[]

yurtdışına fatura kesme

yurtdışında bir şirket için iş yapacağım (mal alım-satım işi değil), evraklık bir iş. şirket de invoice olmasını istiyor. sürekli de olacak bir iş. gelir idaresindeki e-fatura ile test portalından denemelik olarak baktım fakat yabancı firmanın bilgileriyle halledemedim. hata verdi. bu işleri nasıl çözüyorsunuz? gelir idaresinden yapılınca bize uygulanan vergilendirme vs nasıl oluyor?




 
  • fotrsapka  (03.04.24 10:57:38) 
çok teşekkürler. buradan faturalandırma yapınca vergi takibine düşmesi durumu nasıl hallediyor peki? vergi dairesinden uyarı yazıları geldiğini okudum da.. vergilendirme nasıl yapılabilir yani bunu nasıl hallediyorsunuz?


  • nickimineyapsam  (03.04.24 11:11:21) 
vergi numarası 222222222 yazıyordun sanırım =)


  • kveldulv  (03.04.24 11:44:04) 
@kveldulv alıcı bilgileri istediği için orada tıkandım zaten. yabancı bir firmanın bana sunduğu vergi numarası var fakat sistemde bu da hata veriyor. dediğiniz şekilde random sayıyla test etmek için denediğimde de yine hata alıyorum. karşı tarafın istediği bir faturayı sağlayacak mı bana hem ondan emin olamadım hem de her şeyi hallettiğimi varsaydığımda vergilendirme nasıl işliyor bilginiz var mı acaba ne yapmam gerekiyor?


  • nickimineyapsam  (03.04.24 12:12:55) 
invoicely.com

ben buradan kesiyorum. hikayeden fatura :)
  • delidir yakalayin  (03.04.24 12:40:10) 
@delidir yakalayın teşekkürler. peki hikayeden fatura olması karşı taraf açısından sorun teşkil etmiyor mu? sonuçta şirket kendi ülkesinde bunu sunacaktır diye düşünüyorum. bir sorun yaşadınız mı?


  • nickimineyapsam  (03.04.24 13:15:42) 
e-fatura değil de, e-arşiv kesmeniz gerekir.

vergi no / tc kimlik no olarak 11 tane 1 girmeniz gerekir.

hizmet ihracatı yapıyorsanız, KDV'yi 0 (sıfır) olarak girip, istisna sebebini belirtmeniz gerekir.

KDV istisnası olması için de, faturanın yurtdışı bir firmaya kesilmesi ve hizmetten yurtdışında faydalanılması gerekir. mesela yurtdışında bir firma için, Türkiye'deki bazı projeler hakkında bilgi edindiyseniz ya da bu projeler ile ilgili olarak onların işlerini takip ettiyseniz, hizmetten Türkiye'de faydalanılmış olacağı için KDV eklemek zorunda kalırsınız (kesin bilgi, yıllardır hizmet ihracatı yapıyorum ve çok sayıda özelge vs aldım, okudum. konuyu uzun uzun araştırmak zorunda kaldım ve yurtdışı firmalara milyon dolar üzerinde KDV kesmişimdir)

işin diğer tarafına gelince, bazıları bu tarz yurtdışı faturaları resmi fatura kesmeden hallediyor. word'de boş bir dosya açıp, üstte fatura kestiğiniz kişinin bilgilerini, altına hizmet tarzı ve fiyatlandırmasını yazıyorlar. kendi bilgilerini yazıyorlar. hop sana fatura oluyor. yabancı firmaların faturalarını kimse incelemez. (yabancı ülkedeki mevzuatı bilmedikleri için) ama yasal mıdır? değildir.
  • co2s2  (03.04.24 14:50:30) 
222 222 2222 ama bitişik şekilde olacak. istisna faturayı seçeceksiniz. 302- 11/1-a hizmet ihracı şeklinde fatura düzenleyeceksiniz. arşiv faturadan satış faturası olarak. gönderim şekli elektronik olacak.


  • naksidil  (03.04.24 16:17:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.