[]

I. Dünya Savasi'ndan sonra ingiltere sömürgesi olsaydik..

Diger "commonwealth" ülkeleri gibi refah içinde yasayabilir miydik ?

(Hong Kong, Güney Afrika, Yeni Zelanda gibi)


 
Hindistan, Pakistan, Irak, Gana, Nijerya vs İngiliz sömürgesi olup hiç de refah içinde olmayan onlarca ülke var. Hatta Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda dışında tersi örnek yok ki onlar da izole olmaları sayesinde geliştiler sakince


  • nundu  (25.02.24 12:32:19) 
1.si yunan'ın anadolu'yu işgali, doğuda ermeni devleti, güneyde fransız ve ingiliz etki alanları sebebiyle türklerin dar bir alana sıkıştırılması geçici bir durumdu, asıl amaç zaten türklerin anadolu'dan -küçük asya / yakındoğu'dan- tasviye edilmesiydi. ingiliz başbakanı lloyd george bir konferansta o dönem, "türkler bitti" şeklinde bir cümle kuruyor. istanbul'da fiili olarak yönetim müttefiklerin elinde, türk yönetim onların emrinde kevgire dönmüş. (retorik kelimeler bunlar değil, vakıa bu şekilde.)

2.si yunan özelinde zaten bu konudalarda okuduğum "en iyimser ve tarafsız sayılabilecek" kitap "ölüm ve sürgün"de justin mccarthy yunan mezalimini ve sayıları araştırır, başka kaynaklar ile bizim tarihi yazılar yunanistan'ın batı anadolu'da türk ve müslümanları tasfiye etmek için sistemli çalıştığını net olarak ortaya koyar.

3.sü wilson ilkeleri bizim gibi yakındoğu ülkeler için değil, doğu avrupa'da bolşevizm tehlikesi ile oluşabilecek almanya tehlikesine karşı yeni avrupa ülkelerine bahşedildi. (kaynak: büyülü saray yok: bm'nin kökenleri. yazarı, mark mazower) diğerleri ise manda/sömürge olabilecekti.

5 dk.de kısaca böyle. sömürge olsaydık, ortada bir sömürge olmazdı. muhtemel ki, cenevre konvansiyonu, insan hakları ve diğer hukuksal teamüllerin olmadığı bir çağda eriyip giderdik...
  • anlatamıyorum  (25.02.24 12:36:41 ~ 12:36:53) 
Niye Suriye'yi, Irak'ı, Lübnan'ı, Mısır'ı değil de oraları örnek verdin anlamadım.

Biz sömürülmezken kendi kendimizi bu hale getirebilen bir ülkeyiz. Sömürülürken kimbilir nasıl olurduk.

Ayrıca Sevr haritasında gördüğün gibi tek bir ülke olarak bırakmıyordu bizi sömürenler.

Ayrıca, Yeni Zelanda, Kanada gibi farklı bir ülke. Büyük coğrafya,Az nüfus, Kaynak fazla ama yaşam şartları zor. Onu bir kenara bırakırsak, saydığın diğer ülkelerde mutlu azınlık dışında bir refah olduğundan emin misin?
  • Mirket  (25.02.24 12:41:14) 
Arka planda bir tür sömürgeydik zaten. Her türlü üretim planımız engellenir sümen altı yapılır ve dışarıya beyin göçü vermemiz bunun örneklerinden sadece biri.
Abdyle birlikte takip eden süreçte yeni yeni onların etkisinden uzaklaşmaya başladık.
İngiltere birinci dünya savaşı öncesi hakkımızda öyle refah gibi iyi şeyler düşünen bir ülke değil.

Şu an bile orta doğuda diplomasi yönünden etkinler ama başka devletler eliyle bu işleri yürütüyorlar.

Rusyayla ikinci yılını dolduran bu savaşta Ukrayna'nın talan edilmesinde ve savaşın hala bitmemesinde İngiltere'nin etkisi büyüktür.
Sonra da Putin'i yargılama hayalleri kurdururlar medyalarında (!)
  • diyecevaplandı  (25.02.24 13:13:57) 
hayır. sömürge kelimesi ingiltere iki şekilde kullanılıyor: dominion, colony

dominion ingiliz göçmenlerin çogunlukta olduğu kendi kendini yönetebilen ülkeler: kanada, avustralya, yeni zelanda, güney afrika, vb
bu ülkelerde zaten doğal olarak halk cahil olmadıgı için refah içinde bir demokrası var. kendi kendilerini yönetiyorlar zaten

colony ise diğerleri: nijerya, gana, guyana, malezya, vb. bu ülkelerde halk cahil ve ingiltere doğrudan yönetiyor. bu ülkelerde refah pek yok

türkiye birinci grupta olmayacağı için değişen bir şey olmazdı.
  • benarrivo  (25.02.24 13:14:07) 
kanada zaten batılı, yzelanda ve avustralya halkı batılı olan devletler. türkiye bu ülkelerden değil. diğer gelişmemişler tarafında. hiçbir batılı tarafımız yok. güney afrika gibi zengin beyazlar durumu da yok. ki güney afrika da gelişmiş bir ülke değil


  • paintov  (25.02.24 15:26:00) 
türkiye ingilizlere yenildi zaten. ve istediği her şeyi aldı ingiltere. verilenlere asla ittihatçılar gibi göz dikmeyecek bir rejim ve bir anlayış tesis edildi. karşılığında buna denk düşen refahı verdiler. aralarına kabul ettiler.


  • lambırcek  (12.03.24 22:50:46) 
Kesinlikle hayır. Nundu'nun örneği daha doğru. İki ihtimali var ya vali atayarak direkt koloni olduğunu yüzüne vura vura Ürdün-Filistin Bölgesi-Mısır civarında yaptıklarını yaparlardı ya da din ile uyutacak bir tek adamı başımıza dikip eğitim sisteminden uzaklaştırır gelişimin önünü keser ve sorgulamayan nesille sömürebildikleri kadar sömürürlerdi. İkincisi, taze cumhuriyet döneminde yapamadıkları halde sonradan başardıkları için tanıdık geliyor, değil mi?

Yukarıdaki İngiliz zaferi konusu tamamen hatalı bir yorum.
  • nawar  (12.03.24 23:02:12 ~ 23:57:39) 
ingiliz etkisi o kadar güçlü savaşı kimin kazandığı ve kimin istediğini aldığı konusunda bile hurafelerle bezeli kafalar türetti.


  • lambırcek  (24.03.24 05:58:16) 
İngilizler Allah değil. Her şeye muktedir Batılı devlet tipolojisi ancak şu anki durumumuza uygun ama ^^ Atatürk’ün ve diğer kurucu önderlerin alt kademe amerikan, ingiliz güvenlik görevlileriyle sarmaş dolaş pozları yok, ama şimdiki kadroların çok var.

Milletin kafasına laf edeceğinize kendi kafanıza bakın.
  • anlatamıyorum  (24.03.24 21:35:06) 
ülke sömürge olmadı belki ama sömürülmekten beter edildi. Hiç bir ırk birbirinden üstün değildir, ama bir gerçek varki, ülke bu kadar kısır , dar ve başkaları ne der kafa yapısını çoktan terk etmiş olurdu.


  • Rao  (24.03.24 22:22:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.