[]

Camilerin masraflarını kim ödüyor?

Camilerin masraflarını devlet ödüyor diye biliyorum.
Ortalama bir caminin masrafı yaklaşık ne kadardır? Devletten gelen dışında geliri var mıdır?

Dünyanın farklı ülkelerinde camilerin masraflarını yine devlet mi karşılıyor, nasıl bir sistem var?

 
Bağış ve yardımlar burada etkilidir.
Alınacak yeni halı ve elektrik gideri, kurslar için yardım toplanır.

  • diyecevaplandı  (25.03.24 13:29:45) 
Farklı ülkelerinde derken soru müslüman ülkeler mi?
Çünkü Avrupa'da benim aklima gelen yerlerde (ve kesin olarak Fransa'da) dini yerlerin masraflarini o dine üye olanlar karsiliyorlar ki doğrusu bu. Italya'da galiba herkese vergi var inansan da inanmasan da.

Bir de tabi tarihi olanlarda devlet tarihi yer diye bakımını vs yapiyordur ki Fransa'da 1905ten önce olanlarda yapılıyor çünkü sahibi devlet olarak görülüyor.

Neyse genel olarak dini olmayan birinin çoğu Avrupa ülkesinde vergisi ile alakası yok.
  • logisticsmanager  (25.03.24 13:42:37) 
@logisticsmanager müslüman olmayan ülkelerde cemaatin ödediğini tahmin ediyorum ama müslüman ülkeleri özellikle merak ediyorum.


  • michael_knight  (25.03.24 14:27:13) 
Türkiye'de camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödeniyor. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve derneklerine aittir.


  • jamswety  (25.03.24 15:49:42) 
Masrafların bir kısmı (elektrik, şu gibi) devlet tarafından bir kısmı bağış ve yardımlarla karşılanıyor. Diyanet personelinin maaşlarıda diyanet işlerinin bütçesinden karşılanıyor sistem tıpkı devlet okullarındaki gibi. Osmanlı'da ibadethaneleri iratlari vakıflar tarafından karşılanıyordu cumhuriyet döneminde şeriye ve Evkaf kanunu ile evkafa el konuldu.


  • doharkoman  (25.03.24 18:00:31) 
tarihi (selatin) camileri komple devlet ödüyor, belediye temizliğini, güvenliğini sağlıyor avlu vs.


  • bir soru sorcam  (25.03.24 18:43:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.