[]

Her şey neden bu kadar zor

Oku dediler okuduk. Çalış dediler çalıştık. Yıllarımızı verdik. Hala geçim derdi, gelecek kaygısı bitmiyor. Yatacak bir ev, binecek bir binek sahibi olmak bile neden bu kadar zor? Karın tokluğuna yaşar olduk. İnsanca bir gelirle emeklilik hayal oldu. Köleden farkımız kalmadı. Ne olacak böyle?




 
dunya refah patlamasi yasarken herkes sosyalizm diyenlere gulup kendi kupunu dolduruyordu. musluk akmayi birakinca, ki birakti, insanlar gercegin farkina varacak.

su dunyada milyon dolarlari olan az sayida insan varken fukaralarin bolluguna ragmen harekete gecememesi trajikomik. 20 evi olan insan evini kiraya veriyor, evi olmayan para da biriktiremiyor.

1789'de fransa'da yasanan ve siyasi erki ailelerden alip halka veren devrimin bir benzeri gerekiyor. ekonomik erkin de ailelerden ve kan bagindan alinip bireylere merit esasindan dagitilmasi gerekiyor. bu da gulucuklerle olmayacak. ama para = erk oldugu icin devletler hep zenginleri koruyacak. yani calismaya devam.
  • antikadimag  (21.03.24 19:05:41) 
Bence bizde talep yok sadece yakınma var. Ekonomi hiç iyi olmadı, iyi olduğunu sandığımız dönemlerde kapitalist örgütlerin ileri karakolu olup jandarmalığını yaptığımız için gelen kontrollü sıcak paraya tav olduk, sesimiz çıkmadı.

Bence biz toplum olarak kötüyüz. Refah olan ülkelerin zulme karşı gösterdiği tepkiye bakıyorum bizden kat kat fazla.

Irak, Suriye, Libya savaşları zamanında gelen ucuz doları çok güzel yedik. Şimdi hem batı hem doğu komşularla kavgalıyız. Bunun sonuçları uzun sürecek.
  • hebanon  (21.03.24 21:32:50) 
Hebanon +1 bizim kaderimiz bu Malesef tebaa toplumların trajedisi hep böyle olmuştur. Cem tokerin de ısrarla dediği kapıkule ipsala…


  • olaylar olaylar  (21.03.24 22:38:19) 
Türk toplumu dramatizasyonu, şikayet etmeyi seviyor çözüm söylüyorsun yapmıyor sonra aynı şekilde kısır döngü olarak ağlamayı seviyor. Bir seyleri değiştirmek bireyin elinde ama herkes armut pis ağzıma düş istiyor


  • doharkoman  (21.03.24 23:55:49) 
Okumak türkiye'de çok abartıldı. Hayat zor falan değil. Para kazanmanın yolunu okumak ve masabaşı iş olarak görüyorsan hayat gerçekten zor. Sapasağlam insanlar bu yüzden çürüyüp gidiyor.

Sen tam memur kafasını yazmışsın. Bu beyazyaka, memur, odacı tayfa ancak öyle yaşar. Rahatın bedeli bu
  • ferenc  (22.03.24 00:01:06) 
bizim nesli yanlış yetiştirdiler. "şimdi oku sonra rahat edersin", "şimdi biraz dişini sık sonra rahat edersin" dediler dünya b.ka battı. Bizden önceki nesil harbiden bunları yaparak rahat etmiş sayılır. Ailelerimiz vizyonsuz bunu kabul etmek lazım. Bu şey gibi, şimdi yazılımcılar çok para kazanıyor diye şu an bi çocuğu o işe yönlendirsen, 10 yıla yapay zeka ile bu iş boşa çıkarsa senin çocuğun da "eee ailemin dediğini yaptım bi halt olmadı" diyecek.


  • nhk ni youkosu  (22.03.24 02:08:46) 
Haklisin. Calisan insan ev araba sahibi olabilmeli. Gelecek kaygisi konusunda da haklisin.

Yalniz ben bu duruma biraz ust perdeden bakiyorum. Bu yuzden kusura bakma. Tamam. Okudun. Calisiyorsun.

Hangi probleme cozum buluyorsun? Ne uretiyorsun? Aldigin egitimle ne yapiyorsun? Durumunu degistirmek icin risk aliyor musun? Daha cok kazanabilecegin baska islere basvuruyor musun? Bu sorularin cevaplari onemli. Dunya nufusu 8 milyari gecmis...

Gelirini arttirmak bu sorularin cevaplarina bagli.

Ama dedigim gibi yazdigina katiliyorum. Herkesin bir evi bir arabasi olmali. Turkiye'de insanlar 40 yasinda emekli oldu. 20 senedir emekli maasi aliyorlar. Bu erken emeklilik gelecek nesillere muthis bir yuk bindirecek diye kaygilanan tek kisi yoktur bu emeklilerin icinde. Bankalar %40 mevduat faizi veriyor... Inanilir gibi degil. Is kurup, bir suru ugrassan da 100 lirani 140 lira yapabiliyorsun, bankaya yatirip faiz alsan da...

Bence Turkiye'de isler duzelir, iyi olur. Ne kadar zamanda olur bilemem.
  • thetruenorthstrongandfree  (22.03.24 02:54:59) 
Öncelikle zorluk ve kolaylık kavramları görecelidir, örneğin asgari ücrete çalışan bir ücretli için hayat ve geçinmek zor iken, ucuz iş gücünden faydalanarak karını maximize eden, harcadığı her kuruşu vergiden düşen bir işveren için, hayatın zor olduğunu aksine, ucuzlayan işgücü maliyetinden dolayı hayatından fazlaca memnun da olabilir.

Verdiğim örnekte , kişiler aynı ülke içinde yaşıyor, ancak bulundukları tarafdan dolayı memnuniyetleri tamamen farklı.

Esasen türk toplumu olarak şikayet etmeyi seviyoruz. Bu demek değil ki her şeyi iyi gidiyor, ancak beyin şikayet modunda iken ister istemez potansiyel fırsatları görmezden geliyor, negatifize oluyor.

Bir şeyler değişmiyorsa, veya değiştiremiyorsak kendimizi değiştirmekten başka bir çare yok.

Bu konuda kendimizi ne kadar değiştiriyoruz, kutunun dışında düşünüyor muyuz diğer insanlardan pozitif olarak
ayrışmak için ne yapıyoruz, yoksa sadece bir başka insanın ortalamasımıyız. Konfor alanındamıyız, ne kadar risk alıyoruz. Birey olarak bunların hepsi tek tek sorgulanması gerekiyor.

Ayrıca şunu belirtmekte fayda var, eğitim sistemimiz genel olarak, maalesef kişileri farklılaştıran, farklı sesleri benimseyen bir sistem olmadı. Hal böyle olunca, ezberci, kolaycı, garantici bir kafa yapısı ile mezun olan kitleler , adeta aynı kalıptan çıkmış gibi tek tip düşünen insanlar meydana geldi.

Sözün özü, tek çözüm, eğitim sisteminin verdiği ezberci kafa yapısını kırmak için, her şeyi ama her şeyi yeniden sorgulamak , ne yapıyoruz, neden yapıyoruz. Başkalarından farklı ne yapıyoruz, elimizde ne yoka mı odaklandık, yoksa
elimizde ne var, bunlarla ne yapabilirizi mi düşünüyoruz. Bunların hepsi önemli konular.

Ayrıca hiç bir şey yapamıyoruz diyelim, hayatımızı değiştirmek için konfor alınandan çıkmaya ne kadar razıyız.
risk alıyor muyuz. Hayatımızı değiştirmek için gerekirse ülke değiştirebilir miyiz.

Hayatımızı kurgularken, ne olursa olsun bir sisteme, ülkeye, insana, gruba vb. mı güveniyoruz, yoksa tüm riskleri
düşünerek, alternatif planları mı yapıyoruz.

Tekraren ,çare her şeyden önce tüm hayatımızı ve bildiğimiz her şeyi yeniden sorgulamak, sonrada her şeyden önce kendimizi değiştirmek ve kaderci anlayıştan kesinlikle uzak durmak.
  • Rao  (22.03.24 03:46:40 ~ 04:04:32) 
ulke son 10 yilda cok geriye gitti haklisiniz. ama sihirli degnek de yok. bu durumu siz degistireceksiniz. zengin olan gene oluyor.


  • buenosdias  (22.03.24 12:33:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.