[]

Arsa Payından kazık yemek

Ev bakıyoruz. Fakat alacağımız dairenin arsa payından kazık yemekten korkuyorum. Kardeşimin 5 katlı 500 küsür metrekarelik arsaya konumlu apartmandaki dairesinin arsa payı ile benim alsam mı diye düşündüğüm 13 katlı apartmandaki dairenin arsa payı arasında 10 kat fark var. Aptala anlatır gibi anlatacak olan var mı?

i.ibb.co


 
1. emsal ne kadar yüksek ise
2. müteahhit emsal dışı alanlar yaratıp, daha sonra da bunları bir şekilde emsale dahil ettiyse, örneğin kottan kazanılan alanlar, çatı arası vb.
sizin arsa payınız o kadar düşük olur
genelde yeni binalarda insanlar buna bakmıyorlar artık, iskanı varsa tamam
ama 50 yıllık eski binada, özellikle de kentsel dönüşüme girmesi muhtemel bir yerde böyle arsa payı varsa ona göre kazık yememeniz lazım
  • malheiros  (28.02.24 11:45:20) 
Bir daire vardı, en üst kat dubleks yapmış imar barışından yararlanıldı ve parası ödendi.

En üst katı satın alan kişilerin tapularındaki oran %10 idi, diger dairelerin de arsa payı %10 olarak gözüküyordu.

bu yukarıda oturan kişiler biz zaten fazla ödedik burayı alırken falan bir çok laf diyince kendisine, müteaahit seni kazıklamış, fazla para vermişsin dubleks alıyorum diye ama bu bina yıkılsa senin de benim de arsa payım aynı, ben sana bu dubleksi yaptırtmam dedim, birisi cahil cahil bagırdı diğer adam haklısın dedi.

açıkçası parselsorgu.tkgm.gov.tr adresine girip arsayı bulun, arsanın metrekaresini toplam daire sayısına bölün, buna uygun bir oran çıkması lazım.

Bazı yerlerde dublekstir arsa payı daha fazladır, geniş dairedir küçük dairedir tamam farklı oranlar olabilir ama birbirinin eş değeri daire olan yerde daire sayısı / arazi metrekaresi bu yoksa uzak durun.

başka bir not: karadenizli bir müteahhitle konuştum adam istanbulda evleri satmış zamanında ama 100 hissenin 90'ununu satmış zamanında, yani 10 daireye 10ar metrekare yerine 9ar metrekare vermiş, imar barıiında bu da para ödemiş. yarın bir gün bina yıkılıp yapılırsa bu adam da bir daire hak edecek, düşün iki kere kazıklamış olacak milleti.

sözün özeti, dikkatli ol.
  • liberal  (28.02.24 13:16:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.