[]

Bisikleti Kaybeden Arkadaş

Arkadaşım (yılda 2 kere falan görüyorum ama severim kendisini) Avrupa'da bir şehre geldi. Benden bir günlüğüne bisikletimi ödünç istedi. Tabii dedim. Onunla evin arka bahçesine indim, bisikletin kilidini açtım, anahtarını ona verdim. Ertesi gün aynı yere bırakmasını söyledim ve emanet ettim.

Ertesi gün arka bahçeye değil, apartmanın içine bıraktığını ve kilidi de bisikletin kendisine bağladığını söyledi. Yani birisi kaldırıp götürebilir pekala. Apartmana indim, bisiklet yok. Komşulara sordum, bilen yok.

Bisikletle birlikte iyi bir kilit ve telefon tutacağı falan da gitti tabii.

Arkadaş üzgün olduğunu söyledi ve özür diledi. Ancak şimdilik maddi bir zararı karşılamayı talep etmedi. (Maddi durumu iyi, benden daha yüksek gelirli bir işi var) Belki olayın sıcaklığıyladır, bilemedim. Ama bana garip geldi. Ben de bir şey demedim.

1) Hesapla ve ona kibarca şu kadar ödemelisin de.
2) Hiçbir şey deme. Teklif etmesini bekle ve etmezse de uzaklaş.
3) O senin arkadaşın, boşver.

?

 
Olay çok soğumadan "çalınan bisikletle ilgili ne yapacağız?" deyin. Ne ondan teklif bekleyin ne de direkt bir para söyleyin bence.
"Ne yapalım?" derse işte o zaman "benzer bisikletlerin, kilidin ve telefon tutucunun fiyatına bakıp seni arayayım" dersiniz.

"Arkadaş kaybetmeyeyim" diye düşünmeyin. Çünkü bisikletinizi çaldırıp da almayı teklif etmeyen insanla zaten arkadaş olmamak daha iyidir.
  • michael_knight  (28.02.24 18:03:57 ~ 18:04:36) 
@doharkoman
başkalarının olaya yaklaşımını merak ediyorum. eksiduyuru bu gibi durumlar için uygun bir yer. biraz sakin olmanızı öneriyorum :)

  • parcaliham  (28.02.24 18:07:00) 
1. seçenek.
Ama şu kadar ver.. diyerek değil de ortalama değerine göre birlikte bir meblağ belirleyiniz.
kaybolanın benzeri veya size de lazım başka eşyayla tazmin teklif ederse onu da düşünün.

Ayrıca sadece sizin değil onun da araması, telaşlanması, merak etmesi lazım. Üzülmesi, özür dilemesi olayı kapatmıyor. Tazmin etmesi gerekiyor.

Aranızda başkaları gibi olmayan bir güven hissi ve güvene dayalı hukukunuz varsa olayı boş verebilirsin.
Ama buraya yazdığına göre o kadar bir yakınlığınız da yok.

Dediği gibi en son bıraktığı yeri gören güvenlik kameraları da varsa bakınız.
  • diyecevaplandı  (28.02.24 18:10:21) 
Ben ikinci seçeneği seçerdim, ama doğrusu birinci. Ağlamayana meme yok.


  • auroraaurora  (28.02.24 18:16:45) 
Apartmanın içine güvenli olduğunu düşünüp bırakmışsa ben parasını istemezdim. Pahalı olması üzücü tabii ki ama bir kere kullandığı bisiklet için o kadar para vermesi doğru değil. Onun suçu yok olay sadece buysa. Bıraktım deyip bırakmama ihtimali aklıma geldi. Kamera varsa bakmaya çalış.


  • dissendium  (28.02.24 18:32:36) 
3 kesinlikle değil. ben olsam 2 ile de oyalanmam. “acilen yeni bisiklet almam lazım, eski bisikletin muadili bir şey alıcam, şu kadar” diyin ya da yazın. aptal ya da aşırı umursamaz değilse anlar zaten. yüzde yüz kabahatli, sizi dinlemeyip kolayına nasıl geliyorsa öyle davranmış ve bisikleti göz göre göre çaldırmış. bunun bedelini ödemesi gerekiyor.

ben bir arkadaşımın, hatta yakın bile olmadığım bir arkadaşımın maddi zarar görmesine doğrudan sebep olsam hemen o an zararı karşılamayı teklif ederim, yoksa vicdan azabından uyuyamam. insanlardaki bu rahatlığı gerçekten anlamıyorum.
  • sir gawain  (28.02.24 18:34:56) 
yurtdisinda yasadiginiz icin yaziyorum, eger ev sigortaniz varsa, ev sigortasi karsiliyor bazi durumlarda, ona da bakmanizi oneririm.


  • kassiopeia  (28.02.24 18:49:13) 
yakınlığı göre değişir bende bu.
yakın bir arkadaşımsa, eğer ben böyle bir şeye sebep olmuşsam para muhabbetine girmem, belli bir süre sonra, bir yemek, etkinlik, tatil vs ısmarlarım. benzer şekilde benim başıma geldiği zaman da yakınımdan para almam, benzer bir jesti onlar yapar.

eğer samimi olmadığım biriyse, mağduriyeti gidermek için hiçbir şey yapmıyorsa, kendisi direkt bir teklifte bulunmuyorsa düzgün bi dille söylerdim herhalde, nabıcaz diye.
  • bcdhms  (29.02.24 13:35:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.