[]

Gainer olarak zeytinyağı?

Kilo almaya çalışırken kalori açığını bolca zeytinyağı ile kapatmamıza bize engel olan şey nedir?

Mesela şu an günlük 2800-2900 kalori civarı almaya çalışıyorum ve makroları hesapladığımda 330gram civarı bir karbonhidrat çıkıyor. Günlük 500gr makarna, ya da 400-450gr pirinç (pişmemiş ağırlık) eşleniği yemek yemem lazım bunun için. Bu kadar karbonhidrat hem şişkinlik yapıyor, hem sağlıklı değil, hem de uykumu getirip beynimi yavaşlatıyor.

Ketojenik diyet tarzında sürdürülebilir olmayan şeyler yapmak istemiyorum, ama bu kadar karbonhidrat çok anlamsız geliyor. Kalan açığı kalori açısından zengin kaliteli yağlarla kapatsak ne olacak?

 
Karbonhidrat anlamsız deyip yağ içmek ;) kalori açığını bi kutu kolayla kapatabilirsin de yağ da sonuçta fazla alınca zararlı ve çöp kalorilerden


  • olaylar olaylar  (24.02.24 01:12:59) 
1000 kalorilik soğuk sıkım kaliteli bir zeytinyağının, 1000 kalorilik pirinçten daha zararlı olduğuna dair ne gibi bir kanıtımız var onu soruyorum zaten. Neye göre zararlı ve çöp?


  • synesthesia  (24.02.24 01:15:33) 
Karbonhidrat almazsan glikoz almazsın. Glikozda beynin besinidir. Bu bir örnek sadece yani. Gluten intöleransın yoksa yani o söylediğin zaralar sadece kuruntu. Varsada doktora gitmen lazım. Hem yağda posa yoktur yani oda başka dert.


  • Tina  (24.02.24 01:38:53) 
Hayatımda daha saçma şey az okudum, açık söylüyorum.
Biraz gıda ve beslenme konusunda okuyun, fikir sahibi olmadan önce bilgilenin. Çünkü karbonhidrat çöp ondan zeytinyağıni kafaya dikeyim diyen birinin öğrenmesi gereken çok şey var.

  • logisticsmanager  (24.02.24 01:40:26) 
@logistics Beslenme okumaları yapmadığımı ve biyoloji cahili olduğumu agresif ve ukala bir şekilde iddia edeceğinize mantıklı argümanlar sunmanız tercih sebebi. Soru soranı aşağılamaya çalışan tipik internet kullanıcısı olacağınıza gelip burda bilgi sunun faydalanalım. Benim ağzımdan ne "karbonhidrat çöptür" gibi saçma bir şey çıktı, ne de karbonhidratı tamamen diyetimden çıkarmak istediğimi iddia ettim. Okuduğumuzu anlamadan saygısız bir şekilde ders vermeye kalkmanın anlamı yok.

Altını çizeyim. Günlük karbonhidrat ve lif alımı zaten yeterli düzeylerde. Bahsettiğim şey gün sonunda kalan kalori açığını kapatmak için karbonhidrata yüklenmek yerine ekstradan yağ almak.

@Tina Yulaf gibi nispeten düşük glisemik indeksli bir besin yediğimde dahi uykum geliyor. Defalarca test ettim onayldım. Her gün bir tencere dolusu pilav yemek sizde şişkinlik yapmıyor olabilir ama ben yiyemiyorum açıkçası. Onun dışında, hücrenin kullandığı enerji miktarını azalttığı için şeker kullanımını azaltmanın yaşlanma üzerine olumlu etkileri olduğunu ve hatta son zamanlarda kanser hastalarında ketojenik beslenmenin faydalı olduğunu gösteren tartışmalar bolca mevcut. O yüzden söylediğim şeylerin kuruntu olduğu kanısına nerden vardınız anlamadım.

Tartışmaları bir kenara bırakırsak, ben hala mantıklı bir açıklama bekliyorum. Glikojen depoları dolduktan sonra kalan karbonhidrat zaten yine yağ olarak depolanıyor. Kilo alma sürecinde fazla karbonhidrat sebepli olarak ister istemez bir yağlanma oluyor. O sebeple ben neden bunu karbonhidrat oranını azaltıp yağ gibi kalorisi daha yüksek ve alımı daha kolay bir besinin oranını artırarak kompanse etmeyeyim? Lütfen biliyorsanız cevap verin. Tartışma yaratmak için değil.
  • synesthesia  (24.02.24 02:38:06 ~ 02:43:13) 
Abi karbonhidrat sağlıklı değil demişsin sonra bunun yerini yağla doldurayim yazmissin. Ne diyelim buna?

Yani 50 kalori açık mi 1000 kalori açık mi var bilmiyoruz ama tahminen 100 ml zeytinyağı içmek lazım. Yan etkileri? Laksatif etkisi kesin, onun dışında zaten tadının da olmayacağı garanti. Kalori almak için bulk yaparken fantastik şeyler yiyenler gördüm de zeytinyağı içmeyi isteyen ilk defa denk geldim, ondan da şaşırdım.

Yani vücuda kötü etkisi de bu zaten. Onun dışında mide rahatsızlığı yapıp yapmayacağı belirsiz, kişiye bağlı.

Saçma bulmamin sebebi de bu; dünyada trilyon tane yiyecek var kalori açığını kapatacak. Bunu zeytin yağı kapatarak içmek mark rippetoe'nin galon of milk a day olayi gibi ki o gene daha iyi, illa kalori lazimsa süt için en azından rippetoe garantili yöntem.

Neyse ama sadece ve sadece kalori açısından bakarsak kişinin zeytinyağı içmedi ile donut yemesi ya da baklava gommesi arasında çok fark yok. Sonuçta protein, karbonhidrat ve yağ makrolari dolduktan sonra tereyaği da kemirsen kalori. Ve sanmıyorum ki bilimsel olarak ketocular çıkıp "evet sakın bu kalorileri karbonhidrat olarak alma, bir bardak zeytinyağı iç daha çok yasarsin bilimsel kanit var" diyebilsin.

Aynı şekilde plant based diyetin de ketodan iyi olduğunu da söylüyorlar. Her ay yeni bir şey çıkıyor ortaya, sonra tam tersi çıkıyor ama ortada net bir sonuç hiç olmuyor.
Kanser hastasıysaniz dinlemeniz mantıklı tabi ama degilseniz şu an için net şekilde keto diyet insan hayatina daha iyidir diye bir kanıt yok.

Onun dışında harbiden 2800 kalori nasıl zorlu, vücuda zararli olacak kadar karbonhidrat nasıl oluyor çözemiyorum. Dediğim gibi bir kaşık fıstık ezmesi zaten 200 kalori yapıyor. Illa 500 gr pirinç yemeye gerek yok yani.
  • logisticsmanager  (24.02.24 03:58:13) 
Hocam gidip trans yağla dolduralım, cips yiyelim, kokoreç gömelim demedik zaten biz de. Yukarıda biri kola iç yazmış lol. Zeytinyağından bahsetmemin sebebi unsaturated fat oranının fazla olması, antioksidan içermesi ve nispeten daha iyi omega 6:omega 3 dengesine sahip olması. Zeytinyağı gibi her gün tüketilen bir şeyi acayip bulup omega 6 omega 3 oranı dengesiz olan fıstık ezmesini önermek fantastik oldu gerçekten. Bir de akşam işten gelince bir küçük zeytinyağı açıp bardağa doldurup keyif yapıcam demedim. Salataya 1 koyuyorsan 3 koyarsın ordan alırsın. Tadı mı dert yani şimdi bir tek.

Kaldı ki işin sadece fayda zarar kısmından da bahsetmedim. Genellikle günde iki ana öğün yiyen bir insanım ve bırakın iki öğünü üç öğün bile yeseniz günde yarım kilo pirinç, ya da 2.5 kg patates eşleniği karbonhidrat tüketmeyi midem kaldırmıyor.
  • synesthesia  (24.02.24 04:30:42 ~ 04:31:45) 
Zeytinyağ içerek kalori açığını kapatan insan kendisine saygısı olmayan bir Feridun abidir. Şaka şaka. Sanıyorum karbonhidratlar yağlara dönüşmeden önce kaslarda glikojen diye bir şeye dönüşüyor ve enerji depolanması dışında kasları da giderek büyük gösteriyor falan. Ve fazla kalori aldığın süreçte de ihtiyaç halinde kullanılabilen bir formda depolanıyor. Mesela 3. Sette veya 12. Tekrarda. Zeytinyağ ise cilt altında ve iç organların etrafında yağ doğuda depolar ve tekrar eritmek için işte uzun süre kalori açığı oluşturman falan gerekir.


  • gece abisi  (24.02.24 10:02:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.