[]

Gümrükte bekleyen ürün için önceden ödeme yapılır mı?

Merhaba,

Resmed marka bir CPAP cihazı almak için Türkiye resmi distribütör firması olan RESPİTEK mağazasına gittim.

İndirimli bir fiyata CPAP cihazı, nemlendirici haznesi ve maskesini almak üzere anlaştım.

Ancak şu anda ellerinde istediğim CPAP cihazı da, nemlendirme haznesi de, maske de yok maalesef. Hepsi gümrükte bekliyormuş.

Ürünler gelince teslim alabilmem için anlaştığımız indirimli fiyattan ödemeyi şimdi yapmamı istiyorlar. Faturayı ürünler gelince keseceklermiş.

Ben şimdi anlaştığımız miktarda ödemeyi yapsam ürünler gelince fark istemeyeceklerini nasıl garanti edebilirim? (Fatura ürünler gelince kesileceği için o gün güncel fiyat talep ederler mi emin olamıyorum)

Faturayı şimdi kesmelerini talep etsem bu sefer de ürünleri teslim almışım gibi görünecek. Henüz teslim almadığımı, gümrükten geçmelerini beklediğimi nasıl ispat edebilirim?

Parayı yarın anlaştığımız fiyattan peṣin ödesem bu ürünlere karşılık ödediğimi nasıl ispat edebilirim?

Parayı IBAN'a yollarken açıklamaya ne yazmalıyım ki ileride sıkıntı yaşamayayım?

Ayrıca bu açıklama tek başına yeterli olur mu? Firmadan ayrıca nasıl bir belge istemeliyim? Noter onaysız sadece firma kaşeli imzalı bir kağıt yeter mi?

Firma RESMED'in yetkili satıcısı. Güvenilir bir firma ama içine düştüğüm durum çok tuhaf.

Ayrıca ürünler gümrükten ayrı ayrı geçerlerse mesela önce nemlendirme haznesi gelse sonra cihaz geçse sonra da maske vs, hepsi elime geçene kadar epey beklemek zorunda kalacağım. Bu durum da epey can sıkıcı.

Medikaller daha yüksek fiyat çektiği için buradan almak istiyorum.

Siz olsanız ne yapardınız?

 
Sozlesme yok mu? Veya sozlesme yerine gececek bir yazisma falan?


  • floydian  (13.03.24 00:01:11) 
"Faturayı şimdi kesmelerini talep etsem bu sefer de ürünleri teslim almışım gibi görünecek." Bu yanlış. Asıl fatura olmadan ithalatını yapamazlar.

Fatura malları teslim aldığın anlamına gelmiyor. Parayı ver, faturayı iste.

Sözleşmende fiyat değiştiğinde fark faturası kesilir deniyorsa kesebilirler. Sözleşmeye bir bak.
  • gabe h coud  (13.03.24 00:01:42 ~ 00:02:17) 
Sözleşme yok ki.

Ürünler olsaydı bugün ödeyip direkt teslim alacaktım. Ama gümrükten geçmelerini bekliyoruz, 3-4 haftaya anca elimize ulaşır diyorlar.

Sözleşme mi düzenlemem gerekir?

Noter onayı vs olmazsa geçerli olur mu?
  • anaphylacticshock  (13.03.24 00:05:16) 
@gabe h coud müşteriye kesecekleri faturanın ithalatla alakası yok. bir ürünü ithal edebilmek için neden fatura kesmesi gereksin?

bu arada gümrükteki malın ithalat işlemlerinin 3-4 hafta sürecek olması çok normal değil. muhtemelen ürünler henüz gümrükte bile değil, en iyi ihtimal yolda. satıcıya "ödemeyi şimdi yaptığımda fiyat farkı çıkma ihtimali var mı" diye sorun. eğer yoksa da "...... ürünlere ilişkin ödeme tahsil edilmiştir. ürünler geldiğinde müşteriye teslim edilecektir." gibi kısa bir yazıya kaşe imza isteyin.
  • mustafakesekci  (13.03.24 09:15:11) 
Mustafa +1


  • floydian  (13.03.24 13:20:14) 
Mustafa+1. 3-4 hafta parsiyel tasimacilikta bile gümrük ve teslimat için uzun süre. Tahminen ürün daha yolda gelmedi, onu da katiyorlar içine.

Buna ek olarak yolda olan malzemenin de fiyati artmasin bir zahmet. Üretici ile ne üzerinden calisiyorlar bilmiyorum ama sonuç olarak bundan 1 ay önce odemislerse bile fiyat ödenmiş olur. Yani o gelecek malın fiyatlamasi zaten yapılmış olabilir.
  • logisticsmanager  (13.03.24 14:06:37) 
Sen faturayi kestirip odemeyi yapsan bile, bir email, bir whatsapp konusmasi vs sozlesme yerine gececek bir seye ihtiyacin var guvence icin.

Urunler gumrukte yalani her satiscinin fix yalanidir. Distributor firmaysa ilk kez is yaptigi birinden pesin odeme talep etmesi de anasilir bir seydir.
  • floydian  (13.03.24 21:02:59) 
Merhaba,

Cihaz 1 hafta içinde gümrükten geldi.

Anlaştığımız fiyattan satın aldım.

Önceden ödeme yapmama gerek kalmadı.

Yardımcı olmaya çalışan herkese çok teşekkür ederim.
  • anaphylacticshock  (05.04.24 03:59:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.