[]

Mağazada stok takibi sorunsalı

Merhaba

Depoda binlerce çeşit ürün var. Ürünler adet ile sipariş ediliyor ancak kilo bazında satılıyor. Ürün giriş çıkışlarında stok takibi yapılamıyor. Her seferinde depo çalışanlarına ürünün güncel stoğunu sorup kontrol edilmesi gerekiyor.

Büyük bir süpermarket kadar çeşidin, dışarıdaki pazarlar gibi bir karmaşa içerisinde satıldığını düşünün. Tek tek barkod okutmaya imkan yok, ancak 3-5 lira gibi ürünler de olduğu için RFID sistemi de fazla maliyetli olabilir gibi.

Tavsiyelerinizi beklerim.

Satıştaki kilo bilgisini takip etmek, hangi çeşitten ne kadar düştüğü bilgisini vermiyor maalesef.

 
Rfid zaten saçma olur Decathlon değilsiniz.

Benim aklıma gelen şey;
Her ürünün bir barkodu olmalı ama bu demek değil ki her ürüde barkod takın. Sadece giriş ve çıkış sırasında o barkod taratilmali. Misal irsaliyede 50 tane x var; o barkod taratilmali.

Yok ama bahsettiğiniz ürün satışı çok karmaşa ve bu şekilde yapilamayacak haldeyse yapabileceğiniz tek şey sürekli sayım yapmak. Bu kötü degil, bunu yapan yüz milyonlarca dolarlık şirket gördüm ben. Misal haftalik genel sayım olabilir. Buna ek olarak hafta içinde random sayım olabilir özellikle önemli malzemelere. Misal abc analysis yapıp hangi ürünler çok satiyor, hangi ürünler fiyati pahalı o yüzden dikkat etmeli vs diye. Bu şekilde onlari birçok kez sayabilirsiniz hafta içinde.

Maalesef ana sıkıntı satışın karmaşıklığı sebebiyle (pazar gibi demissiniz) barkod vs olmaz evet. Ya da misal satış sırasında bir irsaliye bir şey varsa bir adet veri giriş elemanı alacaksiniz bu bunlarin hepsini sisteme giriş yapacak (kariyerimin başında yaptım böyle bir şey:).

Biraz daha bilgi verirseniz yeri biraz hayal edebilirsek farkli düşünceler çıkabilir.
  • logisticsmanager  (26.03.24 12:56:33) 
Öncelikle özelleştirilmiş bir stok programına ihtiyacınız var.

Tahminimce hırdavatçı deposu ve vida, somun gibi ufak şeyler başınıza bela oluyor.

İlk yapılması gereken belli ürünlere minimum satış adedi belirlenmesi. Varsayımımın doğru olduğunu kabul ederek somundan örnek vereyim, sallıyorum metrik 3 krom fiberli somundan 1 adet ve 10 adet örneklenir. Bu sayede üretim toleransı dikkate alınarak ağırlıktan adet yüksek doğrulukta çıkarılabilir.

Ardından her ürüne bir qr kod üretilir ve saklandığı kutuya yapıştırılır.

Siparişi hazırlayan kişi el terminali ile qr kodu okutarak kaç adet istiyor, yazar, sistem ağırlığını hesaplar, görevli bunu kalibrasyonu düzgün bir terazi ile tartar ve virgülden sonraki ikinci basamağa kadar sisteme girer.

Ürünlere düşük stok uyarı limitleri belirlenir, düşük stok uyarısı gelen ürün tartılır, stoktaki ağırlıkla otomatik karşılaştırılması sağlanır ve varsa fire/fazlalık hesaplanır. Raporlanır.

Kısa özeti bu. Eğer somun civata değilse ürünler nedir söylerseniz bir yöntem mutlaka bulunur. Tek sıkıntı kara düzen çalışmaya alışmış personel sıkı takip sistemine düz dünya söver.
  • kimlanbu  (26.03.24 13:12:23) 
Sayım yapmayın kesinlikle. Çalışanlar işi bırakır. Ben bir işimde ayda bir kez cumartesi günleri sayıma katılıyordum. Çok yalan bir iş. Kesinlikle gerçek sayıyı vermez. Bir işe de yaramaz. Aynı zamanda verimi düşüren bir şey.

Satın aldığınız ürünlerin irsaliyelerinden sayı girin. 3 5 TL'lik ürünleri tek satmayın. Barkodsuz olmaz bu iş. Bir noktada patlar. Bunların takibini yapmıyorsanız faturayı neye göre oluşturuyorsunuz?

Market yazılımlarını araştırın.
  • dissendium  (26.03.24 13:22:13) 
web tabanlı paraşüt programını kurdurmuştum bi ara bi depoya. (balık işi, gramla, kiloyla falan çıkış oluyordu).

stok girişlerini biz yapıyorduk, depodaki elemanlar kapıdan çıkan ürünleri cep telefonlarından manuel olarak çıkış yapıyorlardı. (tek yapması gereken açılır listeden ürün türünü seçip, diğer kutucuğa da miktarı yazıp kaydet demek)

kullanıcı adı şifre verdiğimiz herkes de stoğu anlık olarak cep telefonlarından izleyebiliyorlardı.

normalde program bir ön muhasebe/muhasebe programı. fatura kesme, cari takibi vs. yapılıyor ama biz sadece depo takibi için gayri resmi olarak kullanıyorduk. işe de yaramıştı ama 1-2 ay sonra depodakiler yine cozuttu, ay onu unutmuşuz, vay bunu başkası almış gibi gibi bahanelerle güzelim sistemi kullanılmaz hale getirmişlerdi. sonra tabi altından başka olaylar çıktı vs.vs.

velhasılı sağlam bir depo elemanınız varsa sistem güzel yürür.
  • brkylmz  (26.03.24 17:16:14 ~ 17:17:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.