[]

cnc router kullanımı hakkında bilgi sahibi olan var mı?

hobi tipi bir cnc router almayı düşünüyorum.

cnc router kullanımıyla ilgili biraz gözümü korkuttular.

bilgisayar ile çizim dosyası doğrultusunda kesim işlemi yapmak dışında sanırım tecrübeli operatörlük gerektiren durumlar varmış.

bıçak kesimi, bıçak ayarı, bıçak seçimi vs gibi şeylerden bahsediyorlar.

göz korkutacak kadar zorlu bir durum söz konusu mu?

 
3d printer gibi çiz bas bir alet değil. z ekseni sıfırlaması, materyale göre işleme hızı ve freze seçimi gibi önemli detaylar var. yoksa anında ucu kırar, malzemeyi söker atar hatta spindle bozabilir vs. ama öğrenilmeyecek bir iş de değil. sadece adım adım temkinli gitmek ve başlangıçta biraz destek almak lazım.

ilk adımda z ekseninde yüksekliği olmayan pleksiglas gibi malzeme ile yüzey kazıma-işleme yapın. sonra ahşap gibi yumuşak malzeme ile deneme yaparsınız.

aluminyum veya çelik işlemek için zaten hobi router yetersiz kalır.
  • orpheus  (31.03.24 01:57:26) 
+1 orpheus her dediğine.

"adım adım temkinli gitmek" en önemli tarafı. mesela 5 mm derinliğinde bir A harfini, nasıl bir bıçak, kaç seferde üzerinden geçerek kazıyacak gibi.
mesela; meşe ağacına bir anda 5 mm gir 3 sn de hızlıca a harfi yap dersen büyük ihtimal kaza olur. hobicisin -ki ben de- güvenli denemeler yap. en güvenli olandan daha güvenlisi ile iş yap. (5 dakika normalse 8 dakika, 3 tur yerine 5 tur gibi)
  • dorian greyfurt  (31.03.24 02:44:55) 
değil tabi ki. tekrar yaptıkça alışırsınız. zaten ahşap işleyeceksiniz muhtemelen kesici uç metal olduğundan hiçbir koşulda riskli durum oluşmaz :)


  • enteg  (31.03.24 11:13:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.