[]

bu modem nasıl internet yayıyor?

misafirlikte modemin arkasına baktığımda gördüğüm görüntü şok etti. yarım saattir chatgpt ile yazışıyoruz işin içinden çıkamadık. belki anlayan vardır.

Wan portunda kablo yok!!! s20.directupload.net
yani modeme internet girmiyor olması gerek, ama her nasılsa evdeki cihazlar bu modeme bağlı ve internet hızı iyi.

çıkan LAN portu ise dışarıda çanak antene bağlı. çanak da uzaktaki bir vericiye odaklanmış halde. (altyapı olmadığından böyle çözmüşler) ama normalde WAN portuna bağlanması gerek. fakat wan'a bağlandığında çalışmıyor. bu nasıl bir olay?

not: modemin üstünde "restart tuşuna basmayın" yazıyor. markası huawei

 
sanırım cihaz modem değil access point olarak çalışıyor.


  • njtbcrn  (26.02.24 01:42:22) 
bazı modemlerde lan portlarından birisini wan portu olarak atayabiliyorsunuz arayüz üzerinden. ama bu daha çok wan portu olmayan modemlerde oluyor.


  • inheritance  (26.02.24 09:46:10) 
  • akiskan  (26.02.24 09:51:50) 
resimden anladığım kadarıyla, pasif poe enjektör ile bir cihaza data+enerji gönderilmiş, çanak dediğiniz muhtemelen bir dış ortam access point, bu access pointin çıkışı modemin lan portuna girilmiş.

Bu sistemde ki gateway(internet çıkış, ana router) bu cihaz değil, ana wifi yayınını yapan tarafta bulunuyor. Bu modem yerelde access point olarak çalışıyor.


Muhtemelen "multi point wireless network" bir sistemde bir uç nokta olarak çalışıyor burası. Resetlenmeyin denmesinin sebebi wireless, dhcp ve vlan ayarlarının sıfırlanmaması içindir.
  • sealth  (26.02.24 10:00:43 ~ 10:02:08) 
fakat halen anlamadım. Wan portu interneti alır, Lan portu interneti cihazlara yayar.
"The WAN port on the ISP router or the router connected to the modem is what brings the internet into the network."

mesela wireless repeater (menzil arttırıcı, sinyal yükseltici) cihazlara ana modem Lan çıkışı -> wireless repeater Wan girişi yapılır.
çünkü interneti olmayan cihaz internet dağıtamaz.

yani bu durum imkansız. musa'nın denizi ikiye yarması gibi bir şey.

"multi point wireless network" evet doğru fakat bu wan-lan olayı halen büyük gizem.
  • architects creed  (26.02.24 12:29:54) 
Hocam internet çıkış için illa wan portunun kullanılması gerekmez. Herhangi bir lan portu da wan olarak ayarlanabilir, cihaz destekliyorsa.

ancak buradaki durum şu; bu cihaz(huawei modem) direkt olarak ISP firmasından gelen adsl&fiber sinyali almıyor bu sebepten wan portunun kullanılmasına ihtiyaç yok. İnternet çıkış noktası master cihaz tarafındaki router&firewall'dır.

Huawei modemin bağlı olduğu cihaz slave olarak tanımlanmıştır, bu cihazın lan çıkışı Huaewi modemin lan girişine giriyor, Huawei modem arayüzünden ap moduna alınmıştır, bu sayede access point modunda lokal olarak çalışmaktadır,

evanmccann.net
  • sealth  (26.02.24 13:22:41) 
Bizim evdeki 12-13 yıllık modem de böyle


  • psipsipsi  (26.02.24 14:11:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.