[]

Isten cikarilmak nasil oluyor

Tazminat yatmadan bi seye imza atmamak mi lazim?
Yoksa ayni gun elden mi veriliyor para?
Bir de tazminat nasil hesaplaniyor?
Sirketten sirkete degisebiliyor dedi bi arkadasim. Dogru mu. Benim bildigim son maas carpi kaldigin yil sayisi?
Tazminat vermemek icin duruma kilif uyduran isyerleri oluyor mu? Ne gibi kiliflar hazirlanabiliyor?

 
Beni süresiz ücretsiz izne çıkardılar. İhtar çektim.


  • Kahvedesu  (26.02.24 22:11:59) 
- iş yerinde bir senenin üzerinde çalıştıysan ve bu sene için brüt 35.058,58 TL üzerinde aylık maaş alıyorsan, her çalıştığın sene x bu tutar kadar kıdem tazminatı alırsın. çalıştığın sene küsüratı da dikkate alınıyor. yani, 2,68 sene çalıştıysan 2,68 x 35.058,58 TL. (tam gün hesabı var ama neredeyse aynı yere çıkar.)

- brüt 35k'nın altında maaş alıyorsan brüt maaşın x çalıştığın sene. kıdem tazminatından sadece binde 7,59 damga vergisi alınıyor. tazminatın neredeyse tamamı sana net ödenecek.

- ihbar tazminatı da yine çalışma sürene göre hesaplanıyor.
6 aya kadar 2 haftalık,
6 ay 1,5 sene arası çalışma süresine 4 haftalık
1,5 sene 3 sene arası çalışma süresine 6 haftalık
3 seneden fazladır çalışıyorsan 8 haftalık maaşını alıyorsun. ihbar tazminatı normal maaş gibi vergilendiriliyor. yani brüt hesaplanır ve normal kesintileri yaparlar.

iş arama izni; ihbar süresinde günde 2 saat iş arama izni hakkın var. bu süreyi iş devri gibi bir nedenle kullanamazsan toplu olarak ücret gibi alabiliyorsun. toplu olarak ihbar sürenden de düşebilir ve erken çıkabilirsin.

bunun dışında kullanmadığın yıllık izin ücretlerini de öderler. 15 gün yıllık iznin kaldıysa yarım maaş gibi düşünebilirsin. bazı şirketler her 5 güne 2 gün ekler. 15 gün izni 21 güne çıkarıp 21 günlük maaş öder ama genelde direkt gün sayısıyla ödenir. bu da brüt üzerinden maaş gibi vergi ve SGK kesintileri sonrası ödenir.

şirkete işe iade davası açar ve kazanırsan, işe başlatmama tazminatı alırsın. bu da çalışma sürene göre hakim tarafından belirlenir. 4-8 maaşa kadar tazminat alabilirsin. şirket davayı kaybedince, tamam gel kardeşim çalış diyebilir :) nadir de olsa örneği vardır. o zaman da ya gidip çalışacaksın ya da gelmiyorum diyeceksin. işe başlatmama tazminatını alamazsın bu durumda. diğer haklarını alırsın tabii.

kılıf uydurabilirler ama ispatı pek mümkün olmaz. istifa dilekçesi vermezsen, sorun olmaz. ibraname (çıkış günü imzalayacağın borcu, alacağı yoktur yazısı) imzalayacağın gün ödemeyi yaparlar. yapmazlarsa yaptıklarını ispatlayamazlar yine mahkemede kazanırsın. çok dert etme burayı. sadece istifa etme, dilekçe verme.

haklı fesih yapabilirler. bunun için haklı fesih şartları oluşması lazım. internette araştır istersen, epey uzun bir liste var ama normalde kolaylıkla ispatlanabilir bir ahlaki, suç unsuru bir şeyin yoksa haklı fesih çok zor.

para elden verilmez.

son olarak, ara buluculuk sistemi var. şirket sözleşmeni feshettiğini sana bildirdikten sonra ara bulucu ile alınacak tazminat üzerinde şirket ile anlaşmaya varabilirsin. uzun sürecek bir davayı beklemek yerine daha az bir tazminatı hemen almak isteyebilirsin.
  • gabe h coud  (26.02.24 22:29:10 ~ 22:55:28) 
Araya kaynak yapıp soru sorayım. İnternette ihbar süresinde iken yıllık izin kullanılamıyor diye okudum. Kullanılamaz mı gerçekten :)


  • sevilen progressive türkücü  (27.02.24 09:46:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.