[]

Gece İçilen bi kupa türk kahvesi zararlı mı?

Türk Kahvesini hep fincanda içiyorlar. Beni kesmiyor o yüzden kupaya yapıyorum. Fincan da içilen kahveyi kupaya yaptığım için acaba zararlı mı diye aklıma soru düştü? Zararlı mı kupayla içilen Türk kahvesi?




 
Gece içilen her türlü kahve zararlı. Daha çabuk yaşlanır daha fazla yıpratırsınız kalbinizi
Gündüz ve akşam vakitlerinde birkaç fincan yeterli
Çünkü Türk kahvesinin içindeki kafein oranı espressonun kafein oranıyla nereyse aynı
  • limonlu eksi  (26.03.24 00:13:59) 
@limonlu eksi; daha çabuk yaslanir ve kalbi daha yipratirsinizin bilimsel calismalarini atabilir misiniz? Çünkü ben aradım ve bilimsel bir çalışma bulamadım.

Akşam içilen kahve kişiden kişiye farklı etkisi var. Ben kahve içtikten 20 dk sonra uyuyabilirken esim 4ten sonra içerse aksam uyuyamaz. Yani etkisi değişir. Ama yüksek kafein süper bir şey değil tabiki ama benim gördüğüm ya da elimde olan bilimsel "aha bunu yapar" yok. Eldeki tek bilimsel veri uyku kalitesine etkisi.

Bu arada 2022'de kahve içenlerin icmeyenlere oranla daha sağlıklı olduğu bile yazılmis ama içen çabuk yaslanir ya da kalbi yipratir bulamadim.
www.health.harvard.edu
  • logisticsmanager  (26.03.24 00:24:12) 
genel olarak kahve ictikten sonra tuvalete gidiyorsan o miktar fazla.
bazi insanin uykusu etkileniyor bazisinin hayir, o da beyinle falan ilgili.

  • durgunfoton  (26.03.24 00:46:36) 
Uykuyu açabilir tansiyonu çıkarabilir


  • doharkoman  (26.03.24 03:47:09) 
Devran dönmeden, şartlar o gücün aleyhine gelişmeden bir küresel gücün ticaretinin aleyhine bilimsel(!) araştırma bulamazsın.

20 yıl öncesine kadar da herkes sigaranın kanser yaptığını bilirdi de bir tane bu konuda bilimsel araştırma bulamazdın. Bilimsel araştırma dediğin, bir küresel gücün, birkaç bilim adamını fonlayarak bir konuda yazdırdığı makale değil mi, 100 kişiye sorduk, 517 kişi üzerinde deney yaptık deyince de iş bitiyor.

İnsan yaşamına hiçbir katkısı olmayan bir ürünün taaa dünyanın öbür ucunda ücretli kölelere yetiştirtip, dünyanın her tarafına muazzam bir para karşılığı pazarlayan, devasa bir sektör yaratan güç, iki tane lehte araştırma yazdırıp, yazılacak birkaç aleyhte makaleyi mi engelleyemeyecek.

Gerçekten kaç akademisyenden duydum. İçinde çok faydalı yağlar varmış. Nedir bunlar desen cevap yok. Ama şartları zorlasan araştırma da bulursun. Amerika'nın Karabük üniversitesinin, adı haritada bulunamaz bir bölgesinde 738 kişi üzerinde yapmış olduğu araştırmaya göre.... diye başlayan ve illa ki İngilizce olan bir yazı vardır internette bir yerlerde.

Görünen köy kılavuz ister mi? Zararlı işte, normal insanlarda çarpıntı yapıyor, uykusuzluk yapıyor, metabolizmayı hızlandırıyor. bağımlılık yapıyor, hangi Doktora gitsen, ya içme, ya azalt, ya da belli bir saatten sonra içme diyor.. Haaa senin bünyen güçlüdür. Şimdilik bunları yapmıyordur. Eyvallah.
  • Mirket  (26.03.24 12:20:46) 
Evet trilyon dolarlık firmalar hakkında falan hep araştırma rapor vs var ama nedense kahve hakkında net bir şekilde sunu yapıyor diyen araştırma yok. Kahve lobisi nasıl güçlüyse fast foodtan da şekerli içecekler ve şeker endüstrisinden de alkol endüstrisinden de et/süt hepsinden güçlü çünkü hepsi hakkında var ama bir kahvede (uyku dışında) yok.
Insanlar bilmem kaç yıldır içiyor ve yok işte elde bir kanıt. Her elde kanit olmayan şeye "firmalar engelliyor" diyeceksek bu noktada kapıyı açıp her saçma fikri içeri davet etme hakkı var. Su da zararlı bence çünkü nestle var arkasında araştırma yapılmasına izin vermiyor.

Bu arada kafeinin bağımlılık etkisi, uykuya etkisi ve yüksek kafein tüketiminin kötü etkisi hakkında calismalar var. Bunlarda soru işareti yok. Gördüğümüz üzere kafein mafyasi o kadar da kuvvetli değilmiş.
Ama bu demek değil ki akşam içilen kahve yaslandirir, kalbi yorar hatta zararli.

Normal kullanımda etkisi!
www.ncbi.nlm.nih.gov

Bu da kafein etkisi.
www.ncbi.nlm.nih.gov

Yani biri bana akşam içilen kahve yaslandiriyor ve kalbi yoruyor kanıtı varsa yazsin yoksa aklimizdan geçen her şeyi söylemeye gerek yok.
  • logisticsmanager  (26.03.24 13:09:03) 
direkt zararı olmaz fakat kafeinin yarılanma ömrü 5-6 saat olduğundan uykudan 5 saat önce içtiğin her kahvenin dolaylı olarak zararı olur, yani filtre kahve içsen de türk kahvesi de içsen aynı.


  • gule gule  (26.03.24 13:36:29) 
Ben mi yanlış okudum, 'çalışmalar sonucu elde edilen bulgular tutarsız.' minvalinde sözler var.

Ayrıca sen 'National Library of Medicine'dan dayanak ibraz edemeyecek kişiler artık Ekşi Duyuru'da herhangi bir soruya cevap yazmasın mı diyorsun?
  • Mirket  (26.03.24 14:01:34) 
Mirket +1
Türk doktorlaridan akşam içilen kahve zararlı diyenlere denk geldim. Geçen ay mememde kist çıktığı için doktor kafein tüketimini azalt dedi. Ayrıca fazlasinin kansızlık yaptığı da yine doktorların görüşü. Ben kendimi türk doktorlarına emanet ediyor ve sözlerini dikkate alıyorum. O yüzden kahve bağımlılığina gidecekken frenledim. Mesela bende çarpıntı da yapıyor. Yani bir kupa kahve gün içinde tüketilir ama akşam 4 ten sonra içilmemesi öneriliyor tercih sizin.

  • Kediyi üzdün  (26.03.24 20:00:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.