[]

Herbir Heceye karşılık bir nota mı vardır?

Arkadaşlar başlıktan da anlamışsınızdır, müzik özürlü bir insanım. Ben bazı şeyleri anlamıyorum, anlayamıyorum. Mesela bir müzik eseri var. Sweet Child O'mine üzerinden gidelim. Bu şarkının gitar notaları farklı, bas notaları farklı, okunan şarkının notaları farklı mıdır? Yoksa nebileyim, Slash'in gitarla bastığı notalar, o şarkıyı söyleyen AXL Rose'ın çıkardığı seslerin notaları ile birebir aynı mıdır?

Yoksa şarkının da ayrı notaları var ve diğer notalar kombinasyonuyla uyum mu aranmaktadır? Herbir hece için bir nota mı karşılık bulunmaktadır? Lütfen beni biraz aydınlatın yahu.


 
Bu konuyu ne için öğrenmek istediniz ona göre anlatım tarzı değişebilir.

Bahsettiğiniz şarkıyı bilmiyorum ama batı müziklerinde asıl melodi başka, bas gitarla veya çelloyla çalınan alttapı başka, armoni/kontrpuan tarzı destekler başka bestelerdir. Ama illa her heceye bir nota düşmez, öyle olursa müzik yapılamaz. Bir heceye birçok nota da düşebilir, bilmem kaç hece boyunca aynı nota da söylenebilir. Size tam olarak ne lazım onu anlamak isterdim
  • muhayyer divan  (17.03.24 07:26:13) 
bass için, gitar için falan hikaye. nota dediğin şey zaten bir dil. senin bu dili okumayı öğrenmen gerekiyor, farklı bir dil üzerinden kodlayarak ilerleyemezsin. kendi kendine bitmiş bir ot gibi kulaktan çalmayı öğrenen kişiler de var mesela ama solfej yapamazlar. solfej yapamayan da akademik müzik çevresinde ilerleyemez mesela. konuşmak ve okuryazar olmak gibi iki farklı şey yani bunlar.
solfej dersleri alabilirsin iyi bir hocadan.
öyle karşılığında hece olsun falan dersen iş iyice çorbaya döner.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (17.03.24 13:20:35) 
Müsadenizle asıl derdimi anlatayım. Yüksek Lisans tezim LSTM ile Lyric Generation yapmak üzerine. Yani bir müziğe uygun şarkı sözü generate eden bir sistem geliştirmem gerekiyor. Ve bunu da mevcut söze alternatif olacak şekilde değil, müziğin ve melodilerin anatomisini çıkardıktan sonra müziğin moduna, ruhuna uygun bir şekilde yapmam gerekiyor.

Mesela aşağıdaki gibi bir şey buldum bu nedir? www.musicnotes.com

Nota üzerinden bakarsak "She's got a smile" denilen yerde nota karşılığı bulunuyor. Ben şimdi bunu gitarla çalmaya kalkarsam, slash'ın çaldığı kısma mı denk gelir, yoksa AXL Rose'un söylediği kısma mı? Yoksa bu ikisi zaten aynı mı?
  • algoritma uzmani  (17.03.24 21:28:37) 
söylediği kısma.

Birebir aynı şeyi çalsalar çok sıkıcı ve sürekli aynı olan bişey ortaya çıkar. Mesela akorlar içinde 3+ nota barındırıyorlar, vokal tek tek notalar arasında dolaşıyor gibi düşün yani her hece bir nota diyebiliriz ama gitar ona uygun (gam deniyor sanırım) bi arpej çalsa bir sürü farklı nota da çalacak. Mesela Mor ve Ötesi'nin Bir Derdim Var parçasını aç, Harun şarkıyı gitarla aynı şekilde mi söylüyor :D öyle söylese nasıl olurdu bi hayal et :D Bas arkadan tek tek nota basıyor, gitar çok daha akıcı bir arpej (ama bir sürü farklı nota) basıyor... Uyum var ama.

söylediğin şeyi sanırım şöyle yapabilirsin, çalan parçanın kök notasını vs. tespit edip ona uygun notalar oluşturan bir kod yazarsın. Tabii parça nasıl bilmek lazım, major minör lydian bilmemne bir sürü mod var ona göre notaların gidişatı değişiyor. Müzik profesörü biriyle oturup konuşman lazım sanki.
online.berklee.edu
  • nhk ni youkosu  (17.03.24 21:43:08 ~ 21:45:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.