[]

Mevcut durumda elbirliği sistemi ile ev almak

Sayın ekonomi bilenler,

Malumunuz yüksek enflasyon sürecinde bu sisteme girenler konut fiyatlarının ani yükselişi nedeniyle zor durumda kaldılar.

Ancak geldiğimiz süreçte ekonomik daralma politikaları nedeniyle, sürpriz bir gelişme olmaz ise ani yükselişler beklenmiyor diyebiliriz.

Kısacası mevcut ekonomik şartlarda bu tip sistemlere katılma konusundaki düşünceleriniz nelerdir.

Teşekkürler.

 
Sanırım soruda yeterli açıklık yok.


  • Mirket  (18.03.24 23:42:17) 
Uzak durun o xevim gibi şirketlerden. arkadaşın eşi çalışıyordu insanları çok mağdur ediyorlar dedi.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (18.03.24 23:44:08) 
Sayın @Mirket biraz daha açacak olursam malum , kredi faizleri yüksek, bu oranlar ile konut kredisi kullanmak yerine bu tip sistemler ile ev sahibi olmaya çalışmak, mevcut ekonomik şartlar düşünüldüğünde daha doğru bir tercih olmaz mı ?


  • Rao  (18.03.24 23:46:07) 
Şu anda ekonominin başında olanlar, ekonomiyi soğutarak enflasyonu dizginlemeye çalışıyorlar.
Bu böyle devam eder mi bilinmez. Ülkede bir büyüğümüz ne derse o oluyor.
Bu böyle devam ederse, işten çıkarılmalar ve iflaslar yaşanacaktır.
Konut sahibi olmak güzel bir şey ve imkan varsa gecikilmemeli.
Ancak, bankalar ve şahsi varlıklar dışında bir şeye de güvenilmemeli diye düşünüyorum.
  • Mirket  (18.03.24 23:55:16 ~ 23:57:58) 
enflasyon yükselecek gibi duruyor. bu da fiyatların yükselmesi demek. enflasyonun yükselmesi durabilir ama durduğu yer bile resmi olarak 60lar 70ler.

bu xevim gibi firmalar fiyatların çok yükselmesinden dolayı günü geldiğinde sana ev alamasalar sana yatırdığın parayı iade ederler. sen de o parayla hiçbir şey alamazsın. pul olur paran. en kötü ihtimal bu şirketlerin batmasından bahsetmiyorum daha
  • paintov  (19.03.24 00:44:53) 
Ekonomik daralma yok tam tersi Türk ekonomisi yıldan yıla büyüme kaydediyor faiz artışından dolayı konutta talep kısılması var bu da geçici bir durum. Gayrimenkul uzun vadeli bir yatırımdır gayrimenkul hesaplaması yaparken en az 5 yıllık zaman dilimine göre hesap yapmanız lazım gayrimenkul piyasası son bir yıldır kredilerin faiz artışı durgun fakat son rakamlara göre yine eskisi kadar olmasa da canlanmış durumda nihayetinde faizler düşecek veya farklı bir çözüm bulunacak en fazla 1-2 yıl sürer. Gayrimenkul fiyatları hiçbir zaman geriye gitmediği hatta arttığı gibi bundan sonra da artmaya devam edecek. Ben bankadan kredi çekilmesi tarafıyım o sistemlerde banka ile aynı hesaba geliyor zaten. Mevcut programa göre enflasyon Mayıs ayında pik yapıp ondan sonra gerilemeye başlayacak program başarılı gidiyor bir aksilik olmazsa 2026 yılında tek haneli enflasyon öngörülüyor.


  • doharkoman  (19.03.24 03:42:04) 
o sistem enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde çok makul değil. örneğin bugün değeri 3 milyon tl olan bir ev için sisteme dahil olursunuz, size kuranın çıkması veya kurasız sistemde sıra gelmesi 2 seneyi bulursa almayı planladığınız ev 6 milyon tl'ye yükselmiş olur. ve o vakit geldiğinde ya 3 milyon tl nakit bulmanız ya da 3+1 alacakken gidip 1+1'e razı olmanız gerekir. şu anda faiz oranları yüksek olsa da yazdığım senaryoyu yaşadığınızda "ulan çok daha mantıklıymış" diye başınızı taşlara vurursunuz. özetle; hiç bulaşmayın...


  • mustafakesekci  (19.03.24 08:41:01) 
Uzun zamandır bu sistemlerin reklamını hiçbir yerde görmediğim için pek kullanılmadığını düşünüyorum. Sisteme yeni katılımlar olmayacağı için şirketler ve sistem çökebilir diye korkardım ben. Sorunsuz çalışan haliyle bile muazzam avantajlı değil.

Ev alma niyetiniz varsa gözünüze kestirdiğiniz bir evi banka kredisiyle bir an önce almanızı öneririm. Ev fiyatları şu anda düşüşte, pek çok insan evini satışa çıkardı ama satamıyor. O yüzden ederinden düşük bir teklifi kabul edebilirler.

Bence gözünüze kestirdiğiniz evlere %10-%20 düşük değerde teklifler yapın. Banka kredilerine bakarken de "1 milyon için 3 milyon geri ödeyeceğim" şeklinde değil de "30 bin lira taksit ödeyeceğim" şeklinde düşünün. Bu 30 bin liranın mesela 10 bin lirası zaten kira olarak cebinize geri girecek, 20 bin gibi düşünün ödemeyi. Şu an 20 bin belki zorlayacak ama iki yıl sonra çok kolaylaşacak. Dördüncü yıl evin kirası zaten 30 bin liraya yaklaşmış olacak. 10 yıl taksit ödeyeceksiniz gibi görünse de aslında 3-5 yıl taksit ödeyeceksiniz.

İleride ekonomi düzelirse, faizler düşerse konut kredisini yapılandırıp düşük faize geçebilirsiniz. Ama faizler düşerse ev fiyatları uçar gider ve şu an alabileceğiniz evi o zaman alamazsınız. Ev fiyatlarının yükselmesi sayesinde evinizi satmaya da karar verebilirsiniz o dönemde. Krediyi de kolayca kapatırsınız.

Bir evin inşaat maliyeti (elbette evden eve çok değişecek bir tutar) ama 1 milyon TL olarak düşünebiliriz. Buna bir de arsa değeri eklenecek. Bu yüzden 2 milyon liraya kadar olan ara kat bir evi aldığınızda pahalıya almış olmanız, kazıklanmış olmanız neredeyse imkansız (tapusu, iskanı, konut kredisine uygunluğu olduğu durumda)

Eğer ev alma niyetiniz ve peşinatınız varsa hemen harekete geçin. İstediğiniz evi henüz alamıyorsanız bir küçüğünü alarak bu işlere başlayın.
  • michael_knight  (19.03.24 16:15:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.