[]

Kiraya Zam

Kiracıyım. Ev sahibimi severim, iyi ve anlayışlı bir adamdır.

Bu sene evdeki 4. yılım. İlk yıl zam yapmadı. İkinci yıl yapmaya gönlü el vermedi pandemiden, ben olmaz öyle şey, yapalım diyerek yaptım. Üçüncü yıl yine zammı yaptık. Zam görüşmelerimiz 2 dakikayı geçmiyor.

Kiram apartmandaki dairelere göre epey uygun ama sonuçta 4 yıllık kiracıyım. Geçen yıl %200 zam yapmak istedi. Abi bu fazla oldu %100 yapalım dedim. Tamam ama seneye yine konuşalım mı? dedi, olur abi dedim.

Şimdi o gün geldi çattı. Bugün yarın yeni fiyatı konuşacağız. Karşımdaki daireyi geçen hafta benim kiramın 4 katına vermişler.

Ne yapmalıyım? Bu adama %25 yapıp geçilmez, gönlüm razı değil. Siz olsanız yüzdelik dilim olarak ne yapardınız?

 
en az %100 yapmanız lazım bence.


  • jelly bear  (25.02.24 15:56:01) 
Karşı daireyle kıyaslayınca 3 kat uygun gibi duruyor.


  • Mirket  (25.02.24 16:28:42) 
İlk taşındığınızda kiranız maaşınızın yüzde kaçıydı, bunu da hesap ederek %100 yapabilirsiniz.


  • ruhen hastayim ben  (25.02.24 16:47:40) 
Benim kendi mantığıma göre zamanında daireyi kiraladığınizda sözleşmede yazan Tüfe/ufe neyse onlarin oranina göre bugün ne olmaliysa onu yapın. Yasalar buydu, ben şahsen karşı daire neymiş ne olmuş umursamam.

Seneye de piyasadaki oraninin bir yüzde 15-20 altına yapın ve hatta kontrat yenileyin bu şekilde gelecek 10 sene rahat olun.
  • logisticsmanager  (25.02.24 16:56:53) 
Kira = (Karşı dairenin kirası * 0,75) olacak şekilde ayarlardım ben.


  • pispinti  (25.02.24 17:30:22) 
şu an o muhitte yeni oturmak isteyen kiracının vereceği ücretin yarısı ideal bence, çünkü yeni kiraya verilen daireler risk faktöründen ve %25 sınırından dolayı fahiş fiyattan veriliyor.


  • egokalp  (25.02.24 22:23:18) 
Düzenli kirasını ödeyen eski kiracının yeni kiracıya göre yarı fiyatına falan oturması çok doğal. Bu konuda kendinizi kötü hissetmeyin.

4 sene önceki kirayı düşünün, her yılın tüfesine göre uygun zammı üzerine koyun, yeni kirayı ona göre hesaplayın.
  • zimbirik  (26.02.24 11:02:29) 
Şubat başı kiramın zam dönemiydi. Yeni kira bedeli olarak Sahibindende oturduğum sitedeki dairenin kira bedeli x 0,75” yaptım.


  • boyalı kuş  (26.02.24 14:21:21) 
SON DURUM: Ev sahibim %300 zam istedi ya da zamsız otur, Ağustos ayında da çık dedi. Tüfe'ye göre %55 zamn yaparım, seneye de kira tespit davası açabilirsiniz dedim.


  • parcaliham  (01.03.24 20:33:39) 
al işte pandemide zamn yapmak istemeyen iyi niyetli ev sahibine verilen kötü niyetli cevaba bakın.

sonra ev sahipleri kötü.
  • nuisance 2  (01.03.24 21:38:55) 
@nuisance 2
yorumunuza katılmıyorum. belki ayrıntıya sahip değilsiniz ondan. evet, iyi bir ev sahibim var. bunu ben de biliyorum. ama ben de aynı iyiliği sundum hep. zam yapmayalım dedi, yapalım dedim. yeri geldi 6 aylık kirayı peşin ödemeyi ben teklif ettim, enflasyona yenilmesin diye. bunları ben akıl ettim, ben teklif ettim. yani ev sahibi iyiyse, biz de şeytan değiliz. yasal sınır olan %25'i geçen sene de yapmadım, bu sene de teklif etmedim.

nihayetinde %300 zam yapmak isteyen ev sahibine buyur yap da diyemem. benim maaşım %300 artmadı maalesef.

ev sahipleri iyi midir, kötü müdür bilemem. ben genelleme yapmayı sevmem, imtina ederim. bu örnekte de %300 zam yapmak istediği için ev sahibim kötü diyemem. ama bunu kabul etmeyen kiracıyı da bu durum kötü yapmaz.
  • parcaliham  (02.03.24 20:52:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.