[]

Türkiye ikinci dunya savaşına katilsaydi

Daha erken, 1943 sonları 1944 gibi ve müttefikler yanında. Savaş kazanilinca Türkiye'ye bir şeyler verilir miydi, adalardan, balkanlardan toprak vb. Bunla ilgili hiç resmi veya gayriresmi bir teklif var mı. Mantıklı olmaz mıydı Türkiye açısından Almanlar sınırlardan uzaklaşmaya başlayınca kaybedecekleri artık kesinlesmisken savasa girmek. Muhtemelen Kore savaşındaki Türkiye kadar katılımı olurdu.




 
Hayır ben muttefikler yanında savasa girseydi diyorum Axis değil.


  • sanguine  (24.02.24 11:28:38) 
Adaların alınması biraz zor geldi bana. Sonuçta aynı tarafta savaştığınız ülkenin toprağını alacaksınız. Burada ancak yunanistana yardım karşılığında çok taraflı bir anlaşmayla ve başarılı olmamız karşılığında belki bir miktar toprak alınabilirdi. Bu olursa ve bir miktar da bulgaristanda ilerleme kaydetsek trakya sınırımızı ileriye taşıyabilir ve adalardan veya rumeliden biraz toprak kazanabilirdik.
Tüm bunların karşılığında 15 yıllık cumhuriyetin maddi ve insan birikimini neredeyse sıfırlamış olurduk. O yıllarda yaptığımız atılımı 20 yıl daha ötelemiş olurduk. Bence değmezdi.

  • Euxinos  (24.02.24 11:58:54) 
Türkiye son dakikada girdi zaten. 1945 yılında baktı ki almanya kaybedecek hop girdi hemen karşısında.
www.historynet.com

  • logisticsmanager  (24.02.24 12:16:21) 
12 ada ikinci dünya savaşından sonra Yunanistan'a geçti İtalya'dan ama biz başında girsek de bize verilmezdi, nüfusu çoğu Yunandı zaten. O yüzden zararı faydasından çok daha fazla olurdu


  • nundu  (24.02.24 13:30:58) 
Ben Türkçe anlatamıyorum galiba.

Türkiye 1945te savaş bitmeden aylar önce girdi çünkü Birleşmiş milletlere girecekti ayrıca Sovyet tehdidi vardı.

Ben diyorum ki, İngiltere defalarca Türkiye'ye savaşa gir diye baskı yaptı. Mesela en çok işe yarayacağı 1943 ortasında girseydik savaşa, savaş bizim sayemizde Avrupa'da daha önce sora ererdi bu açık. Bulgaristan'dan ve İtalya'dan veya İngilterenin tasarrufundaki topraklardan bize pay verilir miydi? Bu Kıbrısin bir kışmi olabilir, batı Trakyanin bir kısmı olabilir, İtalya'nin ege adaları olabilir. Yunanistan falan demedim ben nereden çıkardınız ki
  • sanguine  (24.02.24 14:22:47) 
ingiltere çok ısrar etti türkiye'nin savaşa girmesi için. o zaman italya/almanya'nın elindeki oniki ada karşılığında savaşa girilebilirdi. belki de o adaların yunanistan'a verileceği önceden kararlaştırılmıştı. bunu bilen türkiye savaşa girme konusunda heves etmemiş olabilir. bu detayı bilmiyorum.
ama şu da var ki türkiye zaten kazançlı çıktı. savaşa girmediği halde çok sayıda silah ve maddi destek aldı ingiltere'den. savaşa hazır değiliz dedik ve ingiltere'den destek aldık.
ben türkiye'nin savaşa girmeme kararını doğru biliyorum. öyle bir savaştı ki her an her şey olabilirdi, ülkeler taraf değiştirip türkiye'yi zor durumda bırakabilirdi. veya ordu içindeki almanya destekçileri sorun çıkarabilirdi.
bizimle alakası olmayan bir savaştı ve girmemek çok doğruydu.
  • benarrivo  (24.02.24 14:36:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.