[]

Haftanin 5 gunu dinlenmeden spora gitmelimiyim?

Beslenmem iyi tum vucut antremani yapiyorum. Artik ertesi gun kas agrim olmuyor sizce 5 gun ard arda gitmeli miyim?




 
ertesi gün kas ağrın olmuyorsa tam doğru yapmıyor olabilir misin?
kötü niyetle söylemiyorum verimli olması kas ağrısı ile olur derler. eğer kas ağrın hiç olmuyorsa vücut verimli spor yapamamış olabilir.

birde spora gitme amacınız burada önemli kas kütlesi artımı mı kilo vermek mi kilo almak mı ağırlık mı yoksa fitness mı gibi bir sürü soru var.
  • basond  (02.04.24 09:29:42) 
Abi ben sürekli sana aynı seyi diyorum ama kendi kafana göre bir şeyler yapmayı birakmalisin. En son programi kendim yazdim diyordun, dünyada 5 günlük tüm vücut programı yok yani.

Ne çalıştığını bilmiyoruz, ne hareket yaptigini, kaç set yaptığını hiçbir şeyi. Belki tum vücut diyip 3 hareket yapiyorsun yani. Ama biraz normal bir program yazdiysan o zaman hayır, 5 günlük full body olmaz. Ya da yap, hata yapa yapa öğreniliyor. Gelisme olmayinca ya da bir kasta problem olunca anlasilir.

Ben gene diyorum; 30-40 yildir spor yapıp program yazmış kisiler var. Bunlardan birinin programını yap ve bu sorulara gerek olmasın.
  • logisticsmanager  (02.04.24 10:02:43) 
@basond
@2econd
@logisticsmanager

arkadaşlar bulunduğum salonda bana yardımcı olabilecek birisi yok ben youtube dan yerli yabancı sporcuları takip ediyorum elimden bu geliyor.

kas agrısına gelince, spordan cıkınca eve zor gidiyorum yani hafif calısmıyorum.
ne zaman ki spor öncesi bcaa ve spor sonrası protein tozu almaya başladım ondan sonra bende agrılar ertesi gün kalmamaya başladı.

ne yaptıgımı soran arkadaşlara ise 178 boy 108 kg yum haftanın 3 günü ptesi salı çarşamba full body yapıyorum. dinlenme günleri yürüyüşe çıkıyorum.beslenmeme dikkat ediyorum.

eskiden bi kaç sene yapmıştım sporu o zaman hoca vardı gösteriyordu suan boyle imkanım yok kendim yapay zeka ve youtube dan faydalanıyorum.
  • Zetnikov  (02.04.24 10:26:50) 
Al abi bu kadar uğraşmaya gerek yok;
thefitness.wiki

Bu reddit fitness wiki. Strength training için önerilen programlar bunlar. Çoğunu yapmış ve son 12 yıldır 5/3/1 yapan biriyim. 3 gun var, 4 gun var 6 gun bile var istersen. Sec birini yap. Geçen de dedim; youtubedan sporcu takip etmenin bir önemi yok program olarak.

Spor konusunda da takip edilecek insanlar sunlar;
Greg nuckols
Brad schoenfeld
Alan aragon
Mike israetel (efsane ve tam senlik youtube serileri)
Lyle mcdonald
Eric helms
Ben pakulski (hareketin nasıl yapıldığını anlattığı çok güzel serileri var)

Barbell hareketi öğrenmek istersen de art of manliness'in mark rippetoe ile yaptığı seriler süper.

En son bir hoca ile muhatap olduğum zaman heralde 2013-2014 falandi. O zamandan beri herhangi bir spor salonu hocası ile selam sabahtan fazla muhabbetim olmaz, malesef çoğunun spor bilgisi kısıtlı.
  • logisticsmanager  (02.04.24 10:49:59) 
@logisticsmanager

kardeşim teşekkür ederim kaydettim inceleyecegim ama sen gene de benim sorularıma daima açık ol beni bağrına bas :D
  • Zetnikov  (02.04.24 10:54:41) 
Yok sorularda sorun yok sadece ben soruları gördükten sonra root cause olarak elindeki programın tam kesin hatları olmamasına bağlıyorum :) yani misal genel 5/3/1 programlari 4 günlük (3 ve 5 gunluk de var da çok fazla yok). Haliyle kimse kolay kolay 5/3/1 yaptım 5 gün yapayım mi demez çünkü adam 15 sene önce yazmış 3 kitap yayinlamis olsa o olur derdi :) ama senin programda net bir limit olmadığı için soru isareti oluyor. O yüzden yapman gereken bir adet herkesin tavsiye edip kullandığı programı alıp belli süre yapmak. Bu noktada da hareketler konusunda sorun olursa benim yaptığım eğer barbell hareketiyse (misal deadlit)
Youtube, mark rippetoe deadlift

Yok daha çok makine ya da db falansa;
Mike israetel db row

Yazıp formlarini öğrenmek olur. Onun dışında gene soru sorarsin bunlar hakkında.

Bir de dinlenme günlerinde active recovery diye bir olay var. Ona da bak biraz, o da son yillarda öğrenilen bir olay 10 sene önce pek yoktu.

Mike israetel'in aslında genel sorulara cevap verdiği videolari var. Misal onlari kesinlikle izle.
  • logisticsmanager  (02.04.24 11:01:10) 
@logisticsmanager

Cok tesekkur ederim adamsin
  • Zetnikov  (02.04.24 11:04:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.