[]

Şah, Mat, 2024 seçim analizi ve ileri projeksiyon

Selamlar,

Mahfi eğilmeze göre Süleyman Demirelin ,Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur sözüne atıf yaparak
seçim sonucunun temel sebebinin mutfak olduğuna işaret ediyor. Siz bu konuda ne düşünüyürsunuz ?

Ayrıca 2024 seçim sonuçları bana göre bazı soruları da beraberinde getirdi

Bunlar,

1- Seçim öncesi anketlerde Akp nin kaybedeceği belli değilmiydi, bütçedeki sıkıntıyı biliyoruz ancak her şeye rağmen neden emekliye zam yapılmadı ?
2-Akparti bilerek ve isteyerek mi kaybetti, amacın arkasında dene gör sistemi ile chp belediyelerinin hizmette başarısız olacağı öngörüsüyle , bunun genel seçimlerde yine akpartiye yarayacağı planlanmış olabilir mi ?
3-Eğer planlı bir kaybedilliş değilse, ak partı bu sonucu nasıl hazmedecek ? Genel seçime kadar ak parti hangi strateji ile yeniden güç toplamaya çalışacak ?

Teşekkürler.

 
1- Bence bunun sebebi büyük oranda EYT sebebiyle oluşan ekstra gider ve şu andaki ekonomi politikası. Tabi bu farkı onlar da tahmin etmiyordu. Bunun olacağını bilselerdi bence her türlü zam verilirdi.
2- İstanbul-Ankaradaki yüksek farkların sebebi güçlü adaylar. Akp nin onların karşısına koyacak güçlü bir ismi yok. Türkiye genelindeki farkın sebebiyse ekonomi de dahil olmak üzere Akp ye karşı oluşan tepki.
3- Bu seçimde RTE yarışmadı. Her ne kadar beğenmesek de halk üzerinde adamın etkisi çok yüksek. Şu anda tekrar Genel seçim olursa ve RTE olursa 2023 tekine benzer oy alırlar, olmazsa bu tablo tekrarlanabilir. 2028 i şimdiden çıkarmak mümkün değil bu arada o zamanki ekonomiyi, dış politikayı, rakip partileri-liderleri şimdiden bilemeyiz o yüzden bugüne göre söyledim.

Ama tekrar aday olamayacak gibi. Meclise yeterli çoğunluk yok ve şu anki vaziyette bu seçmen o referandumu geçirmez.
  • nuevo  (02.04.24 08:57:54 ~ 09:14:20) 
1- Anketlerde sanıyorum sadece 1 tane firma vardı mevcut sonuçları tahmin edebilen. Yani çok da belli değildi gibi. Bi de herhalde yerel seçimde anket yapmak zor diğerine göre. Biraz kumar oynadılar muhtemelen.

2- Bilerek kaybedeceğini sanmıyorum.

3- AKP seçmenin tepkisine göre çok hızlı reaksiyon alabilen bi parti. 2015 Haziran'da da mesela oyları düşmüştü, 4 ayda toparlayıp Kasım'da rekor oy aldılar. Erken seçim vs. olmazsa bi sonrakine kadar toparlarlar muhtemelen. Zaten aslında ittifak bazında bakarsan oyları toplamda %1 azalmış, bütün oylar AKP'den YRP'ye kaymış. Erken seçim bile olsa çok ciddi bi sıkıntı yaşayacaklarını sanmıyorum.
  • plutongezegendegilmi  (02.04.24 09:05:26) 
Mahfi hocayı severim yazıyı da okumadım ama 10 ay önce tencereler çok mu doluydu diye sorarım. doğru aday çok önemli seçimlerde. akp’de bunu öğrendi bu seçimde.

bu seçimin analizinde 13 milyon kullanılmayan oy var o çok önemli. daha önceki deneyimlerimiz genellikle sol kesimin sandığa gitmekte sorun yaşadığını ve bunun sonucunda da akp’nin oy oranının yüksek çıktığı şeklinde. bu seçim galiba tam tersi bir durum söz konusu, iktidar seçmenini sandığa gitmekte motive edemiyor. akp sandığa gitmeyen kitleyi motive ederse iktidarda kalmaya devam edebilir.


1- partilere giden anketleri bilmiyoruz, ben emekliye zam vereceklerini düşünüyordum ama vermediler. gördüğüm kadarıyla rte iyi bir kampanya yürütemedi. akp tamamen ona bakıyor ama sağlığı artık kaldırmıyor gliba çok yoğun kampanyayı.


2- o riski alamazlar, her bölgenin kendine göre sorunu var chp sorunların büyük çoğunluğunu çözerse belediyelerde kalıcı hale gelebilir. mesela ankara-keçiören için şu an kentsel dönüşümde kat problemi var, müteahhitler ile hak sahipleri arasında problem çıkıyor. büyükşehir ile keçiören belediyesi anlaşıp ekstra 3-4 kat daha çıkma izni verilirse kentsel dönüşüm hızlanacak. bu da baya bir hizmet keçiörenli için ve sırf bu yüzden tekrar chp’ye oy verirler :)

3- Sandığa gitmeyen seçmenin analizini yapacak, tüm il-ilçe teşkilatını yenileyecektir önce. ekonomiyi toparlayıp halk ferahlamayı hissettiği zaman erken seçime gidebilirler. muhalefet akıllı davranıp erken seçim istememeli, seçim zamanında yapılmalı ve rte aday olamamalı. 2028 seçimi muhalefet açısından da zor geçecek. daha şimdiden iki doğal adayları var.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (02.04.24 13:22:30) 
1- akp açısından sıkıntı olduğu belliydi ama böyle farkları kimse beklemiyordu. kaldı ki ekonomi çok kırılgan bir durumda. emeklilere zam ya da benzeri seçim promosyonları, akp için uzun vadede işleri içinden çıkılmaz hale getirebilirdi, 2028 seçimlerinde kesinlikle sandığa gömülürlerdi. önlerinde 4 sene var. 4 senede ekonomiyi bir şekilde toparlayabileceklerini düşünüyorlardır. ekrem ve mansur'u çok düşünmüyorlardır şu anda. genel seçimlerde tablo böyle olmayabilir. akp'nin şu andaki asıl derdi, chp'den oy çalacak bir parti kalmamış olması şu anda. bu seçimlerden 3.çıkan parti, doğrudan akp'den oy çalacak olan yeniden refah. bu daha büyük bir problem onlar için.

2- tabii ki bilerek kaybetmediler. chp belediyeleri başarısız olur da, genel seçimlerde seçmen tekrar akp'ye oy verir gibi bir strateji olmaz. şu anda görünen istanbul ve ankara'da başarısız bir durum olmadığı yönünde. kaldı ki akp hiç bir zaman hizmet siyaseti yapmadı, hep hamaset ve kutup siyaseti yaptı. kendinden olana torpil vaadi verdi. şu anda o gücünü kaybetti kaybediyor. kaldı ki türkiye genelindeki gelişmeler yerel seçimlere etki edebilirken, yereldeki gelişmeler genel seçimlere daha az etki eder.

3- akp, hazmedemediğini ilk günden gösterdi. (van'a kayyum atanması) ekonomiyi toplamaktan başka çözüm yok akp için. ama bu arada istanbul ve ankara belediyelerindeki desteğini çok ciddi anlamda kaybetmiş olacak. bir punduna getirip erken seçim mümkündür.
  • co2s2  (02.04.24 19:23:37) 
ya 2023'te görünmeyen şimdi daha ilerleyen bi kriz bize göre yok ama halka göre tam tersi galiba.

ben 2023'te şöyle bir anket görmüştüm ve seçime yönelik "lan yoksa yine yenilecek miyiz" demiştim, şuydu: 2022'de "kriz algısı" daha yüksekken 2023'te normalleşmişti, yani hükümet 2023'te gerçekten bi şekilde ekonomiyi "düzgünmüş gibi" gösterdi ve düzelecekse de biz düzeltiriz dedi ve işe de yaradı. Fakat sonra ekonomi/enflasyon düzelmeyince halk ilk seçimde ceza kesmek istedi.(çoğu sandığa gitmedi)

mesela asgari ücret dolar olarak şu an en yüksek yerinde herhalde, daha üç beş yıl önce 300 dolarlardaydı şimdi 520 mi ne, buna rağmen asgari ücretliyi vurmuyor diyemiyoruz galiba(ben diyordum), enflasyon ve fırsatçılık fena.

fakat gerçekten gecikmiş bi tepki. Diğer bi seçenek de "ülkeyi" chp'ye bırakmak istemiyorlar ama belediyecilikte iyi işler yapılabildiğini görüyorlar. Aslında pragmatist fena olmayan bir politika.

2-3: planlı mlanlı değil. O kadar uzun süredir baştalar ki artık halktan fena koptular, hep aynı şeyleri yapıp kazanacaklarını düşünüyorlar ama dünya yavaştan değişiyor.
  • nhk ni youkosu  (02.04.24 20:25:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.