet alınca türk ehliyetinin teslim edilmesi zorunluluğu

böyle bir şey varmış ama anlamakta ve kabul etmekte zorluk çekiyorum. bir ülkenin verdiği uluslararası geçerliliği olan belgeyi, başka bir ülkenin otoritesi nasıl teslim alıyor ve geri de vermiyor? bu belge pasaport değil, bu kişi iltica filan etmemiş sonuçta, çalışan expat, sadece orada araba kullanacak ve bunun için gerekli şartları da yerine getirmiş. zamanı gelince de dönecek ülkesine. neden ve hangi sebebe dayanarak adamın mevcut ehliyetini elinden alıyorlar?




 
ikili anlasmalar var. bu yüzden. ki oldukca dogru ve normal bir durum bu. o ehliyet ya onlarda kaliyor(ileride geri alabiliyorsunuz) ya da türkiyeye geri gönderiyorlar zaten. ya da anlasmalari türkiye ile nasil ise ona göre imha ediyor olabilirler ama bu zaten türkiyeye söyleniyor.

ayni sekilde salliyorum polonya ehliyeti varsa bunu direkt almanya ehliyetine cevirebiliyorsunuz ama el koyulup ülkeye gönderiliyor.
  • bora benim lan aslında  (05.04.24 12:11:45) 
türkiye icin durum nedir tam olarak emin degilim ama bu tarz belgeler bazen size ait olmayabilir. devlete ait olabiliyor, ehliyet icin durum nedir bilemiyorum ama pasaport mesela direkt devlete ait. bundan dolayi baska bir ülke pasaporta el koydugu zaman bunun vatandasi olunan ülkeye bildirilme zorunlulugu var.

sadece kisa süreli ve belirli durumlar icin bu kural bypass edilebiliyor.
  • bora benim lan aslında  (05.04.24 12:16:50) 
ornegin hiz limitini yuksek oranda astiysaniz ve iki ehliyete ayni anda sahipseniz ceza puanini bazen alman bazen turk ehliyetine yazdirmanizi, ehliyetler arasinda puaninizi bolusturmenizi engellemek icin boyle bir uygulama var.

hatta belli ceza puanina ulastiyasaniz alman ehliyetinize belli sure (1 ay, 3 ay, 1 yil vs) el koyulur. bu surede arac surmemeniz ve cazanizi cekmeniz amaclanir. peki hem turk hem alman ehliyetine sahip olursaniz ne olur? alman ehliyetiniz ceza amacli el koyulursa turk ehliyeti ile arac surmeye devam edersiniz.

tum bu nedenlerle ayni anda tek ehliyete sahip olmaniz amaclanir. turk ehliyeti de arsivde tutulur.

bu durumun cevresinden dolanan bir yontem yok mu? var, turk ehliyetini alman makamlarina teslim ettikten sonra, turkiyeye gidince turk ehliyetini kaybettim diyeceksiniz ve yeni turk ehliyeti cikaracaksiniz. boylece iki ehliyet sahibi olabilirsiniz.

ama asil sacmalik su; eger turkiyeden almanyaya turist olarak giderseniz ve almanyaya ozel bazi trafik kurallarini bilmeseniz bile turk ehliyeti ile arac kullanabilirsiniz. ama almanyada oturumu sahibi olup uzun yillar almanyada yasarsaniz, turk ehliyeti ile arac kullanamazsiniz.
  • emrahday  (05.04.24 12:36:09 ~ 12:41:08) 
Turk ehliyeti copten farksiz zaten Avrupa'da. Olmus, olmamis onemli degil.


  • freedonia  (05.04.24 12:38:32) 
Fransa'da da böyle ve 1 seneden fazla (öğrenci degilsen) türk ehliyeti zaten kullanamazsin. Hatta iş yerinden arkadaşım böyle yakalandi kol gibi ceza yedi ehliyetsiz araba kullanmak diye. Yani ehliyetini almasa da bir önemi yok.

Buna ek olarak evet düşün Almanya'da ehliyetine el koyuldu. E türk ehliyeti ile gidip gene kullanabilirsin ya da gider başka ülkede kiralarsin falan. Bunun önüne geçiliyor bu şekilde.
  • logisticsmanager  (05.04.24 13:11:12) 
alman ehliyeti almaya gittiginde umschreiben yaptıgın için türk ehliyeti alırlar.
peki bundan tr'nın haberi var mı? yok :) tr konsolosluga gidip ehliyetimi kaybettim diyerek tr ehliyetini tekrar alabilirsin.

mantığı ne bilmizyorum. heralde mesela almanyada alkolden ehliyeti kaptırdın baska ülkede tr ehliyet kullanmanı engellemek olabilir.
  • robert bosch  (05.04.24 18:21:18) 
tnz'nin dedigi gibi zorunlu degil bu: dedigin sey sadece ehliyetini degistirmek (convert, exchange, degis-tokus) istersen oluyor. kelime anlami olarak zaten baska bir ehliyeti onlara vermen gerekiyo.

sifirdan ehliyet alma sansin da var. o durumda turk ehliyetini tabi ki almiyorlar

ki bence sifirdan almak uzun vadede daha avantajli. her ikamet ulkeni degistirdiginde ehliyeti degistirmekle ugrasmana gerek kalmiyor.
  • lamartin  (05.04.24 18:28:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.