[]

afganlara neden afganlı diyorlar?

ülke: afganistan, vatandaşı: afgan

ama herkes afganlı diyor. yanlış değil mi bu kullanım?


 
Halk dilinde güya afganistanlı demek yerine onu kısaltmış gibi olunuyor bence.

Veya yakınındakileri suri değil de suriyeli diyoruz ya belki onun da sonuna hem lı li ekleyelim hem de kısa olsun diye bir kolaya kaçma olabilir.
  • ananiyimioguz  (11.03.24 23:11:31) 
Halk ağzı ve hatta dil böyle bir şey. Aynısı yunan-yunanlı kullanımında da var, veya hint-hintli de benzer şekilde kullanılıyor. Şu an kimse sırplı demiyor, herkes sırp diyor ama belki 20 sene sonra sırplı kullanımı yaygınlaşacak. Sırplı diye bir kelime TDK sözlüğüne girecek vs.


  • pispinti  (11.03.24 23:24:54) 
valla benim çevremde afganlı diyen kimse yok çok şükür ama anlatım bozukluğu bu işte.
afganlı, yunanlı, geri iade etmek, kendini intihar etmek, karşılıklı mektuplaşmak, ne... ne... bağlacının olumsuzluk eki almış fiille kullanılması gibi.

  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (11.03.24 23:35:57) 
yanlış. herkes öyle demiyor


  • paintov  (12.03.24 01:02:32) 
şöyle,
afgan diye bi ırk yok
afganistan, peştun türkmen özbek tacik ırklardan müteşekkil bi yer.
o yüzden afganistanlı, afganlı isabetli bi kullanım gerçekten

adı geçmiş mesela, suriyeli diye bi ırk da yok. levant halkı var. adı sanı unutulmuş, kaynaşmış soylar kavimler var.

türkiyeli de yok. aa bak gördünüz mü düşünürken nereye geldim kastım yoktu.
türkiyeliyi en çok türkler kullanmayı sevmiyor. kürtler de türküz demek çok anlamsız olduğu için siyaset sahnesinde kerhen türkiyeliyiz diyor.

özetle devletin milleti olmaz. modern devletler dandik ve tutarsız yapılar.
  • lambırcek  (12.03.24 01:09:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.