[]

Dünyada zaman dilimleri olmasaydı ne olurdu?

Bildiğiniz gibi dünya dikey zaman şeritlerine bölünmüş ve bunlara zaman dilimi denilmiş. Her bir zaman dilimi yaklaşık 15 derecelik boylama göre dizilmiş. Zaman dilimleri Greenwich, İngiltere'deki 0 derece boylamından başlatılmış.

Bu zaman dilimleri olmasaydı ne olurdu? Neler etkilenirdi? Bir avantajı olur muydu? vs.

Mesela dünyanın her yerinde Eşgüdümlü Evrensel Zaman ya da özgün kısaltmasıyla UTC kullanıldığını düşünseydik...

 
Küresel İletişim ve İşbirliği Zorlaşırdı. İnsanların biyolojik saatleri sekteye uğrardı.

Avantaj olarak, seyahatlerde zaman farklılıklarının hesaplanmasını kolaylaştırırdı.
  • VIPCH  (21.02.24 11:24:35) 
Demek istediğinizi anladığımı sanarken UTC'den örnek vereiğiniz için anlamadığımı fark ettim. Dünyanın her yerinde UTC kullanmak zaman dilimi olmaması anlamına gelmiyor ki? Sadece saat 12.00 her zaman öğlen değildir, saat 00.00 da her zaman gece değildir anlamına geliyor. Dünyanın her yerinde UTC kullanılsa değişen tek şey saati söylerken söylediğiniz rakamlar olur.


  • akhenaten  (21.02.24 11:29:04) 
güney amerikalı arkadaşım vardı. ocak gibi ülkesine dönecekti "yaz tatili" için planlarından bahsetmişti. onlarda yaz bizdeki kışa denk geliyor. böyle farklılıklarda ikimiz de şaşırıyorduk.

zaman dilimleri aynı olsa benzer şaşkınlığı yaşardık. "sabaha karşı çöken hüzün", ya da "gece ikiden sonra akla düşen düşünce" gibi ifadeler de komik hale gelirdi kimi yerlerde. bizdeki gece iki, başka bir yerde öğlen 15 olacak mesela. akşam yemeği 19'da yenir, sabah mesai 9'da başlanır gibi tüm ifadeler de anlamını yitirir.

bu saydıklarım gündelik yaşamda olup çok önemli olmayan şeyler ama iletişim ve haberleşme noktasında sorunlar çıkabilirdi.
  • biseysorcaktim  (21.02.24 12:14:32) 
dünya düz olsaydı demek gibi bir şey aslında.


  • paintov  (21.02.24 12:26:37) 
bunun daha yerel ölçekteki hâli Çin'de var. Koca ülke, Pekin'den geçen tek saat dilimi kullanıyor. Bu durumda ülkenin en batısında yaşayanlar (Çoğu da bildiğiniz gibi Sincan Uygurları) çok saçma saatlerde kalkıp çok saçma saatlerde yemek yiyorlar. Mesela bugün baktım güneş 9.30 gibi doğuyormuş Urumqi'de. Bizim Iğdır saat dilimiyle yaşadığımız problemin 3-4 katını yaşıyor ordakiler yani. Hatta bu yüzden yerel Uygur halkı kendi saat dilimlerini oluşturmuşlar ona göre yaşıyorlar ama bölgedeki Çinli popülasyon (ki sayıları çok artıyor) buna karşı çıktığı için sorunlar yaşanıyormuş.

Bi de herkes aynı saat diliminde olsa, dünyada bir yerlerde yılbaşını öğle saatinde kutlayanların olmasını gerektirir :D
  • nundu  (21.02.24 12:43:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.