[]

dondurma fiyatındaki 1,5 senelik artış

bu nasıl olabilir?

mua dondurma'ya baktım. buradan verdiğim siparişlere baktım. 1,5 sene önce 500 gr dondurma 170 liraymış, bugün 490 lira. dolar olarak bakayım dedim. 1,5 sene önce 10 dolarmış, bugün 15,8 dolar.

dolar bazında 1,5 senede %60 artış nasıl olabilir? dolar bazında en fazla %5-10 artması gerekiyordu diye düşünüyorum.

 
Bunu Türkiye'de bir çok şeye yapabilirsiniz. Sadece dondurma değil. Tek mantıklı açıklaması da zam olur da mal alamazsam diyenlerin önceden geçirmeli satmasi.


  • logisticsmanager  (27.02.24 23:38:45) 
Entrymi suraya birakayim: eksisozluk.com
Urun fiyati 4 yilda pound olarak 10 kat, tl olarak 37 kat zamlandi.

  • quaker  (27.02.24 23:59:45 ~ 28.02.24 00:00:00) 
Yalnız dondurma mı? Hemen hemen bütün gıda ürünlerinde durum benzer şekilde.


  • doharkoman  (28.02.24 00:07:37) 
Denetimsizlik büyük sorun.
İç işleri Bakanlığının aylardır yaşadışı örgütlere çökmesi gibi Ticaret Bakanlığı'nın da üç harfli yerler başta olmak olmak üzere tek bir merkezden fiyat takibi yapabileceği, anlamsız fiyat yükselişlerinin tespitinde hesap soracağı bir mekanizma kurması gerekli. Zor değil yapılabilir.
Saçma artışlarından dolayı,
- ama serbest piyasa..falan diyenler devlete de vergisini daha fazla versin o halde.

2024 ün ilk gününde bir çekirdeği (yine üç harfli yerlerden) etikette yazandan farklı olarak, kasada 5TL zamlı aldık. Biliyorum ki o ürün günlerdir aynı yerindeydi ve rafa yeni konmadı.

Sözde rakip olan bazı firmaların ortak yazışma hesapları üstünden birlikte fiyatları belirlemeleri ne çabuk unutuldu?
Az daha geriye gidersek bazı bankalar arası da bu şekilde ortak hareket ettikleri söz konusuydu ama zamanı tam hatırlayamadım. Onlara da ceza kesilmişti hatırladığım kadarıyla. Böyle şeyler ve gıdada hile yapanlar, stok yapanlar devlete ait kanalda failleriyle birlikte günlerce ifşa olmalı oysa.
Vatandaşın canına malına kastedenler sadece terör örgütleri değil ki.
bir de psikolojiyi bozan, geçim zorluğuna neden olan cebe kasteden yerler var.

Bazılarının beğenmediği Osmanlı'da bile hile yapan esnaf çarşının içinde cezalandırılırdı.
Lonca (esnaf) teşkilatları kendi meslek gruplarındaki yanlışlıkların önüne de geçiyordu. Hata yapan uyarılıyordu. Bunlar kaynaklarda yazıyor, videolarda anlatılıyor.
  • diyecevaplandı  (28.02.24 07:16:37 ~ 07:21:52) 
TL, olması gereken yere göre aşırı değerli. Dolar satarak, değerli tutuyoruz.

Neden: çünkü seçim var. Vatandaş aslında aldığı maaşın hiç bir şeye yaramadığını, çok fakirleştiğini görmesin diye.

Zamanla rayına oturur...


.
  • kartallar yuksek ucar  (28.02.24 08:40:38 ~ 09:14:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.