[]

Hisseli evin kirasının tek kişiye göndrilmesi ve beyanname

3 kişinin ortak oldugu bir ev var ve kirada. Evin kirası tek kişiye gönderliyor o da diğer hisedarlara gönderiyor her ay kirayı. Herkesin payına düşen kira beyanname limitinin altında kaloyor ama kira tek bi kişiye gönderildiği için aslında aylık toplam kira bu limiti aşıyor. Bu durumda beyannameyi nasıl vermek lazım




 
herkes kendi beyannamesini verebilir. yalnız parayı kiracıdan alan kişi diğerlerine gönderirken açıklamaya x evin kirasından düşen pay gibi bir ibare ile gönderirse yarın bir gün kendisine sorulabilecek niye eksik beyanname veriyorsunuz gibi bir soruya karşı cevap olarak kullanabilir.

ama şu durumdan emin değilim kira bankadan kira seçeneği altında gönderilirse alan kişinin o tutar üzerinden sorumlu olacağını biliyorum. kendisine de gönderilen tutara x evin kira ödemesinin tamamı gibi bir ibare olursa bu da kullanılabilir ve riski azaltır.
  • bravoteam  (06.03.24 10:02:40) 
Kiracı “ev kirası” açıklamasıyla gönderiyor dağıtan da “xx ayı kirası” açıklamasıyla gönderiyor. Yani beyanname limiti altında kalsa da yine de beyanname vermek gerekiyor mu bu durumda?


  • regina phalange  (06.03.24 10:07:35) 
hazır beyan sisteminde siz
- kendi hissenizi yazıyorsunuz
- devamında da ortakların bilgilerini yazıyorsunuz
siz böyle doldurun geçin ve kendi payınızı ödeyin.

ortakları doldurunca ve beyannameyi de onaylayınca, onlar için de tahakkuk çıkarıyor mu bilmiyorum, belki de çıkarıyordur ve onlara da otomatik olarak borç yazar. eğer çıkarmıyorsa, onların da ayrı ayrı beyannameyi doldurmaları gerekli. yoksa vergi dairesinden yazı gider ve hatta cezalı öderler.

2. yol siz tamamının vergisini ödeyeceksiniz, ortaklardan hisseleri oranında mahsup edeceksiniz. fakat burada şöyle bir kaybınız olur, her ortak ayrı ayrı istisna kullanabiliyor, yani belki hissesi %5 olup da hiç vergi ödemeyecek ortaktan vergi isteyeceksiniz ve kabul etmeyecekler.

size kalmış..
  • malheiros  (06.03.24 10:20:04 ~ 10:20:18) 
kiranin kime gönderildiği önemli değil.
herkes kira miktarinin kendi hissesi oranında beyan vermeli.
beyan verme sınırı altındaysa vermez.

yalnız bu durumda hazır beyan sisteminde açıklama yapmak istiyorum gibi bir alan vardı, orada durumu ifade ederseniz kafanız daha rahat olur.
  • nuisance 2  (06.03.24 10:38:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.