[]

İngilizce öğrenmek hakkında

Bugün Antalya’da dolmuşa bindim. Soför yaşlı bir dayı. Turistle gayet iyi İngilizce konuşuyor. Şundan emin oldum. Yok tens yok yüklem basa özne sona bilmem neyin ikinci hali vs vs . Bu dayı bunları sizce öğrenmiş midir. Hayır tabiki. Bu dil olayı başka bir şey. Bence yanlış yapıyoruz bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Biraz da ne istediğimize bağlı gerçi dil öğrenme mevzusu ama en azından gündelik konuşma için detaya gerek olmadığını bugün ben kendi adıma ikna oldum. Sizin görüşleriniz ?




 
Dayiyi dinlemeden bisey diyemem

Kelime kelime konusuyor olabilir
Kursa gitmis olabilir
Onceden yurtdisinda yasamis olabilir
Varsayimlar coğalabilir

Ama kesin bisey var oda şu ; adamda özgüven var
  • Zetnikov  (24.02.24 16:45:35) 
Telefondan ekleme yapamadim ama gaza gelmek istiyorsan kendi yasadigim seyi anlatayim

İspanyolca ogreniyorum hocayla karsilikli kamera aciyoruz
İlk basta kelime kelime konusuyordum

Mesela "ben gitmek ev" diyordum kaldiki buda bir asama ilk basta sadece gitmek ev diyordum kelimeyi uce cikardim bu sekilde 6 ayim gecti ve suanda normal konusabiliyorum full akici degil tabiki ama 8 9 yas bi cocuk gibi diyelim.

Neyse ben gramer kitaplarinida okudum ama oyle es gecmedim yoksa suanda gecmis gelecek sindiki zaman konusamazdim iskleti gibi dusun ama xorlamadim okudum ogrendim gectim iskeleti. Bide bi ipucu vereyim birden fazla kitap okudum oyle bi gramer kitabi okuyup birakmadim.

Motivasyonun varsa calisirsan bugun olmassa seneye konusursun birde sureklilik onemli hocam ben mesela haftanin 6 7 gunu calisiyorum kelime calisiyorum vs
  • Zetnikov  (24.02.24 16:53:39) 
Bu zaten boyle.

Nasil ki Turkler, daha okuma yazma bile ogrenmeden once, Turkce ogrenirken dolayli tumlec, ozne, anlatilan gecmis zaman vb kurallari cok sonradan goruyorsa, nasil ki Ingilizler, daha okuma yazma bile ogrenmeden once, Ingilizce ogrenirken past tense, future continuous vb cok sonradan goruyorsa yetiskinler de gundelik Ingilizceyi bu gramer kurallarinin teorisini cok sonradan ogrenerek halledebilir.

Ha gramer kurallarini ogrenmeye de elbette gerek var ama gundelik konusma icin sart degil, zaten kurallarin adini bilmeden icgudusel olarak uygularsiniz bir sure sonra.

Merak edip baktim, Turkce icin cumlenin ogeleri vb dilbilgisi konulari 3. sinifta basliyormus ( www.basarisiralamalari.com ), yani 10 yasina kadar sohbet edebilecek sekilde akici Turkce konusabilen cocuk ancak 10 yasindan sonra dilbilgisi kurallariyla tanisiyor.
  • sertac akin  (24.02.24 16:59:31 ~ 17:00:47) 
Olay tam olarak bu: www.youtube.com


  • freedonia  (24.02.24 18:46:26) 
Temel düzeyde grammar bilmeden nasıl konuşacaksınız? Ya da işte dolmuşçu dayı olayım, müşteri geldiğinde sadece ne dediğimi anlasın diyosanız tamam da bu ingilizce konuşmak değil. Hedefinizin ne olduğuna göre değişmekle beraber yabancı dil öğrenirken "Bak işte Kapalıçarşı esnafı kaç dil konuşuyor" mevzusu bence yanıltıcı.

İlk başta tabii ki kompleks grammar öğrenmenize gerek yok ama en azından simple present, present continuous, future ve past tense bilmeden kendinizi ifade edemezsiniz. Çoğunluğu eylem olan 1000 kadar temel kelime de öğrendikten sonra basitçe konuşmaya başlarsınız. Sonrası If clause, relative clause, used to gibi kalıplar vs devam eder. Present perfect tense de kattınız mı yeterli olur bence, ben günlük hayatta past perfect continuous falan kullanan görmedim pek :D

Ama dediğim gibi "Grammar önemli değilmiş onu anladım" demek doğru değil. Ha özgüven önemli tabii ama öğrenme aşamasında. Hata yapmaktan korkmayın
  • nundu  (24.02.24 18:56:45) 
Gramer zaten sonradan öğrenilen bir şey.

Ancak bu sizin dile ne kadar maruz kaldığınıza bağlı, dolmuşçu abi nasıl öğrendi bilemiyoruz o yüzden onu bir kenara bırakalım

Ancak dile yeterince maruz kalıyorsanız gramerin g'sine bakmadan da dil öğrenebilirsiniz. Herhangi bir sınava girmeyecekseniz hiç de eksikliğini hissetmezsiniz. Dünyada yaşayan insanların ezici kısmı anadillerinin gramerini bilmiyor zaten.

Ancak siz "ders çalışarak" dil öğrenmek zorundaysanız, örneğin bir yabancı dil sınavına girmeniz gerekiyorsa gramere takılmadan gündelik dilde birkaç şey öğrenip dile giriş yapmanız işinizi kolaylaştıracak olsa da bu yolla dil öğrenmek uzun yıllar alıp, çok çeşitli parçalara yayılacağından işinize yaramaz. Gramere de eş zamanlı çalışmanız gerekir.

Diğer taraftan dediğinizde haklısınız, gramer bilmek dili konuşmanızı kesinlikle sağlamaz. Bırakın konuşmayı yurtdışında türkoloji eğitimi alıp Türkçe konuşan birini duyduğu zaman hangi dil olduğunu zar zor anlayan insanlar var. Aynı şey antik diller üzerine uzmanlaşmış insanlar için de geçerli, bütün gramere hakim oldukları halde dili konuşmaları mümkün değil.
  • akhenaten  (24.02.24 20:29:48) 
bu zaten boyle denmis de bu boyle degil aslinda. grameri yine ogrenmen gerekiyor sadece yaninda konusma pratigi de yapman gerekiyor bizde o yok pek. cunku zirt pirt avrupa'ya gidip yabancilarla muhabbet eden bir genc neslimiz hic olmadi ve muhtemelen olamayacak.

minibuscu dayi gibi konusmaya baslayip bunun gramatigini duzeltmeye calismazsan bir sure sonra kirilan kemigin yanlis kaynamasi gibi o da oyle gider. bir seyi ogrenirken amaciniz gercekten ogrenmekse duzgunce kuralina gore ogrenmeniz gerekir. yoksa isaret diliyle de anlasirsin o seviyede.

sadece duyarak ancak cocukken duzgunce ogrenilir. sonradan dil ogrenmekle cocukluktan itibaren ogrenmek arasinda daglar kadar fark var.
  • bohr atom modeli  (25.02.24 12:52:32 ~ 12:55:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.