[]

Bir hissenin alınabilir olduğuna nasıl karar verilir?

Bu hisse henüz değerinde değil, alınabilir… işte öz sermaye borç vs bakıyorum ama anlamıyorum. Neye bakmam lazım bu hissenin kazandığı parayla değeri düşük diyebilmem icin




 
Piyasa değeri / defter değeri
Fiyat / Kazanç oranı ilk bakılacak yerler. Bunların mümkün olduğunca düşük olması gerekiyor. Ama başkaca da bir sürü faktör var. Bunu öğrenmek için Temel Analiz yapmayı öğrenmen, Al Sat zamanlarını belirleyebilmek için de teknik analiz yapmayı öğrenmen gerekiyor. Tabi altyapı olarak ekonomi bilmen Dünya siyasetini çok iyi takip etmen ve isabetli öngörülerde bulunabiliyor olman gerekiyor.

Mahfi Hoca'nın ekonomiyi basit dille anlattığı kitaplar var. Onlarla başlayabilirsin. Youtube'da dünya kadar temel ve teknik analiz öğreten videolar var. Onlardan da istifade edebilirsin.
  • Mirket  (04.04.24 23:03:51 ~ 23:05:49) 
Diğer teknik göstergelerin yanında fiyat kazanç oranı ve piyasa değeri / defter değerinde düşüş yaşanan yani görünürde ucuzlayan şirketlerin ne için ucuzladığı da önemli. Bunun için de sektör ve şirketle ilgili raporlara bakmanız gerekir. Şirketin borç durumu, gelecek yatırımları, mevcut yatırımları ve bunların devamlılığı önemli.

Şirket değerlemesi borsanın en temel ve en hayati noktası zaten. Tüm borsa yatırımcıların cevabını bilmek istedikleri tek soru bu aslında. Şirket değerlemesi yapan şirketlere bunlar için boşuna tonla para akıtılmıyor.

Sorduğunuz soruya en tutarlı cevabı vermenin ne kadar kompleks bir süreci içerdiğini görmenin en kolay yolu halka arz olan hisselerin borsaya gireceği fiyatın belirlendiği raporları okumak olabilir. Çünkü bu raporlar doğrudan sizin sorunuza cevap veriyorlar, şirkete değer biçiyorlar.

örneğin en son arz olan şirket olan ENTRA'nın değerlemesine şu linkten bakabilirsiniz

cms.icenterra.com.tr

Sizin sorunuz o linkte 65 sayfalık bir raporla cevaplanmış. Haliyle bu işlemi bireysel olarak yapamayacağınız için f/k ve pd/dd oranlarına bir bakıp, şirket bilançosunu inceleyerek borçluluk durumuna bir bakıp sektör hakkında okumalar yapıp haber akışlarını tahmin etmek kendine bir yol çizmek küçük yatırımcının elinde olan kısıtlı ancak kullanılan bir yöntem.

Teknik analiz için de bankaların raporlarına bakabilirsiniz.
  • akhenaten  (05.04.24 08:14:40 ~ 08:19:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.