[]

Seçimde daha önce görev alan var mı?

Merhaba,
Maalesef seçimde başkan olarak görevlendirildim. Daha önce başkanlık yapmış arkadaşlardan tavsiye almak isterim.
Genel bir sıralama yapacak olursak bu nasıl olmalı. Örneğin İlk etapta;
Toplam zarf sayısını,
Oy pusulalarının sayısı,
Daha sonra sandık açılınca;
Sandıktan çıkan toplam zarf sayısı
Geçerli ve geçersiz zarf sayısı
Gibi…
Yani kafamda kemik bir sıralama oluşturayım diye soruyorum. Aşamaları bilirsem en azından o kargaşa da ilk başta sandıktan çıkan zarfı mı sayacaktık geçerli zarflarımı sayacaktık vs olmasın diye bir sıralamaya koyarsak bu iş nasıl olur?
Teşekkürler şimdiden.

 
sizi seçimden önce eğitime çağıracaklar. orada detaylı bilgilendirme yaparlar zaten, endişe etmeyin.


  • mustafakesekci  (16.03.24 10:23:30) 
Hocam orada slayt göstermekten başka bir şey yaptıkları yok.


  • dedeminhirkasi  (16.03.24 10:51:07) 
Oy ve ötesinin detaylı eğitimleri vardı youtube da, hala duruyor mu bilmiyorum. Müşahitlik eğitimleri ama neyi gözlemlemeleri gerektiği anlatıldığı için muhakkak fayda sağlar diye düşünüyorum.


  • Phoebe  (16.03.24 12:16:01) 
Detaylı bir eğitim almanız lazım. Başkan bilgisiz olunca partili üyeler saldırgan oluyor. Sizin sayim işi gece 12 ye kadar bitmez.

Mutlaka detaylı eğitim alın ve partilerin kitapçıklarından edinip okuyun
  • dre mithatoğlu  (16.03.24 17:18:02) 
Seçim öncesi için eğitim, seçim sırası için ise rehber bulunuyor. Rehber olarak verdikleri o kitapçıkta adım adım hangi noktada ne yapacağınız yazıyor. YSK tarafından görevlendirilmemiş olan müşahit ile başkan ve üyelerin statüsü aynı değil. Görev dağıtımı ve ilgili sürecin takibi sırasında ona dikkat etmeniz gerekebilir. Ben başkan olmadan ama üye olarak görev aldım. Partili veya bağımsız müşahitlere gözü kapalı güvenmemek gerekiyor.


  • nawar  (16.03.24 20:06:35) 
@nawarın dediği gibi sabahtan akşama kadar yapılacak işleri adım adım checklist şeklinde söyleyen bir sheet veriyorlar. ayrıca klavuz veriyorlar orda da yazıyor ve smsler de geliyor gün içinde hatırlatma olarak. eğitimde de söylerler zaten seçime özel bazı önemli hususları. muhtarlık seçimi biraz farklı çünkü.

genel olarak bence iki püf nokta önemli:

1) listeyi iyi kontrol edip oy kullandırmak. hemen pusulayı verip oy kullandırdıktan sonra isminin listede olmadığını öğrenince hoş olmuyor. önce kimlik ve listede isim ve imza hanesi kontrolü yapılmalı. bazen isim listede olsa da imza hanesine "oy kullanamaz" ya da "görevli" vs yazıyor. orada dikkat etmek lazım.

2)sayımda da önce oy kullanan kişi sayısı ile sandıktan çıkan zarfları kontrol etmek lazım. zaten nizami yaparsanız oy kullandırma işlemini eşit çıkar bunların ikisi. sonra zarflar açılmadan zarfları saymak ve geçerli geçersiz olarak tasniflemek. ondan sonra "geçerli zarfları" açıp oy pusulasını saymaya geçmek.

yani önce kapalı halde zarflar sonra "geçerli zarfların" içi.

bir de tutanakları direkt doldurmadan önce müsvedde kullanın derim. orda her şey tamam olunca asıl tutanağı doldurursunuz.
  • Lubb  (17.03.24 15:14:19 ~ 15:18:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.