[]

Yurtdışında para harcama olayları

Selamlar,

Önümüzdeki hafta Gürcistan'a gideceğim.

Kredi kartı ekstremi dövize endeksli hâle de getidim. EUR ve USD de olacak sekilde.

Orada kredi kartından alışveriş yaparsam yine de kur farkı yer miyim?
Ya da ekstra masraf alınıyor mu kredi kartı kullandığım için?

En mantıklısı nedir bu işin, bu konuda tecrübesizim. Neler yapayım, yapmayayım?

Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sağolun simdiden.

 
benim bilidğim kadarıyla,
euro harcama yaptın ekstren euro kesildi. euro hesabın varsa oradan ödersen komisyon falan olmuyor. atıyorum 500 euro harcayacağını düşündün. şuan 500 euro alsan bu bir haftalık kur artışından da etkilenmeyeceksin gibi.

  • cassey  (23.02.24 19:34:46) 
satıcı oradan lari çekecek. lari dolara çevrilecek sonra sen dolar ödeyeceksin. aradaki lari-dolar çevriminde fark yersin tabii ki. gürcistanda döviz bürolarında komisyon yok gibi bir şey ya. dolarınız varsa bozdurun geçin. türk lirası da bozuyor bir çoğu ama onda makas vardı çoğunda


  • glamdr1ng  (23.02.24 19:56:26) 
mağazaya göre değişir diye düşünüyorum hocam. avrupada bazı yerler soruyordu dolar mı çekeyim euro mu diye. onların euro-dolar çevrimi çok kötü olduğu için euro çektiriyordum benim bankanın dönüşümü daha insaflı olduğu için.

bankanızdan ya da şehrinizdeki çarşının dövizcilerinden alabilirsiniz. bazen banka ve döviz bürosu arasında baya fark oluyor. ben büroya gidip alıyorum mesela.
  • glamdr1ng  (23.02.24 20:36:39) 
eurodan cekın dolardan cekın oluyor bazı ulkelerde bazı magazalarda ama kartın lari-dolar cevriminden daha yuksek bi farkla ceviriyorlar dolayisiyle mantikli olmuyor. O yuzden ekstreni dolar euro odeyecek olsan bile lari cektirmek daha uygun oluyor. Ciddi bir fark olmuyor. Lari-dolar cevrimi de %1 gibi bir fark oluyor, cok ciddi bir fark yok.


  • The_Lollok  (23.02.24 21:23:14) 
Gürcistan'ın her yerinde TL bozdurabilirsiniz. Madem komisoyna bu kadar dikkat ediyorsunuz döviz alıp Lariye çevirmeniz durumunda iki defa iki defa kur farkı ödemiş olacaksınız. Rusya ve BDT ülkelerinde TL bozdurmak batı para birimlerini bozdurmaktan daha kolay.


  • doharkoman  (23.02.24 22:50:21) 
Gürcistan'da kartla yaptığınız harcamalar lari veya ABD doları olarak çekilir en yaygın Pos makineleri genelde bank of Georgia'ya ait ve troy kartlarda çalışıyor. Ek olarak her yerde Ziraat bankası şubeleri var.


  • doharkoman  (23.02.24 22:56:25) 
tl karşılığı lari zaten veriyorlar ve komisyon az. mecbur kaldığımda karttan çekmiştim fark çok cüziydi. hiç dolar ekstresi falan uğraşmamıştım


  • paintov  (24.02.24 01:39:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.