[]

ev almak için doğru zaman mı?

bir tanıdıklarım yakın zamanda ev almayı planlıyorlar Antalyada. fiyatlar şuan düşüş trendinde. onlar da parayı 3 aylık faize koyalım evler düşer para artar daha iyi bir ev alırız diyolar ama ben 3 ayda evlerin fırlamasından korkuyorum. her türlü fikir yorum plis.




 
seçimden sonraya bırakmak daha mantıklı gibi. faiz çok yanlış ama. faizden daha fazla kazanacakları bir yatırıma koysunlar. usd bazlı olsun.


  • gabe h coud  (21.03.24 16:50:46) 
Aynı şekilde ev kovalayan biriyim, öncelikle burada iki senaryo üzerinde düşünmek gerekiyor.

1- Ev yatırım için alınacak :

Bu senaryoya göre şu en doğru zaman değil, faizler yükseltildi, seçim sonrasıda yükselmeye devam edecek gibi görünüyor.
Parasal daralmanın sonucu olarak ev fiyatlarında real artış görünmesi beklenmez, bu demek değildir ki , artmayacak evet
artacak ama bu artış enflasyonun altında kalacak.

Bu anlamda parayı diğer yatırım araçlarında değerlendirip, faizlerin düşmeye başladığına yakın bir zamanda
almak daha mantıklı.

2- Ev oturum amaçlı alınacak:

Eğer para yeterli geliyor, ev alacak kişi kendi oturacak ise, huzur, kira gelirinden tasarruf etmek ve gelecekte
olabilecek faiz indirimlerinden dolayı oluşabilcek hızlı fiyat artışlarıdan korunmak için, kısacası oturum
amacı ile ev her zaman alınır.

Kaldıki yeni konut üretim maliyetlerinin artması ve enflasyonun halen yüksek seyretmesi , konut fiyatları üzerindeki basıncı arttırıyor.
  • Rao  (21.03.24 17:03:19) 
Seçimden sonra her şey olabilir.

* Oturacak eviniz yoksa, kiradaysanız, alabiliyorsanız hemen alın.

* Eviniz varsa, yatırımlık alıyorsanız, bekleyin. Hatta bir süre, hiç almayın.

Ekonomi yönetimi ısrarla reddediyor ama bir anda devalüasyon olabilir. %50 deval olduğu zaman ev fiyatları da TL bazında artar. Ancak bu olur mu, olursa da ne zaman olur belli değil.


NOT: Yatırım tavsiyesi değildir!


.
  • kartallar yuksek ucar  (21.03.24 17:06:18 ~ 17:07:15) 
@kartal

Devalüasyon sabit kur rejiminde olur.

Bekleyin faizler arttı daha da düşecek/sabit kalacak evler. Mahallede 7 milyona 4 aydır satılık ev var. Emlakçı tanıdık şakalaşıyodum, 6 milyona versin alırım diye geçen gün aradı “abi 6500e bırakacak alır mısın”, yok 6 ne 1 eksik ne 1 fazla dedim.
  • Mcfly  (21.03.24 17:49:19) 
ev fiyatlari dolar bazinda dusecek, dusuyor. neden? cunku insanlarda para yok ve bankalar da kredi vermiyor. dolayisiyla talep dusuyor. insanlar evini satamiyor. ne kadar duser? amerika'da %20 dolaylarinda dustu. fred.stlouisfed.org arkadasimin aldigi 1 milyonluk ev 800 bin oldu, ortalamaya uygun olarak.

ulkelerde kriz oluyor. kriz suresinde ekonomi akmaya devam etsin diye para akisi kolaylastiriliyor faizler dusurulerek. bu gecici onlem yuzunden fiyatlar artiyor ve enflasyon oluyor, cunku herkeste para oluyor. fiyatlar artinca mulk ulasilamaz seviyeye geliyor ve alimlar dusmeye basliyor. sonra faizler yukseltilerek para piyasadan cekiliyor. (bu karar cok gec verildi turkiye'de, sanirim secimden dolayi. abd'de mart 2022'de artan fail turkiye'de 2023 yazinda artmaya basladi) kimsede para olmayinca mulk satilamiyor. satilamayinca ederi dusuyor.

her yerde boyle.

emlak balonu konusu da soyle. enflasyonun surekli arttigi, faizlerin dusuk oldugu yerde fiyatlar dusmez. cunku herkeste para oluyor ve para harcama gudusu oluyor. simdi ise kimsede para yok ve olan parayi tutmak daha mantikli. bu yuzden ev sahipleri de yavas yavas ev satma moduna giriyor. adam 3 milyona okuttugu 50 yillik evini kiraya verse kiraciyla dovuse dovuse 10-20 bin alabilecekken mevduat hesabinda 120 bin alabiliyor.

bu surecler aylar aliyor, o nedenle gormesi zor.
  • antikadimag  (21.03.24 19:32:50 ~ 19:38:14) 
en dibi bulmak zor.
bi yerde atlamak gerekir, sonra tren kaçınca üzülünüyor.
ama alan kişi evi aldıktan sonra sürekli fiyat takibi yapıp mevduat faizi, altında v.s. karşılaştıracaksa yapmasın.
en az 5 sene sonra baksın.
  • nuisance2  (21.03.24 22:52:27) 
Evet, ev almanın tam zamanı ayrıca fiyatlar düşüş trendinde değil faizlerin yüksek oluşundan sebeple sadece eskisi kadar hızlı artmıyor ama gerileme söz konusu değil bilende bilmeyende yorumluyor ne yazık ki fakat gayrimenkulde hiç bir zaman geriye gitme söz konusu değil.


  • doharkoman  (21.03.24 23:50:37) 
@Mcfly, biz serbest kur rejiminde miyiz? Serbest kurun sadece adı var. Merkez bankası, dövizi tutmak için cayır cayır dolar satıyor.

Seçimden sonra dövizi serbest bırakırlarsa, ya da olayın kontrolü kaçarsa, bir anda çok hızlı yükselebilir.


.
  • kartallar yuksek ucar  (22.03.24 08:23:02) 
kredi muslukları kapalı kaldıkça nakdi olan her zaman istediğini alır.

istanbul harici şehirlerde ev fiyatlarının ivmesi düştü, fiyatlar tl cinsinden dahi düşüş gösteriyor. daha da düşeceğini düşünüyorum.
  • tantunisultansuleyman  (22.03.24 08:47:05) 
@kartal,

Evet serbest kur rejimindesin bugün tcmb satar yarın alır çok dert etme bunu. Bugün satıyorsa da serbest kurdasın demektir. Devalüasyon’un teknik olarak gerçekleşmesi imkansız bi ülkedeyiz.

Ek olarak dünyadaki her merkez bankası kendi kurunu kontrollü degersizlestirebilir ya da değer kazanmasını isteyebilir. Bkz son dönem Japonya.

YouTubedaki çakma ekonomistlerin söylemleriyle ortalıkta dolanmayın. Bu işlerden anlayan ya da gerçek iktisatçılar söylediklerinizi yan masadan duyunca gülüyorlar :)
  • Mcfly  (22.03.24 09:33:14) 
ev almayın, bekleyin.

rus ve ukraynalıların gelişiyle fiyatlar 3x yaptı.
şimdi ikamet alamadıkları için gidiyorlar. yeni yeni siteler yapılıyor, projeden alırken verdikleri parayı almaya çalışıyorlar. müteahhitler de siteleri bitirmeyi planlarken maddi sıkıntılarla uğraşıyor.
biz alamıyoruz, onlar alamıyor. pazar kurudu. fiyatlar düşüyor.

işin içinden biri olarak yazıyorum bunları. önce bi kriz görelim, iyice silkenelim. anca öyle alınır.

sevgilerle.
alanya'dan bir emlakçı...
  • MtKrt  (22.03.24 11:27:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.