[]

coğrafya-eksen eğikliği

günaydın arkadaşlar. kpss için coğrafya çalışıyorum da. bir soruda takıldım. açıklaması da var ama daha iyi izah edebilecek var mıdır acaba.

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin Kuzey Yarım Küre'de yer aldığını kanıtlayan özelliklerden biri değildir?
a) 21 Haziran'da güneye gittikçe gece süresinin artması.
b)Kuzeye gidildikçe gölge boyunun sürekli artış göstermesi
c)21 aralıkta en uzun gölge boyunun oluşması
d)Güneş ışınlarının büyük açıyla düştüğü yerlerin güneyinde yer alması.
e) 21 haziranda gölge yönünün kuzeyi göstermesi

Cevap) a) açıklama:: Eksen eğikliğinin bir sonucu olarak 21 haziranda dünyanın tamamında kuzeye gidildikçe gündüz, güneye gidildikçe gece süresi uzar. bu da türkiyenin kuzey yarım kürede olduğunu kanıtlamaz.

imgyukle.com
imgyukle.com

 
aslında gayet net açıklanmış. 21 Haziran'da dünyanın tamamında güneye gidildikçe gece süresi uzuyorsa bu tek başına Türkiye'nin kuzey yarım kürede olduğunu göstermez zira Türkiye güney yarım kürede de olsa ülkenin güneyine gittikçe gece uzayacak anlamına geliyor.


  • orient blue  (23.02.24 09:19:25) 
21 haziranda güneş ışınları yengeç dönencesine dik geliyor. O tarihte kuzey kutbunda 24 saat gündüz, güney kutbunda 24 saat gece var. Mantıken tüm dünyada güneye indikçe gece süresi artıyor. Türkiye de istisna değil. Güneş ışınlarının yıl içinde yengeç ve oğlak donrnceleri arasında dik gelmesi de eksen eğikliğinin sonucu


  • nundu  (23.02.24 09:22:19) 
Bu tarz soruları hiç sevmiyorum, bilgi ölçmekten ziyade gazete bulmacası gibi eğlenceye yönelik aslında.

Hocam 21 Haziran'da Kuzey Kutbu 24 saat gündüzdür, Güney Kutbu ise 24 saat gecedir. Haliyle Kuzeyden Güneye ne kadar giderseniz gidin 24 saat gece olan noktaya yaklaşıyor olacağınızdan gece süresi artmaya devam eder ki nihayet hiç gündüz kalmaz.

Kuzey ve Güney kutupları pozisyon olarak kürenin iki ucunda aynı konumda olmalarına rağmen neden güneşten gelen ışıklardan aynı oranda faydalanmıyorlar diyecek olursak bunun da cevabının dünyanın eksenindeki eğiklikten kaynaklı olduğunu görürüz.

Görselleştirmek için 21 Hazirandaki durumu gösteren bir resim bulun google'dan. Anlayacaksınız.
  • akhenaten  (23.02.24 09:38:30 ~ 09:41:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.